úterý 24. listopadu 2015

#5 - Vánoční drink - Karamelový likér

Po pár dnech zase dávám výsledek úkolu Adventní výzvy sem na blog. Plním pilně, ale sdílet se může i jinými kanály a Instagram je přeci jen rychlejší :) Zatím se s ním sžívám, takže nijak akční tam nejsem :D

Dnes jsme dostali za úkol pustit se do nějakého vánočního drinku, likéru, punče a tak vůbec. Tak sem si uvařila karamelový likér. A zdá se, že se povedl :)






Domácí karamelový likér


Potřebujete 8 žloutků, karamelové salko, kelímek šlehačky, litr plnotučného mléka a rum (já raději brandy) v množství dle chuti a povahy

Karamelové salko si vařím doma z klasického. Plechovku zavřu do papiňáku a dvě hodiny vařím. Otvírat je ale záhodno až po vychladnutí plechovky. Vařit lze i v běžném hrnci, ale chce to aspoň 2,5 hodiny, klidně i víc.

Žloutky ušlehám do pěny, přidám a zašlehám salko, pak šlehačku a nakonec mléko. Směs zahřívám pomalu v hrnci se silným dnem, až začne houstnout. Pak odstavím a ve dřezu se studenou vodou postupně zase chladím. Nakonec přidám od oka alkoholu a naliju do vymytých lahví. Likér je dobré na pár dní až týdnů uložit do chladu, ale já to nikdy nevydržím a padne velmi rychle.

Jo a ty lahve fakt dobře vymývám a vyplachuju vroucí vodou, aby se mi to nekazilo a nekyslo.


A co vy a domácí likéry?

4 komentáře:

  1. To by mohlo být dobré :-). Asi vyzkouším jako jeden z jedlých vánočních dárků a pro sebe jakožto těhotnou trošku nealko verze :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Tak likér uvařen, chutná mi to moc :-). Pro sebe jsem si odlila malou lahvičku bez alkoholu a zbytek potěší rodinu jako dárek. Díky za recept :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, taky jsem jela v adventní výzvě od Florentýny. Na tvůj blog jsem se dostala oklikou přes plíny, protože studuju co a jak, jestli do toho jít, popřípadě co koupit, ale už jsem se začetla i do spousty jiných článků a těším se na další, už jsem si tě přidala do oblíbených abych něco neprošvihla :-) Mám taky vášeň v DIY dárcích, na kterých jsem dělala podstatnou část prosince, tak se tady třeba inspiruji na další :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.