úterý 3. prosince 2013

Adventní...

V neděli začal advent. Pro naprostou většinu lidí v okolí jasný signál, že by měli pohnout kostrou a hone rychle pořídit dárky, naklidit byty, napéct cukroví a nasadit úsměv na tvář. Svátky povinné dobré nálady a umělé vzájemné pospolitosti...
Miluju advent. Beru ho jako signál, že bych měla zpomalit, zastavit se, zamyslet se nad svým životem, uklidit si v něm a nemilosrdně vyházet všechen balast a nánosy. Vykašlat se na všechno to běsnění kolem a uklidnit se. Nedaří se mi to, ale lepším se. Popravdě, s dětmi se moc předvánočně běsnit nedá. Nákupy se podobají spíš potápění - nadechnout se, zadržet dech a co uplavat co nejdál, dokud dech ještě stačí. Internet to jistí :) Gruntování nemá smysl, sotva se ohlédnu, je tu zase jak po výbuchu. Snad jen to cukroví, to peču opravdu ráda a s chutí, ačkoli ho potom skoro nejím. O to raději ho nabízím návštěvám a rozdávám krabičky.

Ani letos se mi to zpomalování nedaří. Všechny dny jsou s dětmi jeden jako druhý, to vnitřní přeladění je čím dál těžší. Seznam šicích úkolů je ještě dlouhý, seznam nešicích úkolů snad ještě delší. Přesto jsem se o víkendu rozhodla věnovat se chvíli odpočinku a trochu jsem vyzdobila byt. Je známé, že okolí kultivuje duši. Snad nám tedy pěkně vyzdobený byt pomůže trošku uklidit a vyzdobit duši, abychom byli na Vánoce a oslavu Kristova příchodu trošku líp připravení :)
Tak už máme advent doma i my :)





Na fotkách toho není moc vidět, focení bytu mi moc nejde. Máme ale nové závěsy, na nich sem tam hvězdičku, na okně svetýlka, sem tam nějakou svíčku do barvy, ale hlavně vánoční povlaky na polštáře na gauči, běhoun na stůl a věnec. Celá místnost je hezky červeno-bíle sladěná. Vymýšlení nebylo snadné - aby se mi to líbilo, bylo to nerozbitné, ne moc drahé, aspoň trošku se nám to sem hodilo, aby manžel neměl chuť vydrásat si oči z hlavy... Manžel to zhodnotil tak, že "na to, že nemá rád výzdoby, se mu to líbí" (to je snad nejvyšší uznbání, jakého se mi mohlo dostat) a Vojta řekl "ham". Tak je asi taky spokojený :)

Krásný advent i vám :)

3 komentáře:

  1. :-D "aby manžel neměl chuť vydrásat si oči z hlavy.." :-D Vážně jste mě pobavila ;-) Máte to krásné. Opravdu. S přibývajícími léty mám čím dál víc ráda jednoduchost. Nevím, jestli to je i kvůli dítěti ("Však ono se to nezblázní, když něco nebude ;-)", ale čím dál víc mě oslovuje severský styl. Jednoduché barvy, linie. Máte to ozdobené a nepřeplácané. Díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  2. Vánoční potahy na polštáře! Taky díky za inspiraci, pořád jsem dumala, kde nějakou z těch krásných látek uplatnit :) Přeju tak nějak pěkně klidný advent!

    OdpovědětVymazat
  3. Hezké látky a zaujala mě věta "Je známé, že okolí kultivuje duši." Musim o ní pořád přemýšlet. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.