středa 29. srpna 2012

Jak začít s látkováním V.

Svrchní kalhotky


Přes všechny typy látkovek kromě AIO potřebujete nepropustné svrchní kalhotky, které krom základní funkce, tedy nepropustnosti pro vlhkost, také pomáhají fixovat plínku na správném místě. Jsou naprosto nezbytnou součástí plenkové výbavy, ale i tady máte několik možností materiálu a střihů na výběr.

PUL
Svrchní kalhotky z PUL (polyester laminovaný polyuretanem) jsou nejspolehlivější pokud jde o nepropustnost. Pokud správně zvolíte velikost a střih,  můžete natrvalo zapomenout na přemáchávání bodýček od uniklé stoličky a kamarádky stěžující si na protékající jednorázovky vám budou na tváři kouzlit úsměv :) Na dlouhou dobu nebudete potřebovat nepropustný potah do postýlky nebo autosedačky :) PULky prostě drží všechno tam, kde mají.
Materiál, ze kterého se vyrábí, byl vyvinut pro použití v nemocnicích, je mimořádně odolný a snáší dlouhodobé praní při vysokých teplotách. Kvalitní PULky můžete bez obav prát při 60°C, někteří výrobci umožňují i vyvařování. Pokud tedy na visačce najdete praní na 30°C, neberte je, je to šunt :) Zároveň je PUL prodyšný, takže dítě se v plínce nezapařuje tolik jako v jendorázovce. Vzdáleně připomíná funkční bundy – zajišťuje nepromokavost a prodyšnost. PULky můžou být jednobarevné nebo obrázkové, přápadně dvouvrstvé, kdy svrchní vrstvou je bavlněný úplet. Je to jednak z estetických důvodů, ale hlavně kvůli tomu, že většina potištěných PULů nemá potřebné nejvyšší atesty zdravotní a ekologické nezávadnosti.
Na výběr máte jednovelikostní i vícevelikostní varianty. Pro novorozence je určitě lepší zvolit menší velikost (pro normálně rostlé dítko to bude cca 4-9 kg), od cca 4 měsíců už můžete využít jednovelikostní. Některým miminkům sedí už od narození, ale ne všem.
Dál můžete vybírat z variant na suché zipy a na patentky. Tady platí to samé, co pro plínky. Vybírejte podle vkusu. Menším dětem je to jedno, u větších hraje roli i jejich šikovnost – některé si suchý zip dovedou samy rozepnout. U některých typů se suchý zip na bříšku nepříjemně otáčí a dítě škrábe.
A nakonec, a to je asi nejdůležitější, máte na výběr z mnoha střihů. Ne každému dítěti sedne každý střih. Nesedící kalhotky budou otlačovat nebo dokonce škrtit, suchý zip se bude otáčet a dřít, kalhotky nebudou dobře těsnit a oblečení bude navlhat... Taky je třeba vybírat podle typu plínek, které jste vybrali. Některé kalhotky sedí přes všechny typy plínek, jiné jen přes čč a vv. Nejlepší je kalhotky si osahat a ideálně i půjčit na zkoušku a teprve pak koupit. Pozor na měnící se proporce dítěte. Značka, která mu bude sedět ve dvou měsících, nemusí mu sedět v roce.Výhodou je, že mlžete bez obav kombinovat různé značky plínek a svrchňáčků. Nemusíte nutně zůstat u jediné. Jen některé specifické systémy využívají střih, který přes jiné plínky nesedí.
Svrchňáčky nemusíte prát po každém použití, stačí je jen vyvětrat a vyprat podle potřeby např. 1x za týden.
Přes čč na novosklad se nejvíce doporučují kalhotky Haipa-daipa. Další oblíbené značky jsou Thirsties, Imse Vimse Organic, Baby Lucy Fix a Anavy. Za žádných okolností se nenechte zlákat k nákupu laciných igelitových kalhotek z lékárny nebo drogerie. Sice ušetříte (kvalitní PULky stojí přes 200,- zatímco igeliťáky už od 30,-), ale představte si, že si namoříte kraťasy a omotáte se igelitem... Vymstí se vám to na opruzeninách a od látkovek vás to jen znechutí.
Flísáčky
