středa 29. srpna 2012

Jak začít s látkováním IV.


Kalhotkové plínky a AIO

V první části přehledu různých plenkových systémů jsem psala o čtvercovkách, vícevrstvých a tvarovaných plínkách. Hodně látkařek jim ale neholduje a dávají přednost sofistikovanějším systémům. Pravé moderní látkové plínky mají podobný tvar jako jednorázovky, jsou vyrobené z nejrůznějších přírodních i syntetických materiálů, snadno se s nimi manipuluje a rozhodně se nemusí (obvykle ani nesmí) žehlit. A právě o různých kalhotkových plínkách je tenhle článek.

Kalhotkové plínky
Jak už bylo řečeno, kalhotkové plínky mají tvar velmi podobný papírovkám. Na výběr máte v několika směrech:
1) přírodní materiály x mikrovlákno
  • Plínek z mikrovlákna na trhu rychle přibývá a má to zejména dva důvody. Prvním je rychlost schnutí a druhým je cena. Prostě přírodní vlákna jsou ve srovnání s ropnými produkty mnohem dražší :( Daní je nižší savost a pro někoho ne úplně příjemný omak, je-li z mikrovlákna i kontaktní vrstva plínek (na omak jsou hodně podobné švédským utěrkám).
  • Z přírodních vláken narazíte na bavlnu, bambus a konopí a různé jejich kombinace v různých úpravách (flanel, úplet, flauš/ flís, froté, velur, aksamit...). Bavlněné plínky jsou obvykle levnější a rychleji schnou, bambusové a konopné mají vyšší savost (udává se až trojnásobná oproti bavlně) a větší hebkost, ale také déle schnou. Pro větší a více učůrané děti je bambus určitě nejlepší volbou. Jeho další výhodou je, že při delším praní o něco méně hrubne než bavlna. Na druhou stranu se více sráží a jakoby prkenatí (hlavně bambusový flís). Hrubost bavlny celkem dobře vyřešíte promnutím suché plínky v ruce, u bambusové to pomůže jen částečně.
  • Vždycky (nebo skoro vždycky) platí, že čím vyšší savost, tím delší doba schnutí. Flanelové plínky nasají málo, ale rychle schnou. Hodí se dobře pro malá miminka a na běžný provoz doma, pokud vás neobtěžuje přebalit častěji. Froté plínky jsou fajn na delší přebalování, třeba na ven. Nejsavější jsou plínky, které mají savou vrstvu z bambusového flauše (můžete s setkat i s pojmem bambusový flís, je to totéž). Ty jsou ideální na noc. Velur a aksamit jsou nejjemnější, u froté závisí na přesném složení a zpracování, je to jak kdy.
  • U bambusu bývá uváděno, že má přirozené antibakteriální účinky a plínky proto stačí prát na 30°C. Proti antibakteriálním účinkům neprotestuju, ale jestli někdo doporučuje prát plínky na 30°, tak bych je za žádných okolností nekupovala. Kvalitní plínka musí vydržet praní na 60°C a minimálně nárazově i vyvářku. Pár kapiček Tea tree, který tito výrobci doporučují, rozhodně desinfekci nezajistí a prostě plínky jsou plínky a víme, k čemu jsou určené :)
2) zapínání na patentky x suchý zip x snappi sponku
  • Suchý zip umožňuje přesnější nastavení obvodu pasu, plínku můžete líp dotáhnout a bude tak dítěti líp sedět. Starší děti ale často suchý zip dokážou rozlepit a plínku si dovedou sundat samy. Suché zipy u levnějších plínek často „osuchají“ už po pár měsících, u kvalitních vydrží s přehledem několik let.
  • Patentky mají jasně definované polohy a obvod pasu zvětšujete ve skocích. Děti je obvykle nedovedou rozepnout. A hodně lidem (včetně mě) se jednoduše mnohem víc líbí :)
  • Plenky se zapínáním na snappi sponku bývají o něco levnější. Někomu „snapka“ maximálně vyhovuje, někomu k srdci nepřirostla. Většina dětí si ji neumí sama sundat, což může být výhodou.


