pátek 27. ledna 2017

Kam s dětmi - Bobování na Ještědu

Minulý víkend jsme vyrazili s částí rodiny na hory do Bedřichova. Bylo překrásné počasí a výborně jsme si to užili. Ač jsem byla se všemi třemi dětmi sama (manžel měl ten víkend jiné povinnosti) a snažila jsem se zbytek rodiny zatěžovat co nejmíň, vrátila jsem se odpočatá a nadšená. Na pár minut jsem se cítila dokonce hrdá sama na sebe a jako matka roku. Ale opravdu jen na chvíli. Děti mě vždycky velmi rychle vrátí zpět na zem :)

No a teď bych se s vámi chtěla podělit o tip na báječný zimní výlet s dětmi a sice bobování na Ještědu.





Počasí nám vyšlo úžasně. Počáteční nejistota se rozplynula, když nás lanovka vyvezla nad hranici mraků. Ještěd byl jak ostrov uprostřed bílého oceánu, pod námi se rozprostíraly na všechny strany jen oblaky, v dálce sem tam vykoukl nějaký ten vrcholek. Bylo to neskutečné, překrásné... My Pražáci jsme byli jak u vytržení. Obvykle zažíváme inverzi z té spodní strany :-/








Kde, co, kudy?


Trasa výletu je jednoduchá - kabinkovou lanovkou na Ještěd a na bobech po cca 7-8 km dlouhé sáňkařské dráze zase dolů. Nám to ovšem vydalo na téměř pětihodinový výlet :)

Turistickou mapu trasy najdete tady, plán lyžařského areálu na Ještědu tady.

Kabinková lanovka ze zastávky Liberec - Horní Hanychov jezdí každou půlhodinu až hodinu. My jsme přišli až někdy kolem poledního, měli jsme čekat přes 40 minut, ale ČD vypravili jednu kabinu extra v mezičase, protože na lanovku čekalo hodně lidí. Jízdenka stojí cca 100,- pro dospělého, děti 6-15 polovic, za děti do 6 let jsme neplatili. Všechny informace o lanovce najdete třeba tady.

Na Ještědu si můžete užít úžasný výhled do všech světových stran, posvačit (jsou tam lavice a stoly, wc...) a po červené turistické značce se vydáte směr Pláně pod Ještědem. Ze začátku je cesta po asfaltce mírně z kopečka, děti jsme táhli na bobech. Pak už se jede po zvlněné cestě lesem, místy mírně do kopečka nebo po rovině, místy z kopečka. Od prvních vleků na Červeném kopci až k Chatě Pláně používají cestu i lyžaři, kteří si tudy zkracují cestu mezi vleky, a ač je cesta viditelně značená jako sáňkařská, někteří se tvářili dost překvapeně až popuzeně, když nás tam viděli. Žádné kolize ale nenastaly.

Oběd jsme si dali v Chatě Pláně. Je to jídelna u sjezdovky, takže žádný luxus, ale všechno funguje velmi rychle, příjemně, ceny jsou slušné a kvalita jídla taky. Boby jsme parkovali před chatou. I když bylo při našem příchodu plno, rychle se uvolnil stůl a v klidu jsme se všichni vešli. Zdálo se, že v restauraci nikdo dlouho nevysedává, tak se vyplatí chvíli počkat :)

Odtud je třeba vrátit se cca 100m zpět na rozcestí a pokračovat po značené sáňkařské dráze dolů (v mapě je značená fialovou jako cyklotrasa, v lyžařském plánu jako oranžová sáňkařská trasa). Tato část cesty je prudší, ale ne nebezpečná. Vojta jel celou dobu sám, jen jsem dávala průběžně instrukce, kde přibrzdit, kde počkat... Já jsem vezla Týnku. Edu jsem měla v manduce na břiše a na zádech batoh, takže jsem sama jezdit nechtěla. Tuhle část dvou nebo tříleté dítě samo nesjede, je třeba mít takové boby nebo saně, abyste mohli jet s ním, jinak je to pruda. Já Týnu musela brzdit, bolela mě z toho záda, a nejprudší úseky ťapala i ona. Jet tady třeba s miminkem na saních lze, ale je to celkem nepohodlné. Chce to uložit ho tak, abyste mohli jet aspoň místy s ním. Lyžaři už v téhle druhé části nebyli, to bylo fajn :) Zato nás míjely rodiny se staršími dětmi a skupinky dospělých na saních a evidentně si to maximálně užívali. Nedivím se :)

Cesta končí u centrálního parkoviště pod skiareálem, kde je zároveň točka tramvají Horní Hanychov.


