pondělí 11. srpna 2014

Bambusový spacáček

Dostala jsem za úkol ušít bambusový spacáček pro velmi horkokrevného chlapečka. Zákaznice si přála klasický střih se zipem po straně. Moc mi to neulehčila :D Představa sešívání zipu a tahavého bambusového úpletu mě dopředu kazila spánek a představa lemování a obšívání na coverlocku, se kterým pořád úplně nekamarádím, tomu nepřidala. Navíc spacáček měl být bez podšívky, takže se přidaly úvahy, jak začistit zevnitř zip, aby nikde neškrábal.
Zákaznice si ke krémově bílému bambusu (silnější sportovní bambusový úplet ze sijemdetem.cz) vybrala úplet "In the garden" z Lillestoffu. Původně z něj měla být aplikace, ale nějak se mi nepodařilo žádnou vymyslet. Ať jsem nad tím přemýšlela a hloubala, jak jsem chtěla, pořád mi vycházel jen vystřižený kus látky našitý na jinou látku, bez nějaké vnitřní logiky. A tu já tam vždycky potřebuju. Takhle to nakonec dopadlo a já teď napjatě čekám, co mi na to zákaznice poví, jestli bude spokojená...






Zapínání je klasicky na patentky. ty na klopách jsem pro jistotu podložila.

Na boku je ještě pojistka proti rozjíždění zipu. zevnitř je zip začištěný kouskem úpletu (z líce je vidět jen prošití). detail jsem nefotila, ale můžete mi věřit, že mi to zabralo dost času a i nějaké to ruční šití, aby to bylo pěkné, čisté, nikde nic nevykukovalo a miminko mělo dokonalé pohodlí.

Zadní díl spacáčku je celý bílý. V detailu je vidět vsazený zip.

Jako obvykle jsem si lámala hlavu s tím, jak vsadit zip, aby to vypadalo všude pěkně. Bambusový úplet je pružný a tahavý, pečlivé našpendlení je málo. Stylefix by šev příliš vyztužil. Ideální by bylo nastehování. Ale jsem lenora líná, tak jsem si vypomohla lepidlem v tyčince. Lípla jsem trošku na tkanice zipu, přichytila k látce a šilo se mi náramně. Ovšem zapomněla jsem, jak správně postupovat v místě, kde zip končí a začíná šev mezi oběma díly spacáčku. Pomohl mi tenhle návod. Už je na nástěnce :) Dva večery práce to zabralo, ale jsem nakonec s dílem spokojená, tak snad se bude líbit :)


6 komentářů:

  1. Nevím, jak jinak to napsat, a to se mi normálně použití capslocku příčí: TEN JE FENOMENÁLNÍ A NAPROSTO EPESNÍ! Je nádherný, krásná, čistá práce.... WOW.

    OdpovědětVymazat
  2. juuuuuuuuuuuuuuuuu, faaaaakt krásný! Lívia

    OdpovědětVymazat
  3. úchvatné asi sem se zamilovala!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Také se mi moc líbí, krásná práce

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.