čtvrtek 7. května 2015

Jaro na balkoně

Jaro je dávno všude kolem, konečně je už i na našem balkoně. S takovou chutí bych s evrtala v záhoncích a sela a sázela... ale dokud není co a kam, musí balkon stačit :) A nápady na budoucí zahradu zatím ukládám na Pinterest

Náš balkon mám a nemám ráda. Je celkem malý a hlavně je na východ, takže je na něm většinu dne stín a chladno. Ale vymyslet se na něj něco dá. Každý rok mám několik druhů bylinek, vyzkoušela jsem už různé druhy kvetoucích kytek do truhlíků. A kdybych nezapomínala zalévat a hnojit, tak by se jim možná i docela dařilo :)




Letos jsem bylinkovou část pojala vertikálně. Jsem zvědavá, jak se bude bylinkám v závěsných květináčích dařit.

V květináčcích mám mátu, bazalku, meduňku, libeček, tymián, oregáno, rozmarýn a majoránku.Pažitce a petrželce se u mě nedaří, vždycky mi je dřív či později zlikvidovaly mšice. Takže koupím svazek na trhu, nasekám a dám do mrazáku. A pak už jen vytahuju, když je třeba. Takhle mám uložený i kopr, mátu, tymián... Mražené bylinky mi vyhovují víc než sušené.





Na parapetu má místo stevie a v truhlíku moji největší hrdinové - šalvěj a tymián, které jsem loni na podzim jaksi zapomněla zlikvidovat a oni přečkali celou zimu a na jaře zase obrazili. Tak 





Na zábradlí v truhlících mám vzpřímené pelargonice ve dvou barvách, doplněné molicí (Plectranthus). Můj první pokus o osázení truhlíků více druhy rostlin.








jedna rostlinka zůstala plonková, tak nám zdobí stůl :)







A na stinnou stěnu balkonu jsem letos poprvé zkusila umístit fuchsie. Zatím se jim daří :)









Neodolala jsem a pořídila si na balkon blbinu - solární světýlka. Večer vytvářejí moc příjemnou atmosféru a přes den zase dělají radost dětem.








Tak takhle to vypadá teď u nás. A jak u vás? 

Většinu vybavení na balkon máme z Ikea - podlaha, skládací židle a stůl, květináče, konvička, solární světýlka... jo, Ikeu mám ráda :) A je blízko :)

14 komentářů:

  1. Hezký, útulný, ... Já měla na balkoně vždycky prales ... ne vždy byl obytnej ;-) Jinak základem úspěšného pěstování je pořádnej květináč, nejlíp samozavlažovací.

    OdpovědětVymazat
  2. Opravdu pěkné. My balkon bohužel nemáme:)

    OdpovědětVymazat
  3. tak na můj balkon je hodně zaplněný. Je zasklený a slouží částečně jako skladiště materiálu, je tam sušák na prádlo, obří zrcadlo, co jsme museli sundat, aby ho děti neshodily... Jediné dvě kytky, co tam jsou, tak už dávno chcíply. Ale my máme balkon na jihozápad a i když jsem se hodně snažila tam něco pěstovat, tak to stejně sežehlo sluníčko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám. Na balkoně mám momentálně taky skladiště všeho co se nevešlo do bytu a přežije i vlhké počasí. V jednom podnájmu jsem kdysi dávno měla balkon na jih a stačilo nezalít kytky 1x a druhý den byly všechny suché :-(

      Vymazat
  4. Supr nápad! Asi se budu inspirovat a rozvěsim kyblíky po fasádě metr nad zemí .... tam ty potvory slimejši snad nevylezou:-)))