3) jednovelikostní x vícevelikostní

  • Jednovelikostní plínky (od narození po nočník) mají jednu zásadní výhodu – vstačíte si s jednou sadou po velé plenkovací období. Pokud plánujete 1 nebo 2 děti, je to cesta, jak ušetřit. Mají více či méně důmyslný systém zmenšování, aby seděly dětem od cca 4 kg až po nočník. Jsou to různé způsoby založení bříška nebo zadní části, pohodlnější je ale systém, kdy je na bříšku několik řad patentek, které slouží ke zkracování sedu. Většině dětí už někdy kolem 4. měsíce není třeba plínku zkracovat. Daní je, že na novorozencích působí dost objemně. Ze začátku také nemusí dobře sedět kolem nožiček, takže může uniknout stolička a znečistit svrchní kalhotky. Úplně malinkým novorozencům sedět ale určitě nebudou.
  • Vícevelikostní systémy mají několik velikostní plenek, který víceméně kopíruje velikost oblečení dítěte. Plínky v každém věku lépe sedí. Musíte pořídit více kompletních sad, což se prodraží (jednovelikostní a vícevelikostní plínky se v zásadě neliší cenou), na druhou stranu dítě plínky nosí kratší dobu, takže vydrží pro více dětí, případně je snadno prodáte dál. 
  • Novorozenecké plíny se vyplatí asi jen pro nedonošeňátka, která do jednovelikostních plínek dorostou za delší dobu. Ostatní děti je pohodlně oblečou nejdéle ve 3 měsících (většinou ale mnohem dříve – třeba našemu synkovi byly hned po příchodu z porodnice) a do té doby vystačíte se čtvercovkami nebo papírovkami. Pokud se i tak rozhodnete pro nákup, můžete je pohodlně a s malou ztrátou prodat dál.
  • Pokud se rozhodnete pro vícevelikostní systém, zpravidla nepotřebujete všechny dostupné velikosti, ale ob jednu. Příjemnou variantou jsou dvouvelikostní systémy, kdy menší velikost je obvykle určená pro rozmezí 4-9 kg a větší 8-15 kg.

Kalhotkové plínky mají oproti čtvercovkám a vícevrstvým plínkám jednu nespornou výhodu a sice, že perfektně sedí (pokud tedy trefíte střih, který sedí vašemu dítěti :) Nikde nic nevyteče, svrchní kalhotky jsou v bezpečí a stačí je přeprat jen jednou za čas, jinak je jen necháte provětrat a můžete je znovu použít. V horku můžete nechat dítě jen v plínce bez svrchňáčků. Můžete použít všechy typy svrchňáčků včetně vlňáčků, pod které se čč a vv tolik nehodí, protože nejsou tak spolehlivé a vlňáčky nesnáší časté praní. Také přebalování s kalhotkovkami je snazší a zvládne ho po krátkém „proškolení“ kdokoli. Máte na výběr z obrovského množství variant a vzorů, takže si snadno vyberete, co je vašemu srdci blízké. A snadno si nakombinujete výbavu tak, abyste měli plínky na doma, na ven i na noc.
Hodně holek je používá jen na noc a na ven, případně až tak od 3 měsíců, kdy už děti nekakají tak často a vejdou se spolehlivě do jednovelikostních. Do té doby si vystačí s čč. Mně se naopak osvědčily právě na novorozence, protože krásně udržely stoličku uvnitř a já jsem nemusela tak často prát svrchňáče. Prodávají se obvykle v sadě s jednou nebo dvěma vkládačkami, které zvyšují jejich savost.
Specifickou záležitostí josu noční plínky. Měly by být co nejsavější, nemusíte u nich trvat na štíhlém střihu. Obvykle jsou bambusové a vybavené vkládačkami. Skoro každá značka má nějakou svoji noční variantu.
Na všechny kalhotkové plínky potřebujete svrchní kalhotky, což je někdy skoro škoda. Protože výrobci se předhání v barvách, vzorech a materiálech a některé plínky jsou tak pěkné a ňuchací, že byste je s klidem vyměnili za plyšáka :)

Pokud se rozhodnete pro nákup kalhotkových plínek, dejte pozor na několik věcí. Jednak materiál - bambus je vždy savější než bavlna. Druhá věc jsou gumičky kolem nožiček. Měly by být dostatečně pružné a dlouhé. Pokud je nařasená jen kraťoučká část obvodu nožičky, bude plenka hůře těsnit. Pokud je gumička příliš tuhá, bude škrtit. Měla by být tedy poměrně dlouhá kolem celé nožičky, ale zároveň pružná a poddajná. Zádíčka by naopak neměla být příliš nařasená, aby řasení netlačilo a aby nebyl zadní díl příliš buclatý. Chybějící gumička v pase je podle mě na závadu - plínka nedrží dobře v pase. A poslední kritický bod je zapínání. Patentková plínka by měla mít dostatek možností nastavení - patentky v pase v rozestupu cca 2,5 cm nebo i méně. Malý počet patentků znamená, že plínka má jen několik možností nastavení a bude v pase buď těsná nebo naopak volná, ale jen málokdy tak akorát. U suchých zipů je třeva sledovat kvalitu. Kvalitní plenkový sucháč má jemné neškrabavé háčky a nizoučká očka podobná sametu.

