pátek 17. května 2013

Dvoubarevné kapsovky - fotonávod na šití

Pokusila jsem se sestavit fotonávod na šití dvoubarevných kapsových AIO plínek uvnitř se suedeclothem nebo bambusovým aksamitem. Plínky jsou rostoucí, sedí od cca 4kg (menší miminko je zatím netestovalo) a měly by vydržet do konce plenkovacího období. Jako savá vkládačka může posloužit prakticky cokoli - čtvercovky, ručníčky, vkládačky... podle toho, jak štíhlé a savé balení chcete.
Všechny informace o těchto plínkách najdete tady

Potřebný materiál

  • střih - nejlepší je obkreslit dobře padnoucí kalhotkovou plínku (plínku napněte do všech směrů, nezapomeňte přidat cca 1 cm přídavek na švy - lépe je pracovat ve dvou :)
  • čtverec PULu cca 50x50cm (z jednoho čtverce ušijete 2 plínky)
  • čtverec barevně ladícího suedeclothu (na plínku s aksamitem stačí jen odstřižky z šití jiné plínky), můžete použít i mikrofleece
  • na bambusovou plínku navíc čtverec bambusového aksamitu cca 50 x 50 cm nebo obdélník 30 x 50 cm (pokud chcete kontrastní ouška i zevnitř, jako je mám na fotkách), vždy pružící do šířky. Obě možnosti budou popsané v postupu.
  • cca 60cm lastinu
  • plenkový suchý zip - cca 30 cm oček a 10 cm háčků. Na bříško můžete použít i suchý zip v metráži, cca 4 x 22 cm. Pak stačí jen 10 cm oček na ouška.
  • plastové patentky - 2 samičky a 4 samečky nebo naopak
  • pokud chcete plenku se zapínáním na patentky, potřebujete celé balení (20 párů)
  • není třeba overlock, vystačíte si s obyč strojem, výhodou je tříkroký cikcak a kráčející patka (patka s horním podáváním)
1. Připravte si střih a naznačte si na něm, kudy povede šev na vnější části, stačí klidně od oka - tak, aby se vám to líbilo. Je třeba ale ohlídat, aby se střední část s rezervou vešla 2x na čtverec PULu (nohama k hlavě a tak, aby pružily do šířky). Podle značek zahněte ouška a střední část překreslete na jiný papír (výborně se hodí větší karton, třeba takový ten vnitřek z krabice od banánů). Přidejte 1 cm přídavky na švy k místům budoucích švů mezi PULem a suedeclothem. Pro jistotu znovu zkontrolujte, že se tvar vejde 2x na čtverec PULu (přidali jste totiž přídavky na švy, takže je tvar o 2 cm širší). Pokud ne, bude třeba střih upravit (zúžit v nejširším místě) a rozšířit ouška
Dál obkreslete ouška a opět přidejte 1 cm přídavek na švy v místě budoucího sešití PULu a suedeclothu.
Měli byste mít ve výsledku 1 celý tvar (na dotekovou vrstvu), 1 kus na PUL a 2 ouška (menší na bříško a větší na záda).
Na středový díl si naznačte, kde budou umístěné patentky. Při rýsování nezapomeňte na to, že střih máte i se švovým přídavkem!!! Zkracovací patentky dávám následovně - 1 řada (např. samečci) je 8 cm od horního okraje, 2 řady opačných patentků (např. samičky) pak v odstupech po 4 cm. Patentky dávám vždy 2 vedle sebe ve vzdálenosti 9 cm. Je to dobře vidět na fotce v bodu č. 6. Pokud chcete plínku se zapínáním na patentky, je třeba naznačit patentky na bříško a na ouška. Osvědčil se mi odstup 2 cm  a patentky na bříšku lehce do "V" (je to dobře vidět tady). V tom případě můžou být všechny zkracovací patentky posunuté o 1-2 cm blíž k hornímu okraji. Všechny značky pro patentky propíchněte silnou jehlou nebo šídlem - budou se vám později snadno značit na PUL.
Nakonec si na střihu pro střední část udělejte symetricky 2 malé zářezy na bocích přibližně 4 cm od místa budoucího sešití PULu a oušek na bříšku. Tady bude začínat lastin (končit bude v místě sešití PULu a ouška na zdech, takže tam není značka potřebná).
Celý můj střih vypadá takhle

Uff, první část máme za sebou :)

2. Vystřihněte všechny potřebné díly - na plínku se suede to je 1 díl na vnitřní kontaktní vrstvu, 1 střední díl z PULu, 2 ouška na bříško a 2 ouška na záda (pozor, abyste je měli zrcadlově!!!).
Na plínku s bambusem máte 2 možnosti. Můžete celou vnitřní vrstvu střihnout z 1 kusu stejně jako u suede. Pokud byste ale chtěli šetřit materiál, vystačíte si s obdélníkem cca 30 x 50 cm. V tom případě na zádech budete stříhat stejně jako u PULu - tedy bez oušek a ze suede vystřihnete ještě pár větších oušek navíc. Dobře je to vidět v bodě č. 4.