Svrchní kalhotky z poyesterového fleece jsou velmi oblíbené pro svoji prodyšnost a snadnou údržbu. Fleece je přirozeně málo nasákavý a dobře větrá, hodí se tedy na zdravé přebalování na noc, v létě, na doma a pod. Je výborný pro děti se sklonem k opruzování. Atopické děti ho ale ne vždy snáší dobře, protože chloupky jsou pro jejich citlivou kůži dráždivé.
Vyrábí se z několika vrstev polar fleece nebo microfleece, čím víc vrstev, tím jsou spolehlivější. Tlakem fleece provlhá, takže není moc dobrý do autosedačky nebo šátku a na období, kdy dítě většinu času tráví vsedě. Pokud je chcete i tak na nošení využít, hledejte třívrstvé nebo si z kousku fleece ustřihněte vkládací obdélník do „kritické zóny“, dejte ho přes plenku a až přes to navlékněte kalhotky.
Flísáčky snáší praní na 60°C, ovšem za cenu žmolkování, které snižuje estetičnost, ale na funkci nemá vliv.
Flísáčky bývají většinou jednovelikostní na patentky nebo suchý zip, prodávají se ale i vícevelikostní natahovací. Ty jsou dobré pro děti, které si dovedou plínku samy rozepnout, a pro děti, které při přebalování zdrhají. Do natahovacích kalhotek je prostě nějak naklepete a máte zas na chvíli pokoj.
Na trhu jsou v podstatě jen české značky Anavy a Haipa-daipa, obojí jsou ověřené a dobré. Natahovací flísáčky bývají většinou typu DIY :)
Vlňáčky
Nepochybně nejzdravější a nejekologičtější variantou svrchních kalhotek jsou vlňáčky. Vyrábí se z jemné ovčí vlny nebo přímo z merina, nepropustnost zajišťuje lanolin, kterým se impregnují. Vlna má výborné termoregulační schopnosti, v létě chladí a v zimě hřeje. Dítě má tak optimální tepelný komfort i při největších pařácích. Proto jsou vlňáčky hodně oblíbenou variantou právě na nejteplejší letní dny. I když to tedy na první pohled vypadá zvláštně... Rozhodně se nemusíte bát kousání, vlna při lanolinování krásně měkne a je příjemná na tělo. Vlňáčky jsou výborně pro děti se sklonem k opruzování, nesnesou je jedině děti alergické na lanolin.
Stejně jako flísáčky i vlňáčky provlhají tlakem. Pokud je chcete využívat i na nošení v šátku nebo do autosedačky, je dobré dovybavit je vkládací vlněnou vložkou, kterou někteří výrobci prodávají, nebo si ji můžete (nechat) uplést. Je to obyčejný vlněný obdélník, který umístíte přes plenku do „kritické zóny“ a teprve přes to navléknete kalhotky. Stejně poslouží i kus fleece.
Můžete si vybrat ze značkových nebo ručně pletených vlňáčků podle toho, co je vaší duši (a oku) bližší. Značkové vlňáčky mohou být stejného střihu jako PULky . Častěji jsou ale natahovací a připomínají spíš kamaše. Mohou být různě silné od nejtenších z merino  úpletu až po silné, které připomínají spíš svetr. Vlňáčky s dlouhými  nohavičkami (longies) využijete v chladnějších dnech na doma i místo tepláků. Ručně pletené vlňáčky jsou téměř vždy natahovací a potěší vás hlavně originální barevností. Ovčí vlna se totiž prodává většinou nebarvená a autorky buď kupují ručně barvenou nebo si ji barví samy. Každý kus je tak jedinečný.
Hlavní nevýhodou vlňáčků je poněkud náročnější péče. Perou se jen v případě znečištění nebo když začnou provlhat. Je třeba prát je v ruce a jemném pracím prostředku na vlnu nebo v šamponu. Dalším krokem je lanolinová impregnace, která obnoví jejich nepromokavost. Vlňáčky potom několik dní schnou. Ideální nepromokavosti většina vlňáčků dosáhne až po několika lanolinových kůrách. Pak se z nich ale stanou „držáky“, které spolehlivě zvládnou celou noc.
Oblíbené natahovací vlňáčky jsou Disana a Merinostar, zapínací Anavy. Častou a velmi oblíbenou variantou jsou ručně pletené vlňáčky všech barev a střihů.

