Koláč sem pekla k sobotní snídani. Umím si představit málo lepších způsobů, jak začít víkend, než nějakou skvělou snídaní. Tenhle koláč je rychlý, jednoduchý a a snídani jak dělaný. Akorát na příště raději péct už večer předem a ne až ráno. Marmeláda ztuhne a chutě se líp propojí, těsto přitom zůstane křehké a křupavé.
Mřížkový koláč s marmeládou
Na těsto
potřebuju 340 g hladké mouky, 150 g trochu povoleného másla, 30 g moučkového cukru, 2 vejce,
špetku soli.
Ze všech surovin rychle umíchám tuhé těsto a důkladně ho prohnětu, aby bylo zcela hladké. Moc se s tím nemažu. Vím, že jsou různé speciální a zaručené postupy, aby bylo těsto co nejkřehčí. Moje potíž je, že peču obvykle později večer nebo brzy ráno a jsem při tom v polospánku. Takže to beru hopem a taky to jde :) Pokud někdo chce chystat těsto "jak se má", nechť googluje dál :)
Těsto zabalím do potravinové fólie a nechám alespoň 1 hodinu odpočinout v
lednici. Poté těsto rozdělím na třetiny. Ze dvou třetin vyválím plát asi 3 - 4 milimetry silný tak, aby tvar kopíroval
formu. Těsto vtlačím do formy, přečnívající okraje odříznu a navrch nanesu vrstvu zavařeniny. Nešetřím, aby to bylo dobré :) Zbylé těsto vyválím na stejnou sílu a rádýlkem vytvořím proužky na mřížku. Peču v
předehřáté troubě na 170 stupňů asi 20 minut.
Mřížkové koláče se dají plnit vším možným - tvarohovým nebo pudinkovým krémem, makovou nebo ořechovou nádivkou, čerstvým i mraženým ovocem, marmeládami... prostě co má kdo rád a co je zrovna doma. Jsou rychlé a krásné.
Já bych si strašně ráda časem pořídila navíc ještě menší kulaté formy na tartaletky. S těmi snídaňové koláčové tvoření nabývá úplně nových rozměrů. Formy se dají použít na malé mřížkové nebo jakékoli jiné koláčky, pro každého jeden vlastní. A nebo samozřejmě klasické tartaletky plněné milionem krémů, zdobené čerstvým ovocem... No, už abych měla tu velkou kuchyň :)
Ten je krasnej :) Brzo vyzkousim. Diky :)
OdpovědětVymazat