pondělí 9. listopadu 2015

Domácí vanilkový extrakt

6 týdnů do Vánoc - čas začít pomalu s přípravami :) Dneska jsem založila vanilkový extrakt. Je to tak akorát, aby byl připravený včas na Vánoční pečení.

Vanilkový extrakt je jedna z mých nejoblíbenějších surovin a domácí pečení si bez něj vůbec neumím představit. Používám ho všude tam, kam podle receptů patří vanilinový cukr (taková ta podivně vonící věc, která vanilku neviděla ani z rychlíku). Do těsta na bábovku a různé koláče, do vaječného likéru, smetanových desertů, máslových sušenek, různých krémů... Prostě všude, kde si chci užívat nádhernou vanilkovou vůni. Třeba domácímu pribináčku dá úplně nový rozměr :)

Takže jestli svůj vlastní nemáte a chcete vyzkoušet, je právě nejvyšší čas, abyste do vánočního cukroví nemuseli sypat ethylvanilin.

No a v čem je výhoda oproti domácímu vanilkovému cukru? Hlavní vidím v tom, že aroma není vázané na cukr. Můžete ho tedy použít i tehdy, když chcete sladit jinak než cukrem. Třeba tvaroh sladím raději troškou medu. Druhá výhoda je, že ušetříte místo na druhou pikslu s cukrem. A třetí, že do extraktu vám nevlezou moli, takže na rozdíl od cukru vydrží v pohotovosti opravdu dlouho :)







Domácí vanilkový extrakt


Potřebujete vanilkové lusky (levné kupuju v Lidlu, kvalitní pořídíte za slušnou cenu třeba na www.pravavanilka.cz) a alespoň 35% chuťově neutrální alkohol (stačí obyčejná levná vodka, použít můžete ale i bílý rum).

Vanilkové lusky podélně rozkrojím tak, aby u stopky zůstaly nerozdělené. Vložím je do suché lahve, zaliju vodkou. Používám poměr cca 1,5 až 2 lusky na 100 ml alkoholu. v USA, která je největším vývozcem vanilky na světě, nejnižší povolené množství vnilky v extraktu odpovídá 10 g vanilky na 100 ml 35% alkoholu. To vám pomůže při odhadu, kolik vanilky vlastně potřebujete :)
Pokud se lusky nevejdou a čouhají z vodky, můžete je překrojit napůl. Protřepu, promíchám a nechám v chladu a tmě (třeba v ledničce) louhovat minimálně měsíc, lépe dva. Vodka se postupně zbarví do jantarově hnědé a po otevření úžasně voní. Čas od času je dobré lahev protřepat. Otevírejte ji pokud možno co nejméně.

Jak bude tekutiny ubývat, můžete postupně dolívat vodkou. A když vám po pečení zbude prázdný vanilkový lusk, šup s ním do extraktu.

Takhle vyrobený extrakt má téměř neomezenou trvanlivost. Jen čas od času je dobré staré vymacerované lusky vyhodit a postupně zase vložit nové. Ty staré už extrakt o nic nového neobohatí, tak tam nemusí překážet novým, plným vůně :)

Z vanilkových lusků můžete vyrobit i nádherně voňavý domácí vanilkový cukr. Budete mít radost z dobrého díla, provoněné kuchyně i ušetřených peněz za balený vanilkový cukr (levný vanilinový já prostě neuznávám)

6 komentářů:

  1. Super nápad, určitě vyzkouším. Díky.

    OdpovědětVymazat
  2. Asi to nakoniec vyskúšam. Myslela som si, že nemám rada vanilkovú príchuť (vôňu), ale možno som v skutočnosti nemala rada umelý vanilín. Vyskúšam, uvidím. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Biely rum? Nebude sa biť s vanilkou?

    OdpovědětVymazat
  4. Super, vodku doma mám, jeden lusk taky, ještě dokoupím a extrakt zkusím. Jen teda v Lidlu jsem nepochodila a vanilkové lusky tam prostě nenašla (ani u věcí na pečení, ani u koření).
    Ale ještě se zeptám jako blbec, protože jsem s extraktem ještě nikdy nepracovala - to se dá použít jen do pečení, kde se z toho ten alkohol odpaří, nebo i zastudena? Asi jen do pečení, že? Teda pokud mají výsledný produkt konzumovat i děti :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Používám ho tak i tak. Pokud je dostatečně silný, dává se ho velmi málo - do těsta např. 1-2 lžičky na půl kila mouky. Na půl kila tvarohu dám třeba půl lžičky. Takže to neřeším, tak malinké množství se poměrně rychle odpaří. Samozřejmě kojenci bych to do tvarůžku nedávala ani to, ale ten taky nepotřebuje mít ten tvarůžek vanilkový :)

      Vymazat
    2. Tak kojenec to určitě nepotřebuje :-). Napadlo mě spíš, jestli by se tím dal ochutit třeba domácí pribináček pro osmnáctiměsíční a tříletou dceru, ale tam bude lepší asi vanilkový cukr (zatím ochotně dlabou i neochucenou a minimálně oslazenou verzi). Verzi s extraktem spíš pro manžela :-))

      Vymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.