3. Vnitřní díl ze suede nebo bambusu přehněte podélně na půl a po stranách v oblasti budoucích gumiček kolem nožiček celý díl zastřihněte o cca 1 cm (bambus o 2 cm). V této části nám tedy vnější a vnitřní vrstva nebudou lícovat. Je to proto, aby tudy netáhla z plenky vlhkost na oblečení. Výsledek je dobře vidět v následujícím bodě (bambusová plínka) a v bodě č. 10 (plínka se suede).
Odstřižky PULu nevyhazujte, použijeme je později.
Na rubocou stranu PULu si propiskou naznačte patentky a začátek gumičky.

4. Začínáme sešívat.
Sešijte k sobě lícem k líci střední díl z PULu a ouška na bříšku a zádech, případně vnitřní aksamitovou vrstvu s oušky ze suede (tady je dobré špendlit - aksamit pruží, suede ne). Při skládání vrstev na sebe hlídejte, aby vám hezky navazovaly v oblasti budoucích gumiček kolem stehen. Nepřesnosti v oblasti zad a bříška nevadí :)
Všechny švy složte ke straně a prošijte ještě jednou po líci 2 - 3 mm od švu. Vždycky šijte po suede, ne po PULu. Švy se tím ještě víc zpevní a dobře to vypadá :) Výsledek by měl vypadat takhle:



5. Našijte suchý zip na bříško. Používám 20 - 22 cm plenkových oček, růžky sestřihuju. Suchý zip na bříšku pro jistotu ještě podkládám proužkem PULu z odstřižků (pro holčičky to není nutné). Suchý zip se špatně špendlí, takže si ho přichytávám obyčejným lepidlem v tyčince - vypere se. Našívám obyčejným cik-cakem.




Pokud chcete plínku se zapínáním na patentky, teď je ta pravá chvíle k jejich nacvakání na bříško. Všechny patentky pdložte kouskem PULu z odstřižků, aby se nevytrhly. Můžete je podložit i všechny společně proužkem, ušetříte si vystřihování prťavých kousíčků.

6. Nacvakejte zkracovací patentky na bříško. Pomůžou vám značky na rubu PULu. Dejte pozor, aby první řada byla tvořená opačnou částí patentků než zbylé dvě.


7. Obstřihněte případné nepřesnosti a přesahy. Když složíte vnitřní a vnější vrstvu lícem k líci na sebe, měly by vám teď hezky lícovat okraje na bříšku a na zádech, boky kolem nožiček ne (tam jsme vnitřní vrstvu zužovali).  Na vnitřní vrstvě (pokud také nemá kontrastní uši) si na zádíčkovém okraji poznačte místa, která lícují se švy na vnější vrstvě. To budou značky pro začátek a konec našívání lastinu.

8. Jdeme na našívání gumiček na zádíčka :) Připravte si lastin a naznačte si na něm propiskou nebo lihovkou první kousek. (Já našívám kousky dlouhé 11-12 cm, takže si udělám kousek od začátku lastinu značku a o 11-12 cm dál druhou.) Vypadá to jako práce navíc, ale díky měření a značení budete mít obě gumičky stejně napružené a všechny plenky stejně velké. Lastin 3-4x natáhněte na maximum (na pohled se trošku vytahá).
Našívat budeme podél horního okraje zádíček z rubové strany od ucha k uchu, cca 1,5 - 2 cm od okraje PULu. Ideální je použít tříkroký cikcak. Dobře poslouží kráčející patka, která hezky vede látku, takže vy se staráte jen o napínání lastinu :)
Lastin našívám tak, že nejprve vložím pod patku jen samotný pul v místě švu se suede, délku stehu nastavím na minimum (u mě 0,3) a šiju jednou ze strany na stranu a zpět. Jehlu nechám zabodnutou v látce, zdvihnu patku a vložím pod ni lastin. Ručně udělám 1 steh a nastavím délku stehu na maximum. Udělám ještě 1 steh a začnu natahovat lastin pěkně značkou k druhému švu. Pokud možno na jeden zátah našiju celý lastin. Na konci zastaví, s jehlou v dolní pozici, přečnívající lastin odehnu do strany, udělám ještě 1 steh (už by měl jít mimo lastin), nastavím délku stehu zase na minimum a šiju ještě jednou ze strany na stranu a zpět. Odstřihnu zbylý lastin, páráčkem protáhnu svrchní nit na rub a zauzluju.
Výsledek by měl vypadat takhle:


Úplně stejně našijte lastin na vnitřní vrstvu.