9 komentářů:

  1. Ahoj, připravuji si výbavu a chtěla bych používat hlavně čtvercové plíny a na ně jednovelikostní PUL kalhotky a na noc kalhotkovou plínu. Kolik takových kalhotek budu asi potřebovat? Děkuji za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obecně se doporučuje mít kalhotky alespoň troje, se čtvercovkami bych asi raději volila čtvery. Na novorozence třeba 2x malou velikost a 2x jednovelikostní a ty mít ze začátku spíš jako záložní.

      Vymazat
  2. Dobrý den, děkuji za tento blog, našla jsem zde spoustu potřebných informací :-) Chtěla bych poprosit o radu. Chystám se začít s látkováním (prcek má 4 měsíce) a koupila jsem si vlněné svrchňáčky Disana, ale zajímalo by mě, jestli se přes ně také obléká body a na nožky (polo-)dupačky nebo tepláčky - asi ve větší velikosti, protože vlňáčky se zdají trochu tlusté. V létě si umím představit, že mimčo nechám jen v nich a k tomu třeba tričko, ale když ještě není tak teplo? Nebo se prostě v chladnějších používají longies a k tomu tričko a mikča? Mám strach, že se to tričko bude pořád vytahovat a potáhne mu na záda. Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je těžké :) Každý to totiž dělá jinak :) V zásadě můžete ty vlňáčky považovat za kraťasy a oblékat podle počasí - dupačky, polodupačky, overal, kalhoty... jen je třeba ohlídat střih. Musí být volnější a mít dostatečně hluboký sed. Naopak nemusí být moc dlouhé nohavice. To je problém hlavně u overálků. Třeba vůbec nebyly dobré ty levné z Tesca, ty měly dost krátké tělo a dlouhé nohy. Já mám na miminka obecně nejraději volnější tepláčky v pase a na nohavicích do nápletu. Díky nápletům nikde netlačí a vydrží několik velikostí. A komu se ten styl líbí, tak perfektní jsou turky a podobné "nasrávačky". Tam je na plenku i vlňáčky místa dost :)
      Další variantou můžou být návleky na nožky a vůbec spodní část oblečení nepoužívat. Případně pro miminko popovak. Tam je taky místa dost a vydrží hodně dlouho :)

      Vymazat
    2. Děkuji :-))

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    měla bych dotaz, na který jsem zatím nenašla odpověď. Mám nějaké kapsové plenky značky bum genius. Začali mi protékat na různých místech, kolem patentek nebo v rozkroku. Zřejmě asi ten PUL zátěr přestal fungovat. Je nějaká možnost plenku nějak opravit? Nebo využít na něco jiného? Pokud ne, kam tyto nefunkční plenky vyhodit?
    Mockrát děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy jako řešení postačí plenku víc vycpat - PUL není špatný, ale jeho kapacity nejsou neomezené. Pokud to ale nepomůže, nedá se už nic dělat. Pokud je plenka zánovní, můžete reklamovat. Jinak bohužel nezbývá než vyhodit

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď, a vyhazujete je do sběrného kontejneru na textil? nebo do směsného odpadu? To mi dělá trochu starosti...

      Vymazat
    3. Máme tady kontejner na textil, takže do něj. Jinak bych je lupla do směsi. Je to sice celé plastové, ale několik různých druhů, tak myslím, že recyklovat to už nepůjde :-/

      Vymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.