středa 27. března 2013

Jarní plínkománie

Po více než dvou týdnech jsem konečně došila novou zásobu plínek. Švagrová si objednala 6 froté kalhotkovek pro svoji tříměsíční Terezku a mně Vojta vyrostl ze všech plínek, co jsme kupovali, než se narodil. Pravda, má na to nárok - velikost těch plínek je 4-9 kg :) Ještě slouží, ale jsou už hodně bokové a v pase nesedí, jak by měly. Vojtík proto dostal další 4 froté plínky a k tomu 5 obrázkových, celkem jsem tedy šila 15 kousků. Ke všem plínkám jsem šila po dvou vkládačkách. Bylo toho opravdu hodně...

Froté plínky pro Terezku


A plínky pro Vojtíka


Tak co, která barvička se vám líbí nejvíc? :)



Froté plínky se mi výborně osvědčily. Na rozdíl od plínek s aksamitem zůstávají uvnitř hezky měkké a příjemné, plínky zatím tolik nehrubnou. První várku používáme od Nového roku (tedy 3 měsíce), sice se trošku opraly, ale jinak zůstávají bez větších změn k horšímu. Plínky s aksamitem touhle dobou už byly slehlé a tuhé. Jsem moc zvědavá, jak bude fungovat kompromisní řešení s bambusovým froté uvnitř a úpletem zvenčí.

A několik technických parametrů:

Froté plínky - vnitřní vrstva je z bambusového froté, savá vrstva je z českého bambusového flísu (obojí z sijemdetem.cz), vnější vrstva je z froté prostřihů z Dadky Vracov.

Obrázkové plínky - vnitřní a savá vrstva stejně jako u froté plínek, úplety jsou z gabinka.cz (dráčci), Wendy (bagry) a mamadora (tučňáci).
  • Střih je upravený podle střihu od Sufika. Na savou vrstvu z bambusového flísu ještě našívám mezi nožičky kus prostřihu, aby se v nejnamáhanější části plínky ještě zvýšila savost. Na dobu schnutí to nemá vliv, nejdéle trvá schnutí kolem gumiček.
  • Vkládačky mají rozměr cca 26x10cm, jsou 4-vrstvé (barevné Dadka froté, 2 vrstvy českého bambusového flísu nebo 1 vrstva flísu a jedna ručníková, bambusové froté).
  • Všechny plínky mají na bříšku suchý zip v metráži, sucháče na ouška a protisuchy jsou v návinu. Patentky a speciální plenkové suché zipy jsou k dostání na sijemdetem.cz nebo detivbavlnke.sk




A ještě několik postřehů k šití:

Šití trvalo hooodně dlouho. Jeden večer jsem nastříhala všech 45 dílů na plínky, druhý večer jsem našívala prostřihy na savou vrstvu, špendlila a nacvakávala zmenšovací patentky. Třetí večer jsem našívala lastiny. Čtvrtý večer jsem sešpendlovala a obšívala plínky. Další dva večery jsem našívala sucháče. Vkládačky jsem šila den a půl (díky mému úžasnému manželovi, který se celou sobotu staral o Vojtíka a já jsem nadávala u overlocku). Na plínky padl víc než metr a půl bambusového flísu, přes metr a půl bambusového froté, celé balení Dadka froté, metry sucháče snad raději ani nepočítám :)
Ačkoli nešlo o moje první šití na overlocku, stejně jsem úplně zapomněla zvýšit diferenciál, takže některé plínky mají okraje trošku zvlněné. Ještě horší to bylo u vkládaček. Ty mi nejdřív dělaly strašné neplechy, navzdory pečlivému špendlení zpod stroje vylézaly vrtule a mě braly mory. Pomohlo snížit přítlak patky na minimum a zvýšit diferenciál na maximum. I tak  jsou vkádačky trochu vlnité, jak se vrstvy posunuly po sobě.  Lepší by bylo šít vkládačky tenčí, ideálně z 1 kusu látky. Jen složit na třetiny a obšít. To jde samo a výsedek vypadá výborně. Ty moje 4-vrstvé zrovna krásou neoplývají. Ale co, někdo musel slepou uličku lidského poznání ohledat a oznámit světu: Tudy ne, přátelé! :D