9. Teď je třeba našitý lastin založit jakoby do tunýlku. Na pevnějším podkladu (třeba na židli - pomáhám si při přidržování nohou :) ) si plínku natáhněte a přeložte látku (PUL nebo suede/ bambus) přes našitý lastin a špendlíky zajistěte začátek a konec. Zbytek není třeba špendlit, drží to hezky samo.



Vložte pod patku a od ucha k uchu pěkně při okraji PULu přišijte obyčejným rovným stehem celý založený lem k podkladu. Je třeba napínat, aby lastin byl napružený a látka hezky vyrovnaná. Dávejte pozor, abyste neprošili i lastin!! Konce zapošijte, protáhněte vnější nit dovnitř a zauzlujte.



Výsledek by měl vypadat asi takhle:





Pokud vám kousek PULu v některých místech přečnívá, odstřihněte ho. Pokud vám někde utekl, prošijte to místo znovu. Pak úplně stejně udělejte tunýlek i na vnitřní části plenky.

10. Teď obě části plenky sešijeme k sobě.
Srovnejte si vnější a vnitřní vrstvu na sebe, aby lícovaly. Máte poslední šanci něco upravit, zastřihnout a podobně.



Plenku si kolem dokola sešpendlete (špendlíky zapichujte podélně a hodně při okraji, abyste si nepropíchali PUL mimo švové přídavky). Chce to špendlit opravdu pečlivě, aby se vrstvy po sobě neposunuly. Všechny okraje teď musí lícovat, takže v částech kolem nožiček to bude chtít trochu zručnosti a natahování PULu. Nakonec rovným stehem celou plínku obšijte kolem dokola. Šiju vždycky PULem nahoru, jde mi to tak líp. Kráčející patka určitě pomůže, ale jde to i bez ní.
Začínáme na oušku vedle našitého lastinu. Tam šijte co nejvíc při okraji, látky není třeba rozevírat, sešijte je složené. Postupně se jehlou vzdalujte od okraje, až vznikne normální šířka švového přídavku. Nemusí být nijak široký - materiály se netřepí, šev bude schovaný a prošitý po líci. Jen kolem nožiček udělejte švový přídavek širší, minimálně 1 cm. Budeme na něj později našívat lastin, tak aby se vám tam vešel.
Na následující fotce je snad všechno dobře vidět (vysvětlování mi nejde vždycky tak dobře, jak bych ráda:-/)


11. Když máme plínku sešitou, můžeme našít lastin kolem nožiček. 
Na PULu byste měli mít značky, odkud kam lastin povede. Našívejte ze strany PULu, aby se později vnitřní vrstva plínky hezky vtáčela dovnitř a netáhla tudy vlhkost. 
Našívám opět cca 11 - 12 cm a úplně stejným způsobem jako v bodu 8. Při šití hlídejte, abyste natahovali pořád stejně. Je to tady trošku těžší, protože šijeme trochu do zatáčky. Ale nebojte, jde to :) A taky dejte pozor, aby vám steh neutekl za šev, kterým jsou sešité oba díly plenky k sobě. Tudy by pak plínka mohla provlhat.
Takhle vypadá výsledek:


12. Plínku protočte, srovnejte a hezky uhlaďte. Máme skoro hotovo :) Zbývá už jen obšít ouška a bříško. Ouška obšívám kolem dokola cca 2 mm od okraje, svislý šev (který jsme ušili při sešívání oušek k PULu v bodu 4) prošiju ještě jednou. Díky svislému švu vkládačka v kapse nikam necestuje a hezky drží na místě. A celá plínka hezky drží tvar.



Bříško obšívám od jednoho lastinu k druhému.




U bambusové verze je tady potřeba bambus jakoby tahat dovnitř a PUL ven, aby tudy netáhl vlhkost na oblečení. Takhle to vypadá po sešití:


13. A je tu poslední krok - našití suchých zipů (případně nacvakání patentků) na ouška.
Sucháče na ouška střihám vždycky tak, aby zevnitř byly háčky a zvenčí ouška - můžete je tak křížit přes sebe a zároveň hezky drží tvar. Ustřihněte si kousek cca 4 - 5 cm (jak se vám líbí), zastřihněte rohy a srovnejte na sebe. Pokud máte lepidlo (klidně to v tyčince), přichyťte si jím kousky k sobě.
Sucháč vložte pod patku cca 1,5 cm od nezastřiženého okraje (viz fotku) háčky nahoru (jinak se bude cuchat nit). 


Sešijte oba kousky k sobě. Šijte těsně při okraji, hezky kolem dokola. Zastavte zase cca 1,5 cm od nezastřiženého rohu na druhé straně. Nechte jehlu zabodnutou v suchém zipu, nadzvihněte patku a do mezírky mezi oběma kousky vložte ouško plínky. Pozor, aby směřovala vnitřní vrstvu nahoru! A dokončete obšití kolem dokola sucháče. Vypadá to složitě, ale chce to jen malinko cviku a výsledek vypadá dobře (sucháče se vám neposunou po sobě) Totéž udělejte na druhém oušku.
Tramtatadá, máme hotovo!!!






