sobota 7. června 2014

Jeleni

Na jaře jsem ulovila na sitiniti.cz úžasný, dokonalý a jedinečný bio úplet s jelínky od Birch Fabrics. Vzala jsem ho rovnou 4m, ačkoli obvykle takové množství jednoho vzoru nekujupu. Když vezmu 2m, už mám pocit obrovského plýtvání. Takže mám syslírnu plnou mnoha různých látek, od každé kousíček. Ale u jelínků jsem prostě neodolala, bylo i jasné, že bude rychle pryč. Chtěla jsem ho na trička pro nás, ale už je pryč a my žádné tričko nemáme. Už mám rezervované další 4m v podzimní doobjednávce :)
¨
Prodalo se dost jeleních plínek (úplně první dostala Valentýnka). Teď si jedna milá zákaznice objednala pro svoji holčičku body na léto a slintáček. Jen tak mezi řečí se zmínila, jak by musela být krásná sukýnka nebo tepláčky. No a mně to nedalo a začala jsem vymýšlet. A vznikla rovnou celá jelení kolekce :)




úplně první jelení speciál pro moji Týnku

a ještě varianta se zeleným obšitím a na suchý zip

jelení slintáček


body pro holčičku - vznikla rovnou 2, vel. 68 a 74, obě v prodloužené velikosti na látkové plenky

"turkáče" - střih, který jsem si oblíbila, miminko v látkovce v něm vypadá neodolatelně roztomile :)

a ještě jedny větší, s aplikací



mimi sukýnka, univerzální velikost cca 62 až kam až vydrží :)

a ještě jedna větší, 2-3 roky
S červenými turkáči jsem se nedokázala rozloučit a zůstaly nám doma. Všechny ostatní kousky už mají své majitele. Kolekce vznikala dva večery a strašně jsem si to užila - vymýšlení i šití. Když máte v ruce krásný materiál, který vás bere za srdce, jde práce krásně od ruky.

Vyzkoušela jsem si řasení pomocí tenké silikonové gumičky a už u tohohle způsobu zůstanu. Pas mimi sukýnky i turkáčů vypadá výborně, náplet hezky drží, nevyplandává se a celý šev je krásně pružný a poddajný (když se řasí jen pomocí OL, je výsledný šev nepružný. Přu řasení nabíraných rukávků to nevadí, v pase jo :) Poprvé v životě jsem šila body se zapínáním na rameni a taky jsem s výsledkem spokojená.

11 komentářů:

  1. Krása. A není takové krásné látky na plíny škoda? :) Ta aplikace s terčem je super. Já zkoušela řasit řídkou prádlovou gumičkou a dopadlo to dobře. Ale ten silikon možná lépe vydrží praní?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je jí škoda :) Ale když to tak zákaznice chtějí a nevadí jim vyšší cena, proč ne :)
      Silikonová gumička by měla bez problémů snášet praní na 60 i slanou vodu, co mám na kupovaném oblečení, tak drží dobře.

      Vymazat
  2. Nádherná látka, nádherné kousky. Už mám na tuto látku zálust delší dobu. Jsem rozhodnuta, jdu do ní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jdi, je skvělá!! Už mám zarezervováno v podzimní doobjednávce. Doufám, že tentokrát na mě zbude :)

      Vymazat
  3. Celá kolekce moc hezká! Jako látka sama o sobě by mě asi nezaujala, ale v této kombinaci si názor opravuji... :-)

    OdpovědětVymazat
  4. nádherná látka a vše, co z ní díky šikovným ručičkám vzniklo :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Krasne kombinace. Mohla bych se zeptat na to raseni pomoci silikonove gumicky? Nejak nechapu, kam se ta gumicka dava. Napr. u tech turkacku je v miste, kde se naplet v pase prisiva na kalhoty? Tedy tam, kde je sev od OL? A je to misto toho, aby se pripadne nemusela davat guma do toho napletu? Dekuji za vysvetleni. Cuddy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dávám ji všude tam, kde chci látku nařasit a pak buď olemovat (balonové rukávky, nařasení u výstřihu) nebo sešít s něčím nenařaseným (v pase těch tepláčků). Výhoda je, že šev zůstane celý pružný. Jednodušší je nařasit jen pomocí overlocku nebo klasicky pomocí napjaté nitě na rovnostehu. Výsledek ale bude nepružný, což je hlavně na dětském oblečení nepříjemné.
      Dělám to tak, že si na látce poznačím, odkud kam chci řasit, šiju na OL, napínám gumičku a látku ne. Tím se okraj nařasí. Pak buď olemuju proužkem na třetiny (rukávky, výstřih) nebo našiju náplet do pasu.
      Výsedek je hezčí, než když se to řeší prostě jen natažením nápletu při sešívání. Navíc jeleni nejsou pružní, takže látka by se nehezky vytahala. Takže u těch červených tepláčků je nutná ještě i guma do nápletu. U těch jeleních ne, tak je pružný ten červený náplet a to stačí.
      Až budu zas něco podobného dělat, zkusím to nafotit.

      Vymazat
    2. Dekuji moc za vysvetleni, je mne to jiz zcela jasne. Cuddy

      Vymazat
  6. Dobrý den, odkud máte prosím střih na turkáčky? Děkuji.Petra

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.