středa 16. listopadu 2016

Hvězdná deka pod hrazdičku

Další kostlivec pokořen. Deka pod hrazdičku, se kterou jsem začala už někdy v srpnu, když Eda začal projevovat zájem o pozorování hraček a vytáhli jsme hrazdičku. Dostal krásnou dřevěnou z české dílny Big Pig, mám z ní hroznou radost. No a krásná hrazdička si zaslouží i krásnou deku, žeano. Tak jsem vylovila svůj štos černobílých látek a pustila se do práce. A před 14 dny jsem ji dokončila. Eda už začíná válet sudy, tak trochu pozdě, no. Ale třeba ji ještě užije. Nebo některý z budoucích bratranců nebo sestřenic :)





Deka je oboustranná. Nakonec jsem zvolila 2x stejný vzor v inverzním provedení.









Deka je kruhová o průměru cca metr, uvnitř je silnější nezažehlovací vatelín. Prošívání jsem dlouho promýšlela. Na Fleru i jinde často bývají deky bez jakéhokoli prošití, ale to mi nepřijde moc šikovné. Volný quilting neumím, prošívání do čtverců nebo rovnoběžných linií jsem vyhodnotila jako děsnou prudu. Nakonec jsem vymyslela hvězdičky. Vyšlo to hezky, ale pruda to teda byla taky :D

Lem jsem udělala klasicky jako 4x skládaný rovně střižený proužek (šikmý proužek by byl lepší, ale nelíbilo se mi umístění vzorů), z jedné strany jsem našila na stroj, ze druhé ručně matracovým stehem




 Už slouží a slouží krásně. Doufám, že ještě chvíli bude :)




9 komentářů:

  1. Je krásná :-).
    Taky jsem chtěla šít novou krásnou deku. Látky nachystané.... no zatím na ni nedošlo a dítko už z deky po starších sestrách pomalu zdrhá, tak už to asi vzdám a ušiju až pro neteř/synovce :-).
    Zeptám se na to prošívání - to musela být teda větší pruda než rovné prošívání :-D. Ale vypadá to skvěle. Nějaký trik, jak udržet vrstvy, aby se po sobě při strojovém prošívání neposouvaly? Já jsem to při šití menší dvouvrstvé minky deky vyřešila lepidlem ve spreji, ale u toho je docela o nervy to slepit tak, aby se vrstvy nikde nekrčily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Taky jsem používala lepidlo ve spreji. Trochu se látky posunovaly, alen e moc. Perfektní to není. Jak to dělají patchworkářky to věru netuším :)

      Vymazat
  2. Hned mě zaujalo, že jsi zvolila složitější variantu prošívání:-) Ale máš deku moc hezkou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já raději dělám složitější věci, než jednoduché, ale monotónní a nudné :)

      Vymazat
  3. Přes to nádherné dítě nejde na deku vidět. :-) Taky to znám. Dítě mi vyrůstá z nasyslených látek. :-) Deka i hrazdička jsou moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
  4. To je nádherné miminko :) a deka se mi taky líbí, ať dlouho slouží!

    OdpovědětVymazat
  5. Paráda a Edík je tedy celý Vojtík,když koukám na fotky a Tvé první šicí začátky ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, jsou si hodně podobní. A já se rychlostí šití opět vracím do dob svých počátků :D

      Vymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.