sobota 11. července 2015

#11 Domácí sušenky - Koka lepší než originál :)

Opět výzva, zejména kvůli akutnímu nedostatku času - péct sušenky, když na balkoně leží několik kilo ovoce na zavařování a jeho stav začíná být na pováženou. Takže mezi pečením chleba a zavařováním několika druhů marmelád (bude višňová, rybíz s jostou a angrešt s malinami) peču sušenky. Sranda musí být.

Koka jsou moje nej a dlouho jsem nemohla připadnout na nějaký dobrý recept. Zdá se, že mám konečně vítěze - verzi z Pradobrot. Fotka je úplně čerstvá, ze sušenek se ještě kouří :) Hrozí ale, že rána nedožijou :D







Domácí Koka lepší než originál


Potřebujete 220 g trochu změklého másla, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, 2-3 lžíce hořkého kakaa, 100 g strouhaného kokosu a 240 g hladké mouky. V receptu je ještě vanilkový cukr, al eten sem vynechala.

Žloutky jsem utřela s cukrem a přidala změklé máslo. Vyšlehanou pěnu jsem zpracovala se sypkými surovinami, zt těsta udělala 2 válečky, zabalila do folie a uložila na hodinu do ledničky odpočinout. Těsto na sušenky se snažím zpracovávat vždycky co nejrychleji, aby máslo nezměklo víc, než je nezbytně nutné. Sušenky jsou křehčí a lepší.
Po vychlazení jsem z těsta dělala kuličky o průměru cca 2 cm a dala péct na 15 minut při 170°C. Po cca 5 minutách pečení jsem plech vytáhla a každou kuličku vidličkou rozplácla do tvaru sušenky. Jde to snadno, vidlička se nelepí. Pak jsem sušenky dopekla.

Sušenky jsou skvělé, křehké, akorát sladké... prostě perfektní. 

Díky, Flo, za popostrčení :)

6 komentářů:

  1. Jitu, tak ty určitě někdy vyzkouším! Já se přidala hodinu před půlnocí taky, ale čas byl jen na super rychlovku... ale určitě taky k chuti přijde.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, tenhle úkol byl pro mě z časových důvodů taky výzva. Odjížděli jsme brzo ráno na celodenní výlet, vrátili se po desáté večer... Ale sušenky jsem stihla :-). Jen na blog se dostanou až s notným zpožděním, protože to už jsem fakt nedala, zvládla jsem akorát hodit fotku do alba na rajčeti a odpadnout do postele :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím, taky je peču. Pradobroty jsou doopravdy skvělé....

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za super typ.Krásné mlsavé léto.Věrka

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.