Někdy v zimě začala sestra promýšlet svatební dort. Přes různé peripetie jsme nakonec dospěly k tomu, že mi zkusí důvěřovat a dort upeču já. Její představa byl dort "naháč", které jsou teď in a jsou fakt krásné. Zdobí se ovocem, květinami, jak kdo chce... A tak jsem začala zkoušet a trénovat, aby to vyšlo.
První cvičný dort byl pro synovce k narozeninám v květnu. Zdobila jsem zahradním a lesním ovocem a povedl se výborně. Na korpus jsem vybrala klasiku red velvet, který miluju. Je vláčný, nedusivý a přitom pevný. Pokud se peče den před zdobením, perfektně se s ním pracuje, dobře se krájí a nedrobí se. A fakt dobře chutná. Výborně ladí s krémem z mascarpone, ze smetanového sýra (Philadelphia a pod.), s krémem z mascarpone a tvarohu nebo s tvarohovým krémem. Recepty najdete TADY.
Red velvet cake - korpus dortu
500g hladké mouky (používá půl na půl bílou a chlebovou špaldovou mouku z Lidlu), 30g hořkého kakaa, 225g změklého másla, 300g cukru krupice (dávám polovinu třtinového), 4 vejce pokojové teploty, 2 lžičky vanilkového extraktu (udělejte si vlastní, recept je TADY), 500ml kysaného podmáslí pokojové teploty, 3 lžičky bílého vinného octa, 2 lžičky jedlé sody, 1 lžička soli
Do těsta patří 1 nebo 2 lžičky červeného barviva, které mu dá typický červený odstín. ty vynechávám. Dort není sice načervenalý, ale já barviva oprostě nemám ráda. Původně se barvivo nepočítalo a typické zbarvení vznikalo chemickou reakcí mezi kakaem a kyselým podmáslím (barviva obsažená v kakau v kyselém prostředí změní barvu na červenou). Dnes se ale prodává kakao, které kvůli prodloužení trvanlivosti obsahuje alkalizační činidla a díky tomu chemická reakce neprobíhá. Tak si musíme pomáhat chemickými barvivy. A nebo červenou barvu dortu oželet jako já.
Troubu předehřeju na 170°C. Formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou (můžete i strouhankou, kokosem... co vám chutná). Lepší je péct na dvě nebo i tři části, já mám ale jen jednu formu, tak peču najednou. Není to ideální, ale dá se. Proto peču jen na 170 nebo i na míň, aby se dort pekl pozvolna a nebyl na povrchu přepečený. Mám formu 27 cm a těsto se do ní vejde tak tak. Pokud máte menší formu, uberte množství těsta o čtvrtinu nebo polovinu.
Všechny sypké suroviny smíchám dohromady. Změklé máslo vyšlehám s cukrem do pěny. Po jednom přidávám vejce, až se zašlehají do směsi, přidám vanilkový extrakt. Po 2 -3 částech přidám sypké suroviny a podmáslí. Výsledné těsto je na pohled krásně hladké. Lij do formy a peču podle potřeby cca hodinu. Pokud pečete po částech, tak samozřejmě kratší dobu.
Korpus nechám pořádně vychladnout (ideálně přes noc, pak prokrajuju a plním.
Krém z mascarpone
500 g mascarpone, 250 ml šlehačky (smetany ke šlehání), 100 g moučkového cukru (nebo víc, podle chuti), lžička vanilkového extraktu
Mascarpone vymíchám ručně s cukrem a extraktem, šlehačku vyšlehám do tuha a vše lehce smíchám. Před plněním dortu ještě nechám trochu vychladit
Plnění dortu
Z uvedeného množství korpus prokrajuju na 3 pláty, vršek seříznu a nepoužívám. Můžete ho vydlabat a ze střídy uválet několik kuliček, které použijete na ozdobu. Nebo ho snězte jen tak se zbytkem krému a ovoce :) U dortu na fotce jsem ho použila, korpus vyšel celkem rovný a dort byl pro rodinu, takže nemusel být úplně perfektní. A bylo ho víc :)
Spodní plát namažu pikantní marmeládou (hodí se rybízová, jablečná s aronií, malinová... pokud nemáte, přidejte do marmelády citronovou šťávu, aby byla kyselejší). A namažu cca třetinou krému. Položím další plát s marmeládou, přidám krém a natřu marmeládou . I na ten nakonec přijde krém, ale až před oslavou, kdy dozdobuju ovocem. Krémem můžete zlehka otřít i boky dortu, ale ne silně, aby zůstaly vidět jednotlivé pláty. To je princip "naháče".
Nakonec zdobím ovocem a dál čímkoli, co mě napadne.
Dort na fotce je bez marmelády, ale chyběla tam, bez ní to není ono. Takže teď už dávám vždycky.
Tipy pro pečení
Do dortu s ehodí nejen krém z mascarpone, ale i různé jiné (recepty najdete TADY).
Vypadá lákavě, už se mi sbíhají sliny... A potěší i oči. Dočkáme se i fota svatebního dortu? J.
OdpovědětVymazatTaky se těším na fotky. Ale nemám vlastní, tak musím počkat, až budou mít novomanželé fotky od fotografa. Já jsem nějak na svatbě zapomněla fotit a nemám ani nevěstu :D
VymazatNapadá mě a nezkoušela jste použít i třebas raw nepražené kakao v bio kvalitě? Jestli by pak nezčervenal, nebo i tam se přidávají alkalizační činidla? Anebo ještě prášek z červené řepy, ale ten mívá zas zemitou chuť...
OdpovědětVymazatRaw kakao mě napadlo okamžitě, když jsem se dopídila té informace o alkalizačních činidlech. V raw kakau by tahle složka být neměla. Až budu péct další dort, určitě bych to chtěla vyzkoušet. Vrtá mi to v hlavě.
VymazatPokud jde o červenou řepu, mám ráda verzi těsta, ve kterém je přímo strouhaná řepa obsažená. Je báječně vláčné a chutná moc dobře. Ne každému sedí, ale většině lidí chutná. (Hlavně dospělých, kteří nepotřebují mít takovou tu plytkou sladkou chuť, co mají rády mnohé děti.) Ale pocitově mi víc sedí na podzim a zimu.
Jitu, děkuji za skvělý a podrobně popsaný recept včetně všech detailů a triků. jen bych měla doplňující dotaz, kolik tvarohu a kolik mascarpone používáš na náplň. 750 g jednoho a 750 g druhého?
OdpovědětVymazatDíky, Evi :) Pokud je ten tvaroh vykapaný (kupuju balený v alobalu v Lidlu, je krémový, bez hrudek...), tak dávám téměř jakýkoli poměr podle aktuální chuti a nálady. Většinou se držím někde od 2:1 přes 1:1 až po 1:2. To jsem pomohla, co? :)
Vymazat