pondělí 3. září 2012

Péče o vlňáčky

Vlňáčky jsou často považovány za „vyšší dívčí“, protože péče o ně není tak úplně triviální. Tedy, není to nic extra složitého, zvládl by to i průměrně zdatný cvičený šimpanz ;) Nicméně chce to přeci jen o něco víc práce než jen hodit je do pračky s plenkami, jako to můžete udělat s PULkami nebo flísáčky. Jak na to, abyste si svoje vlňáčky nezničili?
Vlňáčky se snažte prát co nejméně. Používejte do nich jen spolehlivé plínky. Dobře padnoucí kalhotkové plínky jsou ideální varianta. Můžete je samozřejmě použít i přes čtvercovky nebo vícevrstvé plenky, je ale třeba zajistit, aby nikudy neunikla vaječinka. Pokud se vám to podaří, stačí vlňáčky prát, až když začnou provlhat. V praxi to bývá tak cca po 3 až 4 týdnech. Jinak je nechávejte jen vyvětrat.
Vlňáčky je třeba prát v ruce ve vlažné vodě. Na pomoc si můžete vzít jakýkoli jemný prací prostředek na vlnu, stejně dobře ale poslouží i obyčejný šampon. Čím obyčejnější, tím líp :) Vyprané vlňáčky neždímejte, jen z nich vymačkejte vodu do ručníku a šup s nimi do lanolinu. Lanolinová impregnace zajišťuje jejich nepropustnost.
Je dobré přeprat i nové vlňáčky, i když výrobce uvádí, že to není nutné. Přeci jen nemáte jistotu, kde všude se válely a kdo je měl v ruce... Většina nových vlňáčků dosáhne maximální nepromokavosti až po několika opakováních lanolinové kůry. Je to ale kus od kusu. Třeba moje doma pletené jsou perfektní hned napoprvé :)
Aby vlňáčky sloužily bezchybně, nesmí být dítěti těsné. Je tedy vždycky lepší vzít volnější velikost i za cenu, že bude na zadečku objemnější.

Co všechno budete potřebovat k lanolinování?

  • bezvodý lanolin (Adeps lanae, Cera lanae)
  • šampon (jemný dětský, obyč kopřivový, jakýkoli přírodní, v nouzi poslouží i jar)
  • misku, do které se vejdou ponořené vlňáčky,  a lžičku
  • horkou vodu
  • a vyprané vlňáčky

Největší problém je sehnat lanolin. Měli by ho mít v každé lékárně, ale pravda je, že lékáren, které dnes ještě míchají mastičky, je čím dál míň. Prostě musíte chodit s ptát se. Budou vám nabízet kde co, nejspíš lanolinovou mastičku Purelan. Je výborná třeba jako prevence opruzenin nebo na velmi suchou kůži, ale na lanolinování je to zbytečně drahá sranda. Stačí vám čistý bezvodý lanolin v kelímku, do kterého s emíchají mastičky. Latinsky se jmenuje Adeps lanae nebo Cera lanae. Stojí kolem 100 Kč za 100 g. Barvou i konzistencí se podobá medu, jen je ještě o něco pastovitější. Vůně není příliš vábná, asi jako zmoklá ovce :D Těch 100g vám vydrží hoooodně dlouho :)
Pokud v lékárně neuspějete, projděte plenkové e-shopy. Čím dál víc jich má obyčejný lanolin v nabídce. Mívají i mnohem dražší značkové lanolinové kůry, ale jsou zbytečné. Funkce je tatáž, jen použití o malinko snazší.
Když už se vám konečně podaří lanolin sehnat, můžete se pustit do impregnace vašich vlňáčků.

