Dnes jsme dostali za úkol pustit se do nějakého vánočního drinku, likéru, punče a tak vůbec. Tak sem si uvařila karamelový likér. A zdá se, že se povedl :)
Domácí karamelový likér
Potřebujete 8 žloutků, karamelové salko, kelímek šlehačky, litr plnotučného mléka a rum (já raději brandy) v množství dle chuti a povahy
Karamelové salko si vařím doma z klasického. Plechovku zavřu do papiňáku a dvě hodiny vařím. Otvírat je ale záhodno až po vychladnutí plechovky. Vařit lze i v běžném hrnci, ale chce to aspoň 2,5 hodiny, klidně i víc.
Žloutky ušlehám do pěny, přidám a zašlehám salko, pak šlehačku a nakonec mléko. Směs zahřívám pomalu v hrnci se silným dnem, až začne houstnout. Pak odstavím a ve dřezu se studenou vodou postupně zase chladím. Nakonec přidám od oka alkoholu a naliju do vymytých lahví. Likér je dobré na pár dní až týdnů uložit do chladu, ale já to nikdy nevydržím a padne velmi rychle.
Jo a ty lahve fakt dobře vymývám a vyplachuju vroucí vodou, aby se mi to nekazilo a nekyslo.
A co vy a domácí likéry?
To by mohlo být dobré :-). Asi vyzkouším jako jeden z jedlých vánočních dárků a pro sebe jakožto těhotnou trošku nealko verze :-).
OdpovědětVymazatTak likér uvařen, chutná mi to moc :-). Pro sebe jsem si odlila malou lahvičku bez alkoholu a zbytek potěší rodinu jako dárek. Díky za recept :-)
OdpovědětVymazatJé, taky jsem jela v adventní výzvě od Florentýny. Na tvůj blog jsem se dostala oklikou přes plíny, protože studuju co a jak, jestli do toho jít, popřípadě co koupit, ale už jsem se začetla i do spousty jiných článků a těším se na další, už jsem si tě přidala do oblíbených abych něco neprošvihla :-) Mám taky vášeň v DIY dárcích, na kterých jsem dělala podstatnou část prosince, tak se tady třeba inspiruji na další :D
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazat