středa 6. dubna 2016

Vivobarefoot Stealth po roce - recenze

Je to skoro přesně rok, co jsem si pořídila svoje první barefoot botky - tenisky Vivobarefoot Stealth (recenzi najdete tady). Botky jsem kupovala v pražské prodejně Vivo v Divaledlní ulici (dnes je na stejné adrese obchod s BF obuví Natural selection).
Hodně často dostávám otázky, jak se mi v nich chodí, jak drží, kam se hodí a kam ne, jak to vůbec pokračuje s tím mým prvotním barefoot nadšením... ale nejvíc dotazů je právě na botky. Tak tady je pár postřehů :)



Jak je to s životností?

Pokud jde o životnost bot, slýchám na Vivo ne zrovna nadějné ohlasy. Moje zatím drží všechny. Stealth rozhodně nešetřím, loni od jara do podzimu jsem je měla na noze skoro denně a ukládala jsem je až při teplotách kolem nuly. Do zimních se mi vůbec nechtělo. 2x jsem je prala v pračce. Botky drží perfektně, nikde se nic nerozlepuje, nepáře, nedře... Odolnost bot tedy zatím hodnotím velmi pozitivně.

Jak se mi v nich chodí? 

Jak už jsem psala ve své první recenzi, v těchhle botkách jsou moje nohy jak v pokojíčku. Jsou to zdaleka mé nejpohodlnější Vivo. Jsou lehké, prostorné, pohodlné, cítím terén pod nohama...

Na jakou nohu se hodí a jak sedí? 

Mám nohy průměrně široké s nízkým nártem a úzkými kotníky. Boty mi sedí velmi dobře. Nepatří k nejširším Vivo (třeba Gobi, které nosím do města, se mi zdají v oblasti prstů širší). Kolem kotníků jsou dost nízké, takže neotlačují a budou pohodlné i těm, koho boty na kotnících často dřou. Díky zavazování na tkaničky se dají snadno dotáhnout a přizpůsobí se tak různé výšce nártu i šířce kotníku. Pohodlně se nazouvají.
Dobře mi sedí tabulková velikost - na nohu cca 26,5 cm mám vel. 41 a jsou akorát.

Do jakého terénu?

Stealth nosím jako běžné tenisky ke kalhotám do města a do lehkého terénu. Chodí se v nich pohodlně po betou a asfaltu (samozřejmě za předpokladu, že máte zvládnutou základní techniku chůze v barefoot botách a nedupete tvrdě přes paty), zvládají bez problémů všechny lehčí terény. Loni sem v nich odchodila i běžné výlety do přírody, ale na lesních cestách, na louce, po štěrku atd. už tolik komfortní nebyly. Hladká podrážka je perfektní pro vnímání povrchu, ale v mokru klouže. Pokud hledáte vyloženě outdoorovou botu na chůzi mimo cesty, po louce, v lese, v mokru atd., Stealth podle mě dobrá volba nebude. 
Další její výhoda, ale zároveň omezení, je vysoká míra prodyšnosti boty. V létě v nich není horko a noha krásně větrá. To ale zároveň znamená, že botka nezahřeje, neochrání před vlhkem a ve větru profoukne. Pokud hledáte univerzální boty do každého počasí, musíte hledat dál. Dobrou variantu by mohla být voděodolná verze Stealth (Stealth WP). Na živo jsem je ale neviděla, takže neposoudím, jen odhaduju.
Já jsem si jako outdoorové boty do vlhka a do zimy pořídila Vivo Hiker. Na recenzi se můžete těšit :)
Boty nosím běžně i po městě a ani při celodenním chození po tvrdém povrchu mě nebolí nohy a nemám potřebu si je večer chladit, dávat nahoru a jinak relaxovat. Častokrát slýchám, že BF boty se na tvrdé povrchy nehodí, že příliš trpí paty a všechny klouby až po kyčel. Popravdě mám dojem, že je to spíš neznalostí komentujících a špatnou technikou chůze. V Bf botách je třeba chodit víc zlehka, nedupat na patu (to opravdu bolí), chodit vzpřímeně se zpevněným trupem a bedry. Běhat přes špičky. Někdo musí ze začátku trénovat, pro jiného je to přirozené. Rozdíl v technice chůze si uvědomíte okamžitě, když zkusíte chvíli chodit úplně na boso. Najednou si uvědomíte, že nedupete, přirozeně nadlehčujete došlap, děláte kratší kroky, při běhu došlapujete na špičku a přední část nohy... A taky mnohem víc koukáte, kam šlapete, abyste nedupli na něco ostrého, na kámen atd. Moje zkušenost zatím je, že po celém dni v BF botách mě nohy nebolí, v klasických botách obvykle ano.