Tak co, šlo to? Jestli se vám fotonávod líbil a rozhodli jste se podle něj vytvořit svoji vlastní kapsovku, budu ráda, když mi pošlete obrázek hotového výtvoru :))

17 komentářů:

  1. Paráda, jen co mě děti obdaří vnoučatama využiju:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Super, maminky co začínají šít plenky určitě ocení

    OdpovědětVymazat
  3. Máš krásně udělaný návod!

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný návod, krásné plenky :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Po výplatě kupuju látky a jde se na to! To je paráádní návod Díky moc!

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tohle mě nadchlo! Já to asi zkusim! Děkuju :-)

    OdpovědětVymazat
  7. sešívá se všechno krom zádíček s našitým lastinem, tady právě zůstane "vchod" do kapsy.Vkládačky se zasouvají dovnitř, ale je možné nechat je položené na plence a používat ji v podstatě jako SIO, jen bez patentek

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Jitu,
    nevím kde dělám chybu, ale ušila jsem kapsovky a docela mi protékají. Dotykovou vrstvu mám sudecloth a zdá se mi, že po něm tekutina prostě steče- většinou jsou proteklé na zádíčkách (syn zatím leží). Přitom zrovna tam jsou gumičky opravdu dobře natažené, vycpané to je taky dost...navíc je to kluk a plínku mívá mokrou hlavně vepředu, v téhle kapsovce je to naopak. Nevíš, čím by to mohlo být? Kapsovky právě kvůli tomu sudeclothu neperu v mýdlovém slizu, ale nějak to nestačí.
    Díky moc,
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně nevím, kde je chyba. Pravděpodobně ne v šití. Může být, že je plínka zalepená - i některé tekuté prací prostředky obsahují mýdlo. Já je peru ve Froschi, ten taky nějaké mýdlo obsahuje, ale nestává se mi to. Druhá (a podle mě pravděpodobnější) možnost je, že synek čůrá hodně prudce, suedecloth nestíhá nasáknout a moč prostě steče, místo aby prošla do vkládačky. To by pak řešení bylo vkládačky dávat navrch plenky a používat ji jako SIO. A časem to zase zkusit i dát dovnitř.
      Jinak netuším, co s tím. Ale občas to některé uživatelky kapsovek řeší v diskusích, tak by šlo asi i něco vygooglovat

      Vymazat
    2. Kdyby snad někdo měl podobný problém, nakonec to vyřešilo máchání navíc. Suede byl skutečně ucpaný, ale už funguje dobře.
      Eva

      Vymazat
  9. Jitu, prosím Vás, neviete mi poradiť ako zošívať vrstvy PUL a suedecloth, aby sa mi PUL nenaťahoval? Snažila som sa nastaviť aj nižší prítlak pätky, ale stále sa mi nejak natiahne..:/ Nejak sa ten PUL lepí na pätku.. Už vážne neviem.. Ďakujem. Vladka Lehká

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste vrstvy položit pod patku opačně - PULem dospod. Obecně je dobré tu tahavější vrstvu pokládat dospod, protože ta horní se při šití vždycky vytahuje. J radši šiju PULem nahoru, mám kráčející patku, která proti tomu tahání dost pomůže.
      Další možnost je použít teflonovou patku. Nebo na amrerických blozích přelepují patku speciální lepící páskou - je to taková matná trhací izolepa, u nás se prodává v lepších papírnictvích. Možná by mohla sloužit i taková ta malířská. Prostě cokoli, co sníží tření. A poslední záchrana - zkusit namáznout okraj PULu tekutým mýdlem, aby pod patkou líp klouzal. Víc mě nenapadá

      Vymazat
    2. Určitě se ozvěte, jestli něco z toho zafunguje :)

      Vymazat
  10. Jééj..:) to sú nápady..:) nakoniec som ešte pred radou ušila suedeclothom nahor a šlo to..:) ale to podlepenie páskou vobec nevyzerá ako zlý nápad..:) ďakujem..:)

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, chtěla jse Vám poděkovat za úžasny návod :-) právě teď jsem došila první plínku a hned zítra ji Štěpánce vyzkouším. Moc mne nadchla ta možnost udělat z jednoho čtverce dvě s jinou barevnou kombinací, jde to :-) Nejsem žádná švadlena, jen tak doma něco poopravím.Tak snad to bude fungovat.Ještě jednou moc dík. Teď dám pauzu a pročtu si ty Vaše stránky, už se těším. S pozdravem Šárka Slabá

    OdpovědětVymazat
  12. Kde se dají koupit tak pěkné PUL?

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.