neděle 3. dubna 2016

Kam s dětmi - Vodní dům

Minulý víkend jsme se s dětmi vydali do Vodního domu poblíž vodní nádrže Želivka. Je to (slovy webu) moderní návštěvnické středisko, cosi jako interaktivní muzeum... Každopádně zážitkové místo pro celo rodinu, kde můžete strávit několik desítek minut neb i pár hodin, podle počasí a povahy.
Vodní dům je otevřený teprve krátce, zatím ve zkušebním provozu. Venkovní areál ještě není dokončený (ale už se zdá, že bude opravdu pěkný) a i uvnitř je znát, že si všechno zatím teprve "sedá", takže i vstupné je zatím snížené, testovací. Přijeli jsme kolem poledního, kdy byl areál poloprázdný. Později odpoledne už bylo pěkně plno. S tím je třeba počítat při plánování výletu.
Bohužel první zážitek výletu byl oznámení ve foťáku "není vložena karta", takže fotky jsou tentokrát jen z mobilu :-/




My jsme se do Vodního domu vypravili minulou sobotu, počasí nebylo úplně výstavní, takže mnozí rodiče děti od venkovních vodních prvků spíš odháněli. Naše děti tam byly asi nejmladší, ale bylo fajn vidět, že atrakce baví i výrazně starší děti a s točítky a pumpami si dost nadšeně hráli i dospělí (mnozí podstatně dýl než "zkusit, hm, dobrý..."). Venku jsme strávili určitě minimálně hodinu. Až při odchodu jsme zjistili, že v obchůdku je možné koupit si za pár korun lodičky, se kterými určitě vodní prvky nabudou ještě dalších rozměrů. Dá se přehrazovat, čerpat vodu do jednotlivých kanálů a pozorovat, kde to pojede nejrychleji...
Vodní atrakce jsou vyrobené z nerezu a opravdu krásné. Promakané ak, aby voda zbytečně necákala. Jen u jednoho čerpadla trochu cintalo kolem, ale boty promáčené nebyly. Takže holínky a nepromokavé oblečky potřeba nejsou, pokud nemáte vyloženě vodní živly.





















Uvnitř děti nejvíc bavilo poslouchání hlasů ptáků a různých jiných zvuků přírody, živé ryby v akváriích, schovávání se do obřích škeblí a stroj na výrobu mraků. Celkově je vnitřní expozice ale spíš pro starší děti. Malé zaujme sem tam něco, ale školáci se bavili poměrně dlouho. Mně třeba nadchly obří makety mikroskopických živočichů (taková metr velká perloočka nebo buchanka, to je sen každé učitelky biologie :)





















Venkovní areál je zatím ve výstavbě. Terénní úpravy už jsou hotové, některé části osázené, ale celkově hotovo ještě není. Časem by měla okolím Vodního domu vést naučná stezka, která seznámí návštěvníky s významnými rostlinami a živočichy, kteří žijí v okolí Želivky. Už teď si můžete posedět na lavičkách, dát si v klidu svačinu nebo jen tak chvíli vegetit...





Celkově se mi koncept Vodního světa hodně líbí. Známe takováto centra a celkově tenhle interaktivní přístup ze zahraničí. Jako dítě jsem měla ráda muzea spíš proto, že jsme tam chodili s rodiči a bylo to fajn být někde spolu, ale muzea jako taková byla až na výjimky nudná. Tak mě moc těší, že postupně přibývá míst, která myslí a cílí na rodiny s dětmi a kde cílem není předat maximum faktografických údajů na minimu prostoru, ale spíš vyvolat dojem, probudit zájem a inspirovat k dalšímu poznávání. Ve Vodním domě se nedozvíte nic moc nového a ani to není cílem. Není to muzeum v pravém smyslu slova. Odejdete ale nadšení a s pocitem, že voda je něco úžasného, zábavného a snad i dobrodružného, nezbytný prvek v krajině, zdroj obživy pro rostliny, zvířata i lidi, něco, co je třeba mít v úctě a chránit... a o čem stojí za to dozvědět se víc. Perfektně si tady umím představit zážitkové dopoledne pro školní děti (uvnitř je i malý promítací sálek, kde se dá besedovat), vzít sem domoškoláky v rámci projektu o vodě...

No a vzhledem k tomu, že Vodní dům je akce maximálně na půl dne, stojí za to zkombinovat jeho návštěvu i s něčím dalším podle povahy a věku dětí. My jsme se vydali do ParaZoo ve Vlašimi. Spoustu inspirace najdete na webu geoparku Kraj Blanických rytířů.

No a na závěr několik praktických informací. Všechno podstatné o vstupném, otvíracích hodinách atd. najdete na webu Vodního domu. V místě je dostatek parkovacích stání a parkuje se zdarma. Přesto se ale asi může stát, že v odpoledních hodinách už místo nebude, kapacita centra není nijak obří. Příjezd je po D1 (Exit 56), nám cesta z Prahy trvala asi hodinu. Na webu centra najdete i přesné souřadnice gps.
Součástí centra je i sympatický obchůdek, ve kterém jsou krom plyšáků a obligátních suvenýrů ke koupi i různé místní produkty (med, marmelády...), různé zboží s vodní tematkou, ručně yráběné šperky...
V centru není občerstvení, musíte si přivézt vlastní :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.