středa 1. července 2015

Jahodová marmeláda s rebarborou a květy černého bezu

Včera jsem v článku o jahodové marmeládě 4x jinak slíbila ještě jeden recept, který jsem letos vyzkoušela. A protože je to můj vlastní nápad a protože výsledek je tak senzační, zaslouží si vlastní článek :)

Hned na začátek, kombinace jahod s rebarborou není nic objevného. Kombinace jahod s bezovým květem taky už někoho napadla. Mě napadlo dát to všechno dohromady, ale jsem si jistá, že ani v tomhle směru nejsem první :) Jak ostatně pravil moudrý Kazatel: Co bylo dříve, to zase bude, to, co se dělo, se bude dít. Není nic nového pod sluncem. Copak je něco, o čem se dá říci: Pojď se podívat na něco nového? Vždyť to tu bylo už celé věky, bylo to na světě dávno před námi! (Bible, kniha Kazatel 1,9-10)







Marmoška je úplně dokonalá! Díky rebarboře příjemně pikantní, díky bezovým květům voní jako jaro. Na vyskakovací toustíky jednoznačně můj letošní favorit. Bude perfektní i jako jedlý dárek, protože vypadá opravdu nádherně jak ve skleničce, tak sama o sobě. Jestli máte ještě přístup k jahodám, neváhejte a zkuste ji, aspoň kousek. Ovoce nemusí být moc, má smysl vařit i z pár dek, když na to přijde :) Posledních pár květů bezu taky ještě najdete, rebarbora vrcholí... Není důvod čekat na příští rok :)

Na marmeládu jsem použila 2,5 kg jahod, cca 30 dkh rebarbory a 20 velkých květů bezinek, šťávu ze 2citronů a 1 želírovací cukr Dr. Oetker 3:1. 
Jahody jsem pomačkala šťouchadlem na brambory, smíchala všechny přísady a nechala chvíli odstát. Květy jsem dala v celku. Přivedla jsem k varu, pokusila se sebrat pěnu. Moc to kvůli květům nešlo, ale první skleničku marmelády, která obsahuje zbytky pěny, vždycky dávám rovnou ke spotřebě, takže to nevadí. Kuchařskou pinzetou jsem vylovila květy. Jde hlavně o stopky. Velké množství drobných kvítků v marmeládě zbude, ale to ničemu nevadí. V marmeládě vypadají krásně :) Marmeládu jsem slila do skleniček, dala víčky nahoru, po 15 minutách otočila, nechala vychladnout.

Na příště bych možná udělala jednu úpravu a sice květy bezu nejprve chvilku svařit s troškou vody, aby víc změkly. V marmeládě jsou trochu cítit na skus a někomu by to mohlo vadit. Mně to nevadí a jestli doma bude někdo protestovat, odsuzuje se sám k tomu, aby dostal místo tohohle skvostu loňskou mixovanou :D Jeho problém...
Krásné letní dny přeju :)

1 komentář:

  1. Nebyla by fotka skleničky s těmi kvítky? To musí být moc hezký :) Díky za tip, příště třeba zkusíme.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.