pondělí 22. května 2017

Softshellová kombinéza s ještěrkami

Další ještěrkový soft - kombinéza pro Edíka.

Kdysi dávno jsem šila softovou kombinézu pro Vojtu (TADY), byl mu tehdy rok, ještě nechodil, ale sedět v kočárku už moc nechtěl. Byla zima, mokro... Pražské zimy nebývají mrazivé, spíš mokré a blátivé, takže ve vhodném oblečení můžete klidně vypustit batole na zem. Kombinéza byla v prodloužené vel. 92. Odnosilo ji několik dalších dětí a teď ji nosí moje dvouletá neteř. Edovi by byla ještě veliká. Tak jsem se pustila do druhé, o fous menší. Velikost 80 je mu akorát, do podzimu nevydrží. Podceňovat děti se nevyplácí :)

Kombinéza je v permanenci už několik měsíců a mám ji moc ráda. Doplňuju ji softovými vysokými capáčky a z kraje jara i rukavičkami (TADY).

































Moje postřehy aneb co si zapamatovat pro příště a doporučit ostatním:

  • Střih z Ottobre 4/2012 je původně myšlený na kombinézu z teplákoviny, tedy z pružného materiálu. Pokud máte v plánu podvlékat pod kombinézu více vrstev, bude patrně příliš úzká a bude třeba upravit střih nebo vzít větší velikost.
  • Pokud používáte látkové plínky, pečlivě přeměřte délku od ramene k rozkroku nebo zvolte větší velikost, aby nebyla kombinéza krátká v těle. Zapomněla jsem na to a Eda by snesl prodloužené tělo.
  • Kapucku jsem nechala větší, aby se pod ni vešla pohodlně i čepice.
  • Střih má rukávy a nohavice zakončené do nápletu. U první kombinézy jsem použila polyesterový náplet, ale víc mi vyhovuje řešení bez nápletu. Proto jsem rukávy a nohavice jen adekvátně prodloužila a zalemovala lemovací gumičkou stejně jako kapucu a přední díly.
  • Bavlněné náplety mi přijdou pro tento kousek oblečení vyloženě nepraktické a nepoužila bych je za žádných okolností. Eda leze v trávě, bavlněné náplety by byly ihned zavlhlé nebo vyloženě promáčené a pak studily. Do suchého prostředí soft nepoužívám.
  • Reflexní nažehlovačky jsem nedávala, pro batolátko nejsou potřeba.
  • Střih se hodí spíš pro normální nebo buclatější dítě. Žížalkám bude široký v těle. Za všech okolností pro jistotu přeměřujte.
  • Zip jsem použila úplně obyčejný kostěný. Nepředpokládám, že Eda poleze do kaluží, takže vodotěsný není nutný. u větší velikost jsem ho použila a bylo to dobré. Vojta v kombinéze lezl ve sněhu a v břečkách, Týna ji nosila i do deště a neteř zrovna tak. Obě už v ní chodily a byl to fajn kousek na přechodové období. 
Tak co, líbí? :)

5 komentářů:

  1. Líbí moc! Měla jsi těch ještěrek pěknou zásobu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen metr od každé z tech 3 barev. Ale když se to nakombinuje, je z toho spousta legrace :-) Však to znáš ;-)

      Vymazat
  2. Tak tak, vždycky si říkám, co z nich ještě bude :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.