úterý 25. srpna 2015

#56 Cedník v hlavní roli - Italská rajčatová polévka

Na dnešek si pro nás Florentýna připravila spíš oddechovku - použít při přípravě jídla cedník. Tak nabízely by se špagety, že. Ale to už by nebyla vůbec žádná výzva. Včera jsme dostali v zeleninové bedýnce krom jiného rajčata, tak jsme udělala k obědu italskou rajčatovou polévku. Klasickou českou rajskou na sladko nemám moc ráda, rajskou omáčku už vůbec ne. Ale cokoli rajčatového po italsku, s česnekem, bazalkou... to naopak velmi můžu.
Užila jsem si vaření a oběd ještě víc. Týnka byla červená pomalu i na zádech a to je výraz nejvyššího ocenění :)





Italská rajčatová polévka


Potřebuju olivový olej, cibuli, 2 stroužky česneku, 0,5 kila zralých rajčat (pokud nejsou úplně vyzrálá, přidávám trochu protlaku navíc, tak lžíci nebo dvě), 0,5 litru vody (nebo lépe zeleninového vývaru), bobkový list, sůl, několik nasekaných listů čerstvé bazalky, zakysanou smetanu na ozdobení.

Nasekanou cibulku a česnek nechám zesklovatět na trošce oleje, přidám nakrájená rajčata (neloupu je ani nevydlabávám), nechám krátce orestovat a přileju vodu, osolím, vhodím bobkový list a nechám 10-15 minut vařit. Pak vyndám bobkový list, rozmixuju, přepasíruju, nasypu dovnitř nasekanou bazalku a to je všechno :) Na talíři zdobím zakysanou smetanou a čerstvou bazalkou.
Perfektní jsou k ní toustíky, rozpečená bageta nebo jiné světlé pečivo.


A co se vybaví vám, když se řekne "léto na talíři"?


1 komentář:

  1. Mňam! To vyzerá výborne!
    Tiež nemám rada tie slovenské verzie rajčinových polievok / omáčok. Ale dobrá talianska s bazalkou... môže byť. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.