Mezi oblíbené a často chválené značky patří české Anavy, Baby Lucy, Tots Bots Bamboozle, Baby Idea Bamboo extra, Ellas House Bum Hugger, Little Lamb, Lollipop... Je jich spousta :)

Plínky „Vše v jednom“ (All in One – AIO)
Poslední typ plínek, které jsem ještě neuvedla, jsou plínky „vše v jednom“. Jsou to plínky, které mají integrovanou nepropustnou vrstvu, takže už nemusíte použít svrchní kalhotky. Jejich použití je stejně snadné a rychlé jako u jednorázovek, což je předurčuje na ven, na návštěvy, k lékařům, na hlídání a podobně. Jsou obvykle designově dost propracované a hodně holek je používá hlavně jako „chlubící plínky“. AIO josu většinou jednovelikostní plínky, výrobci ale obvykle nabízí i novorozeneckou velikost do cca 6 kg.
Na trhu je mnoho různých typů a těžko je rozdělit do několika kategorií, protože někteří výrobci mají své vlastní originální systémy.

All-in-One (AIO), Snap-in-One (SIO) – plenky několika typů, jimž je společné to, že nevyžadují využití svrchních kalhotek. 
Dříve se klasické AIO šily jako kalhotkové plínky s nepropustnou svrchní vrstvou, obvykle vybavené jednou nebo dvěma vkládačkami. Krom výhody ve snadnosti používání měly několik nevýhod. Jednak jejich savost nebývá světoborná a pro starší děti nemusí být dostatečná. Plínka pak provlhá a musíte přebalovat častěji. Dále je to delší doba schnutí a kratší životnost (nepropustná vrstva, která je nejchoulostivější, se pere po každém použití). Stále častěji bývají vyráběné z mikrovlákna, které zkracuje dobu schnutí a snižuje cenu. 
V současnosti se čím dál častěji setkáte spíš se systémem Snap-in-One. Jsou to plenky sestávající ze svrchních kalhotek a savých jader (v podstatě vkládaček), která do kalhotek vepnete pomocí patentek a vznikne vám plenka AIO. Eliminují hlavní nevýhody AIO, tedy dlouhou dobu schnutí a krátkou životnost. Kalhotky totiž můžete použít opakovaně a jen vyměňujete savá jádra.  Na zadečku jsou úžasně štíhlé a hodně holek je doslova miluje. Ne všechny značky ale mají dostatečnou savost i pro starší děti nebo na noc.


Dřív se oba pojmy rozlišovaly, dnes se ppod pojmem AIO často prodávají plínky SIO a je v tom lehce hokej :)

Někteří výrobci nabízí i jednorázová papírová jádra na cestování. Ve srovnání s jednorázovkami neobsahují žádné igelity, takže jsou prodyšnější, a navíc jsou kompostovatelná. 

Cena kvalitních AIO se pohybuje mezi 500 – 600,- Na internetu jsou občas k vidění AIO v ceně od 200,- ale o jejich kvalitě jde s úspěchem pochybovat. Za takovou cenu totiž není možné vyrobit plínku v nejvyšší kvalitě. Obvykle se jedná o laciné napodobeniny z Asie. ty je třeba považovat za podezřelé a nebrat.
Chválené jsou Anavy Easy, Bamboolik, Lollipop, Tots Bots, GroVia... Itti Bitti SIO, Closeparents Pop-In...
Kapsové AIO – savá jádra se u těchto plínek nepřicvakávají na kalhotky, ale zasouvají se do kapsy uvnitř nich. Kalhotky jsou vlastně dvouvrstvé. Výhodou je, že nemůže dojít k posunutí nebo shrnutí savého jádra, což eliminuje riziko protečení plínky. Kapsu můžete dovycpat jakýmikoli vkládačkami, které máte doma, a tím zvýšit savost.
Chválené jsou, pokud vím, POPnGRO a Blueberry, ale většina holek, co znám, je má doma šité...
Tak co, je to s těmi plenkami zase o něco jasnější? :)

2 komentáře:

  1. zdravím
    mohla bych se zeptat na váš názor na pleny AIO Lollipop S1 (3 - 7,5 kg) - 2 kg - 6 kg ,myslíte že s nimi můžu začít?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den, mohla bych se Vas zeptat na radu? Doted jsem syna balila do ctvercovek, nejakych vkladacek a svrchnich kalhotek a nebo do plenkovych kalhotek a svrchnaky. Mam nakoupenen I kapsove AIO z druhe ruky, ty jsem prave pouzila, v kladam vicevrstevnou plenu nebo bambusovou vkladacku a nebo fleecovou, bohuzel mi vsechny protekly, tak ze zevni vrstva je nasakla. Myslite, ze se s nima nejak spatne zachazela a tim se ta nepropustna vrstva stala propustnou?? Dekuji za odpoved

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.