Tak se s vámi podělím aspoň o vánočku. Tu už jsem docela natrénovala, tak si troufám :) O víkendu se chystám na další kousek. U nás nikdy dlouho nevydrží...
Vánočka
Potřebuju kostičku droždí, 75 - 100g cukru krystal (já dávám spíš míň než víc), 750 g hladké mouky ( V poslední době čtvrtinu nahrazuju jemně mletou celozrnnou nebo špaldovou. Víc ne, těsto se pak začíná chovat jinak.), větší špetku soli, lžičku vanilkového extraktu, kůru z jednoho bio-citronu, špetku čerstvě strouhaného muškátového oříšku (tak 3 strouhnutí), 300 ml vlažného mléka, 150 g rozpuštěného másla (dávám o něco míň, cca 125 g), 3 žloutky, hrst rozinek (můžou být předem naložené v rumu, já dávám raději sekané sušené brusinky, jsou chuťově výraznější), sekané mandle na posypání, bílek na potření, moučkový cukr na pocukrování
Postup je stejný, jako u všech kynutých těst. Kdo umí, postup nepotřebuje, kdo neumí, koukne k povolanějším, třeba k Florentýně :)
Vánočku pletu obvykle z 9 pramenů, 3 patra. trik, aby se mi vánočka v troubě nerozjela, je celkem jednoduchý. Po zapletení vánočku na několika místech svisle propíchnout špejlemi. Tím se patra propojí a zajistí. Nechávám volně kynout ještě alespoň hodinu a pak teprve sázím do trouby. Když se peče dříve, dohání kynutý v troubě a spíš se rozjede. Po dopečení špejle vytáhnu, ale na fotce jsou ponechané.
V minulých letech jsem pletla i vánočku ze šesti pramenů, ale letos jsme si nějak zapletla ruce, tak zase klasika :) Postup najdete třeba tady. Na pletení ze šesti mi vyhovuje udělat prameny tenčí a delší než na pletení z devíti pramenů.
Co vy a vánočka? Rádi? Neradi?
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.