úterý 14. července 2015

#14 Nudličkový den - Vývar s celestýnskými nudlemi

Dnešní úkol Velké letní výzvě s Florentýnou zní "nudličky na talíři". Lhostejno, jestli to budou nudličky masové, zeleninové, zavářkové nebo jakékoli jiné. Já jsem měla jasno hned o půlnoci, když jsem se dnešní úkol dozvěděla. Budou celestýnské nudle. Moje vzpomínka na prázdniny u babičky. A pro spoustu lidí jedna z mnoha obskurních věcí, které lze taky dát do polévky :)
Manžel je nerad, tak je dělávám jen velmi málo. Obvykle totiž nemám náladu na vaření dvou různých zavářek. Polévku navíc dělám pokaždé trochu jinou, jinak hustou, podle toho, jaká zavářka do ní přijde. Celestýnským nudlím sluší nejvíc čistý vývar, případně jen s trochou zeleniny. Náš dnešní byl tedy jen s trochou mrkve, hrášku a kukuřice, musela jsem se krotit :)






Celestýnské nudle

Je to v podstatě vyšší nadýchanější a mírně osolená palačinka nakrájená na nudle. Potřebujete 1 vejce, trošku mléka, špetku soli, špetku prášku do pečiva (nemusí být) a polohrubé mouky tolik, abyste dosáhli konzistence palačinkového těsta. Palačinku osmahnu na pánvičce a těsto liju tak, aby byla silná aspoň 2 mm, klidně víc (obvykle dělám palačinky velmi tenké, takže tady si na to musím myslet). Smažím nasucho nebo na trošce přepuštěného másla. Hotovou palačinku nechám trochu vychladnout a nakrájím na nudle. Vkládám do talíře bezprostředně před podáváním polévky. Zbylé nudle je možné uložit do ledničky, vydrží minimálně do druhého dne..

1 komentář:

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.