čtvrtek 10. srpna 2017

Debordelizační výzva

Začíná ve mně růst pocit, že potřebuju zorganizovat věci kolem sebe, probrat, roztřídit, vyházet... prostě debordelizovat. A jelikož miluju výzvy, tak si jdu jednu pro sebe udělat.


zdroj: http://www.freakingnews.com



Takže takhle nějak to plánuju udělat den po dni a postupně odškrtávat hotové (Za inspiraci mi posloužila organizační série od Terapie domova (TADY):


  1. předsíň - botník a poličky
  2. předsíň - úložné prostory, 1. číst
  3. předsíň - úložné prostory, 2. část    ufff, jeden z kostlivců je pryč :)
  4. koupelna - skříňka pod umyvadlem, kosmetika
  5. dětský pokoj - hračky
  6. dětský pokoj - knihovny
  7. dětský pokoj - oblečení 
  8. dětský pokoj - skříň s látkami
  9. dětský pokoj - prostor pod postelí
  10. obývák - polička nad gaučem, povrchy
  11. obývák - nástěnné skříňky
  12. obývák - skříňky pod televizí
  13. obývák - můj šicí stůl
  14. obývák - box pod šicím stolem, polička nad ním
  15. kuchyň - spížní skříň
  16. kuchyň - zbylé úložné skříňky kolem spíže
  17. kuchyň - prostor nad ledničkou
  18. kuchyň - skříňka pod dřezem
  19. kuchyň - šuplíky
  20. kuchyň - skříňky s nádobím
  21. ložnice - ložní prádlo a ručníky, prostor pod postelí
  22. ložnice - knihovna a materiál na tvoření
  23. pracovna - knihovna, 1. část
  24. pracovna - knihovna, 2. část
  25. pracovna - špulíček na dokumenty na stole a šuplík s kancelářskými potřebami
  26. šatní skříně - prádlo a ponožky
  27. šatní skříně - oblečení na ramínkách a košících
  28. šatní skříně - věci v krabicích
  29. balkon
  30. počítač - moje složka
  31. počítač - fotografie
Všechno chci postupně roztřídit, nepotřebné vyhodit nebo odnést do charity. Nádobí už mám vytříděné a nepotřebné jsme věnovali do azylového domu Armády spásy. Vytříděné dětské oblečení nabídku kamarádkám na dotahání kolem domu a zbytek odnesu do charitativného kontejneru. Vyřazené boty nafotím k prodeji. Vyřazené věci nabídnu na internetu a pak případně vyhodím.

Nemám ráda, když je prostor kolem mě zaplněný věcmi, ale neustále mě svazuje špatný pocit, když vyhazuju něco, co by mohlo ještě sloužit. zároveň jsem líná fotit a nabízet po bazarech. S tím chci konečně něco udělat.


Co vy, kdo jde do toho taky?






8 komentářů:

  1. Já se přidávám! :) Respektive já jedu debordelizaci tak nějak ve vlnách už pár let, ale vždycky se zas binec záhadně (?) udělá znovu. A tu paralýzu - nechci to... vyhodit je to škoda... zkusím prodat... jsem moc líná na focení... tak za týden... znám moc dobře taky. Osvědčilo se mi vyfotit fakt hned, a ani se moc nesnažím nabízet k prodeji, jen věci, které mají opravdu velkou hodnotu, ale spíš nabízím jako dar na lokální FB maminkovské skupince, lidi reagují rychle a přijdou si pro to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to je dobrý postřeh. Fotit to rovnou a neodkládat na později :)

      Vymazat
  2. Jitu, jak já tenhle pocit znám!!! Debordelizovat jsem začala v půstu. Hezky jsem celý proces nastartovala, jenže pak přišly nemoci, mamčin úraz atd. a zatím nekončící pendlování mezi domovem a našima. Muž zvládl v naší nepřítomnosti dva pokoje, nicméně stav je takový, že mě v ložnici čeká veliká hora mých věcí na vytřídění, přerozdělení, poslání dál... Jen nevím, kdy to udělám... Tobě však držím pěsti, aby Ti jednotlivé úkoly hezky "odsejpaly" :-) P.

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, o toto jsem se snažila nejdřív před 2 lety před stěhováním a po stěhování jsem se snažila trošku pokračovat. Vždycky je období, kdy se mi daří moje předsevzetí "denně se zbavit 3 věcí", pak zase nic (moc práce, nemoc atd.). Nešikovné je, že děti toho domů natahají strašně moc, debordelizovat je potřeba stále dokola. Na focení a nabídku věcí na bazarech je potřeba opravdu hodně času, kolikrát si říkám, jestli mi to kvůli padesátikoruně opravdu stojí za to? Ale zase ta radost, že věc slouží někde dál a nemusela do kontejneru, ta mě uspokojuje. Máš to hezky roztříděné na sekce v bytě, je vidět, že jsi systematik:-)

    OdpovědětVymazat
  4. tak o debordelizaci se pokouším už dva měsíce, zrušila jsem jeden skladištní pokoj a postupně se stává dětským pokojem. Teď čekám jak se osvědčí objev služby odvozu, nafocení a prodeje nepotřebných věcí (www.prodejtodal.cz), kam jsem odeslala dvě krabice krámů.

    OdpovědětVymazat
  5. Odpovědi
    1. No vázne, vázne :D Druhá půlka srpna byla ve znamení dovolenkování a následné likvidace škod :D Teď se postupně vracíme do běžného rytmu a zas se do toho pustím :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.