úterý 30. června 2015

Jahodová marmeláda 4x jinak

Miluju jahody. Fakt. Ostatně, kdo ne? :)
Letos jsme se, inspirováni Florentýnou, vydali pro pořádné české jahody na druhý konec Prahy do Kunratic. A stálo to za to. Jahody trhané ten den ráno, dozrálé na sluníčku a ne někde po cestě napříč Evropou. Dobrý pocit, že podporuju místní firmu, někdo má práci, platí tady daně... Jen z Kunratic jsme letos zpracovali 12,5 kila a pořád nemám dost :)

Miluju zavařování. Fakt. Ostatně, kdo ne? :D
Mám ráda ten pocit, že vyrábím něco, co si budeme užívat celý další rok. Ráda domácí marmelády rozdávám jako malé jedlé dárečky.Přibývá lidí, kteří to ocení :) Kuchyně voní, já míchám, nalévám, víčkuju, otáčím... druhý den zdobím skleničky, rovnám do přepravek a těším se, kolik toho je...

Jahodová sezona vrcholí, mnohde je už po ní. Tak jestli máte letost už zavařeno, třeba vám poslouží tenhle článek jako inspirace na příští sezonu. A jestli někdo z okolí ještě nemá, neváhejte a sdílejte ;)






Letos jsem pojala vaření jahodové marmelády ve velkém stylu. Ne jednu, ale rovnou 5 různých druhů. dnes a pátou (jako bonus) někdy příště. Je totiž tak skvělá, že si zaslouží samostatný článek :)
Hned na úvod se přiznám, že marmošky vařím narychlo s želírovacím cukrem. Vím, že to jde i bez něj, že se dá využít želírovacích schopností samotného ovoce, můžete koupit přírodní citrusový pektin, dá se vařit úplně bez přidaného cukru... Možností je kupa, každému podle jeho gusta. Na internetu je toho k nalezení opravdu hodně, když se chce. Mně to ale takhle vyhovuje. Je to rychlé, snadné, marmoška si zachová krásnou svěží barvu a zároveň zpracuju větší množství naráz. Beru to jako takové kompromisní řešení. Mohlo by být líp, ale taky by nemusela být marmoška žádná. Díky těmhle se zas vyhnu aspoň části ochucených jogurtů a tvarohů, které my rádi.


A teď slíbená jahodová marmeláda na 4 způsoby:

Základní předpis, který používám, je jahody + želírovací cukr Dr. Oetker 3:1, reálně dávám v poměru 5:1. Marmelády mají pro mě příjemnější konzistenci (nemám ráda ty příliš tuhé) a nejsou tak sladké.
Podle chuti a potřeby citronová šťáva případně kyselina citronová.
Jahody pomačkám šťouchadlem na brambory, smíchám s želírovacím cukrem, přidám na každé 2 kg jahod šťávu z 1 citronu (plus minus, jak mi to zrovna chutná), přivedu k varu, sbírám pěnu a po 5 minutách varu slévám do vymyčkovaných skleniček. Dál nesterilizuju.
Marmeládu je možné před sléváním prohnat tyčovým mixérem, je hladká bez kousků, ale vizuálně se mi nelíbí. Mám raději tu s kousky.


O etiketách jsem psala víc tady


Jahodová marmeláda základní

Klasická, obyčejná, báječná :) Dělám ji každý rok, pokud se dostanu k jahodám. A jedna z mála, kterou kupovanou prostě odmítám.

Jahodová marmeláda s citronovou kůrou

Příjemná, letní verze. Voňavá a svěží. Perfektní na svěží letní dezerty jako třeba domácí lipánek, ale i na toustíky.
Na kilo jahod jsem dala nastrouhanou kůru z 1 bio citronu. Jen dejte pozor, abyste strouhali jen žlutou část kůry. Bílá do marmošky nepatří.

Jahodová marmeláda v pravou vanilkou

Voňavá, hřejivá a sametová. Bude skvělá na podzimní a zimní dezerty, zmrzlinu s jahodami, toustíky ke snídani, když za oknem padá sníh a vy promýšlíte vánoční dárky... A samozřejmě na palačinky a lívance. Voní opravdu nádherně.
Na 2,5 kg jahod jsem dala dřeň ze 2 vanilkových lusků. Lusky putují obratem do lahvičky s vodkou, ze které si dělám domácí vanilkový extrakt.

Jahodová marmeláda s rozmarýnem

Opravdu :) Zní to zvláštně, ale kombinace jahod a rozmarýnu funguje naprosto skvěle. Vůně marmelády je opojná a neskutečně zajímavá. Otevřete a nemůžete přestat očuchávat :) Obyčejnou marmeládu změní v luxusní delikatesu. Perfektní jedlý dárek, zajímavý a neotřelý. Není ale vhodná pro konzervativní strávníky.
Skvělá bude jak na tousty a lívance, tak hlavně na mřížkový koláč a různé druhy lineckého pečiva.
Na 2,5 kg jahod jsem dala 4 snítky rozmarýnu. Stačilo by méně. Záleží, jak moc výrazná má vůně být. Snítky jsem dala v celku a před sléváním do skleniček vytáhla.





Co vy a jahody? Jaký je váš oblíbený recept a co se vám osvědčilo?
Příjemné letní (konečně!!!) dny přeju :)





4 komentáře:

  1. Hm, jak to tak čtu, dostávám chuť na toust s jahodovou marmeládou :-). Já jsem letos zkoušela dvě varianty, jednu s želírovacím cukrem a jednu bez, jen s citronovou šťávou. Ta ale vyšla hodně sladká a podstatně tekutější než ta s želírovacím cukrem. A navíc já to mám přesně naopak - mám radši marmeládu bez kousků a tužší :-)
    Díky za zajímavé tipy, tu rozmarýnovou asi příští rok vyzkouším, vanilková mě taky láká.
    A teda budu se nad sebou muset zamyslet ohledně zdobení skleniček. Dopracovala jsem se jen k tomu, že ze skleniček od přesnídávek a jogurtů jsem pečlivě smyla všechny zbytky lepidla po etiketě a obsah popsala lihovkou. A víčka nechávám původní. Ale ta s papírem a provázkem jsou asi o milion procent hezčí... tak třeba příště se hecnu a taky si s tím trochu vyhraju, zrovna zítra budu dělat třešňovou marmeládu...

    OdpovědětVymazat
  2. Pane jo .... až se zima zeptá, bude koukat na pilnou hospodyňku:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jitu ty skleničky máš krásně nazdobené! Rozmarýnovou budeme muset zkusit. Já mám ráda jahody s rebarborou. A hodně u nás frčí máta - taky jen povařit a vytáhnout. Mátu cpu i do broskvové a špendlíková s mátou taky není k zahození. V kuchařce od Blanky Michopulu je geniální a jednoduchý recept na jahody s mátovým cukrem - rozmixuješ cukr s mátou, čerstvé jahody do něj namáčíš a jíš - lahoda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jahody s rebarborou jsem dělala letos ještě vytuněné o bezinkové květy. Dokonalost!!
      Na ten mátový cukr jsem někde narazila, ale nezkoušela jsem. Díky za tip!

      Vymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.