středa 10. srpna 2016

Bambusová body pro Edíka

Úplně poslední šicí počin před porodem. Bodyčka jsem došívala v sobotu večer, v neděli ve čtyři ráno praskla voda :) U šití jsem pěkně nadávala, coverlock při prošívání průkrčníku a dolního lemu pěkně stávkoval, nechtěl mi provazovat přes švy ani s texturovanou spodní nití, se kterou se mi jinak v poslední době šije výborně a už už jsem myslela, že ten šílený stroj snad konečně vezmu na milost. Ale asi to bylo tím bambusem, možná špatnými jehlami, nastavením přítlaku... protože při následujícím šití pracoval už zase výborně.

















Bodyčka jsem šila z elastického bambusového jednolíce od Terstry. Na léto je úplně perfektní a pro miminka jak dělaný. Je poddajný, hebký, jemný, krásně pruží a přitom netáhne. Lemovala jsem hladkým patentem.

Použila jsem tenhle volně dostupný střih na body. velikost jsem nějak upravovala, ale už si nepamatuju, jak. Potřebuju najít nějaký střih, který bude fungovat a nebudu muset neustále řešit, jestli sedí velikosti, upravovat délku a šířku. Musí být hubený a dlouhý, moje děti jsou dlouhotělci a látkové plenky to ještě zhoršují. Střihy na body z Ottobre v tomhle směru nemám zatím pořádně otestované, ale chystám se. A další, který chci pořádně otestovat, je střih od Schnabeliny.

Mám ráda obálkové výstřihy pro jejich snadnost při oblékání, ale u kupovaných body se většinu tlemí a lezou z nich ramena. Lemování proužkem pružného patentu a polovinu to poměrně dobře řeší. A druhá vychytávka je udělat překlad jen na jednom rameni. Výstřihy drží perfektně, nelezou a přitom neškrtí. A navíc se mi líbí :) U kupovaných bodyček problém řeším nacvakáním patentků do místa křížení. nevypadá to zle a velmi dobře to funguje.

Z bambusu se mi šilo obecně moc hezky. Na internetu často narážím n akomentáře, že se z něj šije zle, tahá se, uhýbá pod strojem a tak. Asi je to věc cviku. Nedrží tvar tak hezky jako běžné elastické úplety z bavlny, to je pravda. Je mnohem jemnější a poddajnější. Krom problému s provazováním COL při prošívání průkrčníků a spodních lemů jsem s ním ale neměla žádné problémy. Dá se říct, že to prošití mi trvalo asi tak stejně dlouho jako celý zbytek šití :-/ Ale nevzdávám to, jednou to pokořím :D Už proto, že kupovaná body Edovi až na pár výjimek nesedí, jsou příliš krátká.

Šila jsem velikost 56/62 a už jsou tak tak. Budou potřeba další. Jen kdyby toho času na šití bylo víc...

9 komentářů:

  1. Hezká jednoduchá a přitom nápaditá bodýčka, paráda! S mýma klukama mám ten samý problém, jsou to spíš dlouzí hubeňouři a musím říct, že od té doby, co jsem před časem objevila střih od Schnabeliny, tak už jiný nepoužívám. Sedí dobře, nemusím upravovat a ramínka z něj nelezou. Už takhle šiju už třetí velikost a jsem spokojená. Střihy z Ottobre jsem před časem zkoušela dva, jeden s překladem na jednom rameni a druhý s raglánem a ani jeden nám moc dobře neseděl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Nechtěla jsem vymýšlet žádné složitosti, když jsou to bodýčka na pár týdnů. Moc děkuju taky za recenzi střihu od Schnabeliny. Chystám se na něj hned vzápětí :)

      Vymazat
  2. Moc hezka bodycka ��. Taky mame problem s lezoucima ramenama z bodycek, vyzkousime patentky. Jinak strihy na body z ottobre sem zkousela tri a vsechny byly strasne siroky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně přišly všechny od pohledu strašně obří. Tak jsem zvědavá. Třeba bude některý dobrý :)

      Vymazat
  3. Kráná bodýčka, krásné miminko :-) obdivuji Tě, že šití dáváš!

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den Jitko,
    mohla bych se prosím zeptat, jakou texturovanou spodní nit používáte? Mi někdy pomůže proti vynechávání, že diferenciální napětí nastavím na vyšší hodnotu.
    Ať se Vám daří.
    Renata

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den Jitko, šla by objednat kapsovka návod a střih, píšete ks 0.
    Děkuji
    Magda

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.