Cesta tam a zpět

Můžete přijet tramvají nebo pochopitelně přijet autem. Tady je třeba počítat s tím, že při hezkém počasí jsou všechna parkoviště brzy plná. My se kolem jedenácté už málem nechytli. Nakonec jsme našli místa až na posledním parkovišti poblíž skokanských můstků, odkud jsme museli k lanovce sejít podél sjezdovek. Na konci výletu jsme se pak vystřídali u dětí a řidiči si pro auta došli/ byli dovezeni. Problém nastal vlastně až na samém konci výletu, když jsme chtěli s promočenými a zmrzlými dětmi chvíli počkat někde v teple u kávy, horké čokolády a nějakého toho dortíku za odměnu. Jedna restaurace ale byla zavřená a z druhé (Hospoda Domov) jsme byli hned po příchodu dost nevybíravým způsobem vyhozeni. Důvod jsme přesně nepochopili. Později jsme vyrozuměli, že hospoda Domov je nejspíš považovaná za "lepší restauraci" (ačkoli ze vzhledu budovy, názvu i webu restaurace to nelze nijak vyrozumět) a tři matky s pěti dětmi v oteplovačkách jim asi nezapadají do konceptu nebo nepřináší potenciál vysoké tržby. A nebo je pan číšník z kategorie "chtěl mít hospodu, ale vadilo mu ž emu tam lezou lidi". Počkali jsme tedy s dětmi na auta venku na parkovišti.

Co s sebou?

  • Boby nebo saně pro všechny zúčastněné. Menší děti některé úseky nezvládnou samy, je třeba jet s nimi. Ohlídejte si, aby šnůra od bobů byla dostatečně dlouhá, ať vás nebolí záda. Cestu zvládnete i s miminkem na saních, ale přimontujte ohrádku více dopředu, abyste si za dítě mohli sednout. A nezapomeňte na gumicuky nebo jiný způsob zajištění fusaku s dítětem na sáňky.
  • Opravdu teplé oblečení pro děti. My dospělí jsme šli jen v tričku a bundě, ale děti byly po hodině sezení na bobech promrzlé. Chce to několikery teplé rukavice, dvoje nám nestačily. Užili bychom klidně i 4 páry pro každé dítě. Oteplovačky a bundy by měly mít protisněhovou ochranu, čepice a rukavice dobře padnoucí. Boty opravdu teplé a nepromokavé.
  • Svačinku, pití do termosky a další věci na výlet :) Po cestě není moc příležitostí k občerstvení.


21 komentářů:

  1. Jé, před necelými 2 lety jsme na Pláních byli ubytovaní a ani jsme netušili, že se odtamtud dá sjet na bobech či saních do Liberce, šli jsme na Ještěd pěšky (takže do kopečka) a odtamtud lanovkou dolů a při tom zbytečně... Výlet musel být krásný, nám tento kraj učaroval, v okolí Ještědu je fakt nádherně, i sjezdovky parádní:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, je to super cesta a moc hezký zážitek pro všechny věkové kategorie. Dospělí sáňkaři byli snad ještě vysmátější než děti :)

      Vymazat
  2. Ty jo, jsem z Liberce, ale nikdy jsem to z Jestedu na bobech nesvistela...

    OdpovědětVymazat
  3. :-) Jitu teď jsem si díky tobě zavzpomínala ne jednu (10 let starou) noční jízdu, která skončila na skokanským můstku s roztrhlýma gatěma. - neměly jsme saně, ale pytle. Bylo to skvělý a ani se nám nikdo do cesty nepletl - naštěstí :-) To je prima tip (že se to dá sjet i s dětma), sice to máme do Liberce daleko, ale občas se nám poštěstí.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je veselá náhoda. My jsme vyjeli tento víkend do Liberce také s cílem vyvézt se na Ještěd. Bohužel lanovka v sobotu kvůli silnému větru nahoře nejezdila. Na netu žádná aktualizace nebyla. Tak jsme se dvěma dětmi došli k lanovce a rozhodli jsme se, že si dáme v blízkém kiosku oběd. Inzerovali svíčkovou. Bohužel jsme nepadli asi číšníkovi do noty a na dvě porce jídla jsme čekali hodinu. Musím říct, že jsem obdivovala naše děti (5 a 1,5), jak tu čekací dobu ustáli. Chtěli jsme v místě pak najít aspoň menší kopeček na bobování, jenže malý začal na bobech usínat a byla dost velká zima, tak jsme se doploužili k autu a jeli zpět. Doufáme, že se nám příští výlet směr Ještěd vydaří líp. Díky moc za doporučení, kam z Ještědu na jídlo.

    OdpovědětVymazat
  5. Super díky za tip. Jen nevím jestli to stihneme ještě tuhle zimu :D

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.