Tady pěkně všechny vrtulovité vkládačky pohromadě

A když už jsem byla v tom šití, našila jsem ještě 25 "tlamohadrů" na otírání pusy a rukou z froté prostřihů od Poláška. Je to materiál, ze kterého jsem do té doby nešila, a rozhodně už nikdy znovu nebudu. Škoda času. Froté je podivně pružné, nedrží tvar, při praní se tahá všemi směry. Takže ačkoli ušité hadříky byly celkem vzhledné, po vyprání jsou už velmi nevzhledné, švy vytlemené, tvar neidentifikovatelný... Na ubrousky se hodí, ale nic jiného bych z toho materiálu opravdu nešila. Zbytek, co mi zůstal, patrně padne na ubrousky na zadeček :) Na fotce jsou už po vyprání...



A na závěr naše plenková podívaná:) Na fotkách jsou vždycky nové i starší plínky. Otáčené obrázkové plínky jsou z loňského září, ta menší úplně vpravo dole je z loňského března, tedy rok stará :)  Na froté plínkách je hezky vidět, jak materiál pracuje. I když všechny plenkové látky poctivě předepírám na 90°C, stejně se bambusový flís během dalšího praní ještě srazil a plínky jsou teď celkově menší. To je taky důvod, proč je úplet na starších obrázkových plínkách jakoby shrnutý a nakrčený.





15 komentářů:

  1. Jíťo, ty plínky jsou super. S poláškem už taky končím, froté nic moc... Dadka je lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A proč je Polášek tak špatný?

      Vymazat
    2. Netuším, jak je na tom teď. Tehdy, když jsem ty prostřihy měla v ruce já, mi přišly ne m od dobré. Froté nepěkné, tahavé, nedrželo dobře tvar, smyčky byly takové jakoby střapaté. A úplet tenký (nízká gramáž) a opět nepříliš dobře držící tvar.
      S prostřihy z Dadky Vracov jsem byla spokojená a moc víc a kupuju je občas dodnes.

      Vymazat
  2. tak plínky jsou naprosto luxusní a od poláška už taky brát nebudu mám jen jersey ale i když bylo předepráno tak se nám triko po vyprání rozšířilo o jednu velikost :-( tak asi tak

    OdpovědětVymazat
  3. Tak plínky jsou fakticky luxusní! A žádné kroucení vidět není :-) Já nevím, na plínky si nějak netroufám, přitom všichni říkají, jak je to lehké. Asi to je tím, že materiál není nejlevnější (myslím bambus) a já mám jen rovnosteh... :-/

    OdpovědětVymazat
  4. Tý jo, krásný. Já nemám na takové kvanta stejného šití trpělivost :)

    OdpovědětVymazat
  5. Paráda ;-) Já tu mám nastříhaný zelený tučňáky na plenky, ale když koukám na ty oranžový a tyrkysový, tak asi ještě stříhnu :-D Jinak já šiju vždycky jen po jedné plence, pak si musím dát pár dní/týdnů oddych, abych zase dostala chuť na šití plen :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Hmm, to je opravdu plínkománie .... jsou pěkné a perfektní:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  7. Super výbava, taky se na něco podobného chystám. Máš je krásné a švagrová se má, že má v rodině tebe:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Nádhera! Mně se nejvíc líbí ta první bílá s barevnýma patentkama, no a pak tučňáci, ti nemají chybu, no vlastně, brala bych je všechny ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. dobrý deň, prosím Vás je možné si u Vás plienočky objednať? sú krásne....ďakujem, jana.

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, neměla by jste zájem o froté s kytičkami na plínky ? vzala jsem toho větší množství, tak ted hledám s kým se o to podělit :) .
    VO Cenu nějak domluvíme :)
    http://mavatex.cz/cz-detail-169005459-frote-bile-s-kytickami.html

    OdpovědětVymazat
  11. Pleny krásný :) A fakt myslíte, že je Polášek tak nekvalitní?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Netuším, jak je na tom teď. Tehdy, když jsem ty prostřihy měla v ruce já, mi přišly ne m od dobré. Froté nepěkné, tahavé, nedržělo dobře tvar, smyčky byly takové jakoby střapaté. A úplet tenký (nízká gramáž) a opět nepříliš dobře držící tvar.
      S prostřihy z Dadky Vracov jsem byla spokojená a moc víc a kupuju je občas dodnes.

      Vymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.