neděle 22. června 2014

Objevila jsem Pinterest...

... a zrodila se láska :)

Pinterest asi pro většinu z vás není žádná převratná novinka. Já jsem někdy loni postřehla, že cosi takového existuje, ale nevěnovala jsem tomu pozornost. Až mi někdy před pár týdny napadlo, že by se to dalo výborně použít k organizování a ukládání odkazů na střihy, návody a inspiraci na šití & spol.




Inspirací mi byla nástěnka Mellu, kde jsou připnuté dokonce i některé moje výtvory z Mellu látek :)

Co je Pinterest a jak funguje, najdete třeba tady a  tady. Rozhodně doporučuju přečtení - je to stručně a srozumitelně vysvětlené, člověk si udělá rychle představu, o co jde a jak to funguje. Je vymyšlený jako druh sociální sítě. Na svoje nástěnky připínáte, co vás kde osloví, a zvete druhé (přes FB, Twitter..), aby vás sledovali. Nebo můžete prezentovat své produkt. Ani jedno mě nebere. Naopak mě ale nadchla možnost ukládat si odkazy na různé šicí inspirace, které se zobrazují na jednotlivých tematických nástěnkách jako fotky s popisem. Nemusím tedy už kopírovat linky stránek a ukládat je do mailu, wordu, záložek, na blog atd. a pak pracně vzpomínat, kam jsem si to uložila a jak jsem to tehdy pojmenovala. Jednoduše vidím fotku dané věci a kliknutím na ni jsem rovnou na původní webové stránce.

Svůj účet na pinterest.com mžete využít pomocí Facebooku, Twittru nebo svého mailu (tak jsme to udělala já, nechci mít P. propojený s FB - beru ho jako svoji nástěnku, nepotřebuju tím plnit zdi všech svých FB přátel). A pak už můžete vytvářet nástěnky a začít je zaplňovat. Hodně užitečné je "Pin tlačítko" - funkce pro Google Chrom. Nainstalujete si ho do počítače a u všech fotek, které si prohlížíte, se vám v levém horním růžku bude zobrazovat malé červené tlačítko. Kliknutím na něj hned vyskočí dialogové okno, kde vyberete nástěnku, na kterou chcete fotku připnout, a okno pro popis. K připínání můžete používat taky tlačítko "P", které je pod většinou článků na většině blogů a webů vedle ostatních sdílecích tlačítek (FB, Twitter, G+, RSS atd.). No a poslední možnost je pomocí vykopírování URL obrázku, ale to je zdlouhavé.

Ještě jsem neprozkoumala všechny možnosti, které P. nabízí.Například jsem ještě nezjistila, jestli je možné vytvořit veřejnou nástěnku, kam by mohl přpíchnout svůj pin kdokoli. Dost času mi zabralo i vložení P. a FB ikonek do pravé lišty tady na blogu. Kdo by to kdy řekl, že Jitu se bude hrabat v HTML kódu? A pak že na mateřské ženy krní :D Mám z toho hroznou radost. Je to krásné, rychlé a přehledné. Jedním klikem jste na mé FB stránce nebo na přehledu mých P. nástěnek.

Už jsem stihla zjistit, že existují aplikace, které usnadňují pinování z vašeho webu, nebo které to naopak znemožňují. To pro ty, kteří si zásadně nepřejí, aby se jejich fotky toulaly všude po světě.

No a pro začátek jsem vytvořila nástěnku Vaše výtvory podle mého blogu a doufám, že se bude postupně plnit. Takže jestli máte nějaký zveřejněný výtvor, který by se sem hodil, budu moc ráda, když mi pošlete odkaz. Nebojte, vaše autorství bude respektováno - po kliknutí na fotku bude sledující přesměrován na váš web.

A co vy? Máte? Nemáte? Vidíte v tom nějaký smysl? Podělíte se o výtvor? :)

7 komentářů:

  1. Juuu Jitu, to zní zajímavě. je fakt, že se v záložkách občas ztrácím a to nemluvím o tom, že mi je manžel při změně softwaru občas i smazal a já tu pak skoro brečela, že už nic nenejdu.
    Jak bude čas, určitě na to kouknu a založím si svou nástěnku ;) ;) Moc díky za inspiraci
    Macíkp ;)

    OdpovědětVymazat
  2. To je fajn info. Dik. Ja jsem byla ve fazi "vim, ze existuje". Ted jsem diky tvemu clanku zase o kus dal. Ctvery

    OdpovědětVymazat
  3. Pinterest už nějakou dobu používám, je to skvělý, ale silně návykový nástroj ;-) Jsem teď ve fázi - "musím si udělat pořádek v nástěnkách a všechny piny si pěkně roztřídit" :-) Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Hm, to zní zajímavě. O Pinterestu zatím vím jen to, že existuje. Různých šicích inspirací si ukládám hodně a neškodilo by mít v tom pořádek :-). Až bude někdy čas (s kombinací novorozeně a batole ho zatím moc není), prozkoumám to. Prozatím se podělím o svůj výtvor podle Tvého blogu - šila jsem dečku do autosedačky. Tedy až se dostanu k tomu, abych ji dala na svůj blog, tak pošlu odkaz :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Já tedy Pinterest už chvilku mám, dokonce si na něj i ukládám. Je to parádní vynález. Jen nějak nebyl čas si ty nástěnky znovu projít. Ale zase si říkám, že to tam je a že se mi to neztratí :-) Jednou si ten čas určitě najdu! Myslím ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. :)
    Ja som tiež dlho pinterest ignorovala - zdalo sa mi to zbytočná záľaha všetkého možného, kde akurát tak stratím kopu času. Ale potom mi napadlo niečo podobné - ukladám si tam zaujímavé veci, ktoré niekde stretnem na nete (recepty, nápady a pod) namiesto ukladanie kadekde po počítači, a v mailoch - kde to nikdy neviem nájsť a ak aj áno, chýbal zdroj alebo/a nejaký podstatný detail. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimochodom, práve včera som hľadala tvoj návod na sukňu a nie a nie ho nájsť... než mi docvaklo pozrieť sa, či ho nemám uložený na pintereste ;-D Mala som. :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.