Dá se v nich běhat?

Nejsem žádný trénovaný běžec a žádné profi běžecké boty jsme nikdy na noze neměla, takže nemám srovnání. Pokud už jdu běhat, běhám po zpevněných polních a lesních cestách, případně ve městě. Na běhání nosím právě tyhle a přijdou mi perfektní. Botu je jen třeba utáhnout pevněji než při běžné chůzi, aby seděla dobře kolem kotníku. Při běhu jsem si užívala velmi lehkou botu a hlavně velmi tenkou podrážku, která nutí došlapovat zlehka přes špičku neb přední část klenby a koukat pod nohy. Na běhání v těžším terénu bude nejspíš lepší jiný model. Já bych si pro ten účel vybrala nejspíš Trail Freak.

Co na ně můj muž?

Botky jsme si pořídili oba, muž má ty svoje rád, ale já jsem určitě nadšenější. Pro něj je rozdíl oproti běžným botám zejména v hmotnosti boty a v síle podrážky. Pohodlné boty byl zvyklý nosit už dřív. Sehnat pohodlné a široké boty na průměrně velkou mužskou nohu je daleko snazší, než sehnat dostatečně široké boty na dámskou 41 - výrobci ji zřejmě považují za nadměrnou velikost a spousta modelů tenisek končí ve vel. 39 nebo 40. Jednou mi u Bati dokonce řekli, že mnou vybrané tenisky se dělají jen do vel. 39, protože ve větší velikosti už nejsou hezké. Děkuju pěkně :) Navíc muži jsou obecně daleko náročnější na pohodlnost a těsné nebo malé boty si většinou nekoupí (minimálně ten můj ne). Pro mě jsou BF noty první boty v (dospělém) životě, které jsou mi opravdu pohodlné a ve kterých neprožívám takové ty úlevné pocity, když se večer zouvám. První boty, které mi nejsou malé (od dětství jsem byla zvyklá chodit v malých botách, protože mám ze všech sourozenců největší nohu a "tak velké nohy přece mít nemůžu". No, mám :) Můj muž takové problémy neměl, takže pro něj přechod na BF nebyl zdaleka tak revoluční.

Co nedostatky?

Odhalila jsem dva zásadní nedostatky bot. První je, že se poměrně špatně čistí. Tedy, jdou úplně normálně umýt (já je peru v pračce jako všechny textilní boty), ale i vydrhnuté a vyprané zůstávají jakoby zašlé. Pokusila jsem se to zachytit na fotkách. Původní zářivé světle šedé už jsem nikdy nedosáhla a zejména na reflexní gumové špičce skvrny zůstaly. Je to jen kosmetická záležitost, ale stejně mě to zlobí.
A druhou kritickou poznámku mám k tkaničkám. U bot v téhle cenové relaci bych čekala kvalitnější tkaničky, které po roce nebudou hnusné a půjdou bez problémů navléknout. Tady se zjevně šetřilo. Postřehla jsem ale, že u letošního modelu už jsou tkaničky hezčí a zejména kvalitnější. Nově jsou tkaničky kulaté a tkané z více barev, na pohled mají pevnější koncovky. Mám takové u Vivo Hiker a přijdou mi kvalitativně o několik levelů výš. Uvidíme ovšem, co na ně bud říkat za rok :)

Celkové zhodnocení po roce

S botkami jsme maximálně spokojená a jsou to bez diskusí moje nejoblíbenější boty ze všech. I přes mírné kosmetické vady :) Pro mě ideální teniska do města a do lehčího přírodního terénu, od jara do podzimu a do sušších dní. Nohy si v nich lebedí :)













A jaká je vaše zkušenost se Stealthy? Budu moc ráda, když připojíte svoje postřehy a komentáře, ať je ta recenze bohatší o různé pohledy a zkušenosti :)

14 komentářů:

  1. super, jen doplnim dalsi kosmetickou výtku ..mam modre - svetla podrazka a na ni je modry lem z nastrikane barvy .. nevydrzi a taky to nevypada uplne nejlepe, kdyz prosvita svetla barva ..manzelovi jsem doporucila ty cerne - tam je to jednotne :)) a problem nebude

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za postřeh! U těch mých barevný pruh není, tak tenhle problémek odpadá.