Postup při lanolinování

  • Do misky dejte čajovou lžičku lanolinu a zalijte ji trochou vroucí vody. Lanolin se rozpustí a na hladině se vytvoří mastná žlutá oka.
  • Stříkněte k tomu trošku šamponu a zamíchejte. Měla by okamžitě vzniknout mléčně bílá emulze. Pokud se nic neděje nebo je zakalení málo patrné, přidejte ještě trochu šamponu.
  • Pokud se dílo zdařilo, dolijte do směsi ještě asi tak litr studené vody.
  • Do misky ponořte vlňáčky obrácené naruby a pečlivě je promačkejte, aby celé nasákly. Lepší je lanolinovat suché vlňáčky, ale můžete vzít i právě vyprané.
  • Vlňáčky nechte v lázni alespoň 3 hodiny. Často se píše, že ideální je nechat je tam celou noc (a pro nás, které se dostaneme k jakékoli práci až večer, je to jediná možnost), ale rozhodně to není nutné. Vlňáčky už víc lanolinu nepojmou. Důležité je ale čas od času je promačkat, obrátit a zamíchat, aby se lanolin dostal na všechny části a do všech záhybů rovnoměrně.
  • Vlňáčky vyndejte z lázně, vymačkejte je a nelekejte se, že budou oslizlé a lepkavé. To je naprosto v pořádku. Přebytečnou vodu vymačkejte do ručníku. Rozhodně ale neždímejte kroucením! Vlňáčky nejsou ponožky, poničili byste vlnu :) No a takto „předsušené“ vlňáčky rozložte na sušák a obrňte se trpělivostí.

Vlňáčky schnou i několik dní. Buďte trpěliví a zkuste odolat pokušení dát je na topení, do sušičky nebo na slunce. Nic z toho vlně neprospívá.
I po uschnutí jsou vlňáčky někdy lepkavé lanolinem. Vůbec to nevadí a postupně se to „ošoupe“. Naopak, pokud lepkavé nejsou, nemusí to znamenat, že se operace nezdařila. Chce to prostě vyzkoušet v akci a vidět.

12 komentářů:

  1. Dík za postup, který je jasný a srozumitelný. Musím konečně navštívit lékárnu a zatočit s těma vlňákama, když už jsem je pořídila.

    OdpovědětVymazat
  2. Už pletu vlňáčky a těším se až mu je dám :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem dnes oběhala snad všechny lékárny ve městě... Jediná lékárna, kde na mě nekoukali jak na blba byla v nemocnici :) Takže pro všechny, které budou shánět čistý lanolin doporučuju jít rovnou do nemocniční lékárny :) Jinak mě 100 g stálo 67 Kč :)
    Každopádně děkuji za skvělý návod, jak lanolinovat :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ivča Kovandová18. května 2014 v 22:26

    Dokonale napsaný postup :-D Pobavila jsem se :-D A jdu na věc! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. u nás v lékárně jsem koupila 10g za 33,- takže u nás trochu dražší sranda..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja dnes koupila v Chystré lékarné 50g za 89Kč..takže budu muset příště jinam :/

      Vymazat
  6. Je možné do jedné lázně dát postupně dvoje gaťky,nebo první nasaknouvschen lanolin a na druhé by tedy nezbyl?diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj soukromý pocit je, že na druhé vlňáčky už zbude lanolinu míň a impregnace není tak účinná. Takže to jde, ale "recyklovanou" lázeň bych použila na nějaké déle užívané a dobře "zajeté" kalhotky. Ne na nové, které potřebují naimpregnovat intenzivněji.

      Vymazat
  7. Omylem jsem je dala nejdřív z vrchní strany, pak znovu přečetla postup a otočila je. Nevadí to? Jedná se o první "koupel"
    děkuji Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že nevadí, ale nejspíš bude třeba lázeň párkrát zopakovat, než se z vlňáčky stanou opravdové "držáky". Záleží ale taky na tom, z jaké příze jsou. Doma pletené z ovčí vlny mi krásně fungovaly hned napoprvé, kupované Disany nebyly 100% nikdy.

      Vymazat
  8. Lanolin se prodává asi za 60 kč na nejruznejsich e-shopech se surovinami na přírodní kosmetiku ;)

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím, chtěla bych vyzkoušet Lanolinovou kůru na merino triko. Mám ale otázku, jestli můžu použít místo šamponu trochu Coco glucosidu? Je to povrchově aktivní látka, píšou u něj i že je to emulgátor, a používá se při výrobě domácího jaru :D. Šampon nepoužívám a přítel má takové ty pánské jedovatě barevné, to se mi úplně nechce na triko používat, bůhví, co v tom všechno je :). Obyč jar mi taky přijde takový jedovatý :D.
    Děkuji, Andy

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.