úterý 11. září 2012

Svrchňáčky DIY


Po kalhotkových plínkách a kapsovkách jsem se pustila i do svrchňáčků. Koupené jsem měla troje PULky a jedny vlňáčky Disana. Byly skvělé, používala jsem je hlavně na noc, ale Vojtík z nich brzy vyrostl. První DIY svrchňáčky byly tedy náhradou za ně. A tak vznikly supersnadné natahovací flísáčky podle tohohle střihu a návodu. A takhle dopadly:




Svrchňáčky jsem ušila dvojvrstvé, v kritické zóně jsem přidala ještě jednu vrstvu navíc. Vnější vrstva je z metráže z výprodeje, vnitřní vrstva, šnek  a náplety jsou z deky Irma z IKEA. Nechtěla jsem používat nic dražšího, kdyby se flísíčky neosvědčily. Moc důvěry jsem jim totiž nedávala. Kupodivu ale fungovaly výborně. Používala jsem je hlavně na noc a nikdy neprovlhly. Problém byl ale s navlékáním. Nasypat do nich moje ne vždy spolupracující dítko se ukázalo jako problém. Přes zadeček byly úzké, náplety pro změnu nehezky odstávaly. A Vojta z nich stejně brzy vyrostl...

Na druhé flísáčky jsem si střih upravila podle vlastních představ. Základní díl jsem rozšířila, náplety pro změnu zkrátila, aby lépe těsnily. Vznikly poměrně objemné a neforemné gatě, které na těle nevypadají nic moc, ale natahují se výborně a sedí taky hezky. Používáme je zase hlavně na noc a na spaní, kde větší objemnost nevadí. Jsou zase dvouvrstvé se zesílenou kritickou zónou. Vnější vrstva a náplety jsou z mikiny ze sekáče, vnitřní vrstva z Irmy a velryba z odstřižků ze šály.


Dlouho mi trvalo, než jsem si troufla také na šití PUL svrchňáčků. Materiál mi tu dlouho ležel a vždycky jsem se čas od času na něj zašla kouknout. Skoro ze dne na den ale Vojtu začaly tlačit kupované svrchňáky, tak jsem překonala strach a střihla do sloníků. Použila jsem tenhle návod, střih jsem si udělala vlastní tak nějak od oka. Šilo se překvapivě dobře. Jediný problém byl s našíváním lemovací gumičky v místech řasení. Na několika místech mi jedna strana gumičky utekla a musela jsem opravovat. Zapínání je na plenkový suchý zip. Na kupovaných PULkách mi sucháč více či méně osuchal, tenhle ale drží zatím bez jediné změny. Takže sucháč na plínkách možná přeci jen vezmu na milost. Jen mě rozčiluje barva – ta bílá je prostě jak pěst na oko :-/ Zmenšovací patentky na bříšku jsem nacvakala ve 3 řadách a v malých odstupech, aby bylo víc poloh a kalhorky hezky seděly. To se zatím taky osvědčilo.



Jednovelikostní PULky ale nejsou ideální pro plazící se dítko. V místě zmenšení se PUL víc odírá. Budu muset ušít ještě jedny nezmenšovací a velikostně tak akorát na teď.
Další počin měly být vlňáčky. Někdy na jaře jsem nakoupila několik svetrů, ale pořád ještě leží v krabici s věcmi k recyklaci. Nějak se k tomu nemůžu odhodlat... Místo toho jsem se pustila do pletení. Nikdy v životě jsem nic neupletla, ale vrhla jsem se do toho s vervou sobě vlastní. Vytiskla jsem si rozpis, návody a obrázky se základy pletení, od tchýně jsem si půjčila jehlice a začala. Bylo to krušné, několikrát jsem se musela vrátit a něco po sobě opravit, při pletení nohaviček na ponožkových jehlicích ze mě padala slova, o kterých jsem pomalu ani nevěděla, že je znám... Ale nakonec vznikly vlňáčky, které sice vůbec nejsou dokonalé, ale dobře sedí a skvěle fungují. Když je večer Vojtovi oblékám, jsem na sebe vždycky hrozně pyšná :)
Pletla jsem z vlastnoručně barvené šumavské ovčí vlny. Kalhotky nekoušou a hned po prvním lanolinování krásně drží a zvládnou bez potíží celou noc :)














4 komentáře:

  1. Krásné výtvory! Zvlášť ty pruhované flízáky se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Nejlepší na nich je, že perfektně fungují, neprovlhají a výborně se oblékají i na tu moji chobotničku :)

      Vymazat
  2. máš můj obdiv!!!
    Jinak on existuje spešl sucháč na plenky? Nj, koukám, že něco mají na ŠD. Tak jsem zas o něco chytřejší...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, nic ak složitého to není. Ale mám z nich radost :)
      Plenkový suchý zip je nesrovnatelně lepší než běžný. Drží stále perfektně. Je dokonce lepší i než sucháče na kupovaných svrchňáčkách. Mám ho z detivbavlnke.sk, ale myslím, že na ŠD mají ten stejný.

      Vymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.