      Vymazat
  2. Diky za recenzi,ja ted koupila Motusy a po techhle si slintam a setrim na ne. Jsem rada,ze jste me ujistila,ze to bude dobra investice :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Stealthy mám také a jsem s nimi nadmíru spokojená, ale je fakt, že jim moc zabrat nedávám, maximálně tahám EVO, nějak mi sedí na noze lépe. Díky za recenzi, já bych je asi neměla odvahu strčit do pračky.. Takže přežily dvoje praní v pohodě, ju? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přežily :) Ale ruku do ohně za to nemám, je to na vlastní riziko. Já peru v pračce všechny textilní boty, nedávám žádnou aviváž a pod. a bez odstředění. Pro jistotu. Jednak boty nešetřím a chodím v nich všude, kde je třeba (nejvíc jim dává zabrat lesní školka, tam je půl roku bláto), a jednak mám potivé nohy, tak je občasné praní nutnost.

      Vymazat
  4. Já mám od loňska černé. Jsou to moje úplně první BF boty. Nějak se mi po třech dětech rozplácla noha do délky a dost bot mi bylo najednou malých. Jsem s nimi spokojená. Na podzim jsem je odložila záhy, protože mi byla zima od země, jsem zimomřivá. Letos je musím teprve obout, ale po tomto článku to bude brzy. Do pračky bych je teda určitě nedávala. Je fakt, že světlé víc trpí. Děkuji.
    Erika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si do nich koupila vlněné vložky (obyč z Lidlu, úzké, ale lepší než nic) a nosila vlněné ponožky. Na podzim to byly jediné bf botky, ve kterých jsem mohla jít do přírody, a do zimních bot se mi nechtělo.

      Vymazat
  5. Mám světle modré asi 1,5roku
    nic se mi neoloupalo, neseškrábalo barva je stále jako nová...
    na nohu 27,5cm mám velikost L43 s minimálním nadměrkem.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den Jíťo, i já jsmem díky vašim radám už dva měsíce šťastnou majitelkou těchto botek. Zatím jsem nadšená. Bála jsem se, že mi v nich bude zima, ale s vložkou a teplou ponožkou je nosím už od února a je to v pohodě-:)Vložky jsem vyndala až teď. Jsou to moje první BF boty a myslím, že brzy přibudou další, protože se mi do jiných už zpátky nechce-:)
    Děkuji, Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to taky tak :) Myslela jsem, že tohle budou asi jediné BF boty, vzhledem k těm cenám, ale kdepak :)

      Vymazat
  7. Prima recenze a těším se na dal! Bosochůzi zdar!

    OdpovědětVymazat
  8. Najpr som bol nadseny, velmi pohodlne sa nosia a celkom vkusne vyzeraju. Ale po dvoch mesiacoch obcasneho nosenia iba pocas sucheho pocasie bez dazda a asi 5 kratkych behov sa roztrhlo na oboch topankach vnutorne polstrovanie pri malickoch a palcoch..za tu cenu je to dost bieda.

    OdpovědětVymazat
  9. Musím říct, že boty Vivobarefoot typu Stealth v černé, jsem kupovala někdy v květnu r. 2018, nejsem s nimi tak spokojená, jak bych si přála. Přijde mi, že se v nich plácám - doslova, kdybych si vzala o číslo menší botu, tak by mě tlačila, takže tím bych problém "plácání" nevyřešila. Každopádně v letních parních dnech je naprostá šílenost nosit v nich ponožky, tak chodím bez nich, nohy se mi tolik nepotí a ani tolik nesmrdí, netrpím na to, ale i přesto, že mám vyndanou vložku do bot, tak boty smrdí a fakt je to nasáklé v těch botách, nevydržela jsem to a dala jsem je do pračky, protože kdybych je měla mít studenou mýdlovou vodou, jak doporučuje výrobce (v obchodě na mě teda byla slečna i dost nepříjemná a musela jsem z ní páčit, jak se o ně mám vůbec starat a ještě byla slečna naštvaná, že tam vůbec jsem), tak se smradu nikdy nezbavím aspoň do snesitelnější míry (jsou cítit jako nošený boty, ale vyloženě nepáchnou). Za ty prachy bych do toho znovu nešla, zvlášť když co se týče opravdu barefoot pocitu, tak jsem spokojenější s ponožkobotama skinners, které koupím o min. 2 000,- levněji a ještě i když se noha potí, tak po měsíci nošení to není cítit, dají se normálně prát a tak vůbec v nich je noha citlivější, opravdu jako kdybych boty neměla.
    Takže za vyzkoušení hezký, ale je mi líto peněz za kvalitu a času za nepříjemný personál (přesněji v Praze).

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.