    OdpovědětVymazat
  5. Zítra se chystám na farmářské trhy a dokoupím si ještě pár kytiček. Vojta posledně vybral takové, které se mu líbily. Jenom jsem koukla jestli jim nevadí stín (máme teď balkon na severozápad) a tento víkend je už musím konečně přesadit a začít se jim pravidelně věnovat :-D Už jsou 14 dní postavené v korbě staré tatrovky. Vojta je chodí pořád kontrolovat a upozorňuje mě, že už je musíme dát do těch květníků :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám podobné. Velké počáteční nadšení a pak mi dlouho trvá všechno dotáhnout.
      U nás to je tak, že na bylinky svítí chvíli ráno, na zábradlí je slunce ještě tak kolem 11. Na fuchsie na protější stěně zasvitne jen chviličku úplně ráno. Zkouším je letos poprvé, tak uvidím, jestli na té stěně vydrží. Zatím žijou, rostou a nasazují nové květy, tak snad :) A když ne, půjde tam nějaké kapradí.

      Vymazat
  6. A jinak balkon máš moc pěkný. Takový by se mi taky líbil. Ale investovat už do vybavení moc nebudu, stejně chceme pryč z paneláku, tak potom pořídíme pořádný nábytek na terasu vedle domku :-) Momentálně tam máme bílý sklopný stolek z Ikea a 2 zelené plastové židle z výprodeje z Hornbachu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme neměli vůbec nic a nechtěli jsme kupovat nic provizorního, co by pak s námi zůstalo desítky let (jak už to u provizorních věcí bývá). Tak jsem rovnou pořídili nábytek, který se s námi bude jednou moci přestěhovat do domku, jestli někdy nějaký bude. Kéž by...

      Vymazat
  7. Jitko, moc pekné, malinkej sa to očividne tiež páči.Toto zavesenie je dobrý nápad, to odkukám a použijem
    Mia

    OdpovědětVymazat
  8. Líbí se mi to jako komplet, i zvlášť, nábytek, květináčky, světýlka, dlaždice, i o té knížce teď uvažuju, zda ji pořídit. Já balkon začala používat jako obytný až s dětmi hlavně loni. My máme tu úložnou lavici z Ikey s tím panelem. A v létě dáváme bazének. A sluneční a protipohledovou clonu. Máme to spíš na jihozápad, takže celé odpoledne praží sluníčko. Se zaléváním je to potíž, loni se tam 100% dařilo jen kopretinám, než je sežraly housenky, a rozmarýnu. Ostatní bojuje s vedrem.
    Líbily by se i ty dlaždice dřevěné, ale asi nepraktické, ne? Nejde to zamést, drží se v tom špína, pyl, a vůbec všechno...
    Olga

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :)
      Knížku rozhodně pořídit, pro mě jednoznačně jedna z těch, co mění život :) Dost mi pomohla nějak se prokousat synkovým náročným obdobím vzdoru a ty principy úžasně fungují i v komunikaci s dospělými. Pokud tedy zrovna nezapomínám... J emoc fajn, že autorka zůstává vyloženě jen na půdě kominikace a nijak neřeší výchovu jako takovou. Člověk to tedy velmi sadno napasuje na svůj vlastní styl, nemusí se nijak lámat do nepřirozených poloh ani netrpí pocity viny, že je špatný rodič. Prostě jen čtete, u některých věcí prožijete takové to "aha", zkoušíte, sledujete, co funguje a co ne, a toho dobrého se držíte. A prožíváte radost, když dříve konfliktní situace proběhne najednou v klidu a ve vzájemné úctě a respektu.
      Dřevěné dlaždice jsou v pohodě. Je pod nimi plastová mřížka, na které jsou ty kousky připevněné, takže špína, listy a spol. propadají pod tu rohož. A co se děje tam, to až tak neřeším :D Na balkon nám neprší, takže je máme bezúdržbové a jsou tam celoročně. Lehké naolejování na jaře jim ale určitě z hlediska estetiky prospěje.

      Vymazat
  9. Nádherný balkón :-) Líbí se mi ten originální nápad s věšákem na květináče, to musím ukázat manželovi :) . Já mám květiny jenom na zábradlí. Koupila jsem si závěsné háky na truhlíky , takže mám zábradlí krásně obalené :-) . I přes zimu tam dávám výzdobu, takže nikdy není úplně holé.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.