sobota 19. října 2013

Žluté berušky pro Valentýnku

S koncem šestinedělí se konečně dostavila trocha chuti a energie do šití. Valentýnka pomalu vyrůstá z velikosti 56 (to je pro mě dost nezvyk, Vojtík měl 56 asi tak týden) a potřebuje doplnit a rozšířit garderóbu. Ne, že bychom neměli dost poděděného oblečení. Ale proč ji oblékat do modrého, když mám plnou skříň nádherných látek? První z dokončených kompletů je ze žlutých berušek - body, legínky se sukýnkou a čepička. CHtěa jsem něco na zimu, aby to bylo holčičí, ale ne růžové. Když jsem svůj výtvor předvedla manželovi, řekl něco ve smyslu: "přijde mi to takové... jak bych to řekl... Nepřekmbinovala jsi to trochu?" Tak tady je můj lehce překombinovaný model :D



Čepička je úplně jednoduchá, návod na ušití najdete tady. Šila jsem z hnědého fineribu a lem je z oboulíce.
Střih na bodyčko jsem tunila celý večer :) Většina kupovaných bodyček mi střihem hrozně vadí. Bývají krátká a široká (v tomhle směru vedou ta z Tesca), takže nic moc pro moje dlohotělce s látkovými plenkami. I s extendorem jim bodyčka plandají na bocích a do délky nesedí. Křížení na ramenou se tlemí a dítěti kouká půl hrudníčku. Na Vali jsem teď dostala dvě úplně perfektní z H&M. Jsou krásně štíhlá a dlouhá, na ramenou mají zapínání po obou stranách výstřihu a jsou z příjemného a hezky pružného úpletu. Díky střihu můžu oblékat o velikost větší, aniž by malá vypadala jako nalezenec. Nedávno mě zaujala trička se zapínánímpo straně, která šila kamarádka z šicí diskuse pro svého synka. Takže můj střih je kombinace všeho - délka podle H&M, zapínání inspirované těmi tričky, rukávky jsem si půjčila z Ottobre... Vyšel střih, který se mi moc líbí - dlouhý, hubený, vel. 68 můžu dát už teď... Určitě nám jich ještě pár přibude do šatníku :)



Legínky jsem šila podle vlastního střihu z fineribu. Na podobné kousky oblečení je to super materiál. Je poměrně teplý, hezky pružný, drží tvar...  Akorát ten bílý volánek asi trochu zkrátím. Takhle delší se mi moc nelíbí.


Zvlněný okraj volánků jsem šila na OL a objevila jsem při tom Ameriku :) Šila jsem jen na pravou jehlu s běžným napětím nití, diferenciál i posun na min. Oproti minulému pokusu jsem ale tentokrát vyndala stehový jazýček. Rozdíl je obrovský!! Bez stehového jazýčku je okraj jakoby zarolovaný, krásně pevný, dobře drží tvar a vypadá úplně profi. Pro srovnání přidávám ještě fotku, jak vypadá zvlněný okraj, pokud stehový jazýček nevyjmete (druhá fotka). Obojí má určitě svoje uplatnění, ale ten užší zarolovaný lem se mi líbí víc :)


2 komentáře:

  1. Legínky se sukýnkou jsou super nápad. Dokonale ušito. To obdivuju vždycky. Mě dvojjehla sem tam neprováže se spodní nití. Nevíš Jitko v čem by mohl být problém? Nebo někdo jiný ví?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jestli je jehla ostrá, nitě kvalitní, dobře nastavené napětí, tak pak už mě nic nenapadá :-/ Leda ještě zkontrolovat, jestli máš jehlu standardní nebo stretch a případně zkusit tu druhou. Obecně, když mi neprovazuje steh, bývá to jehlou - moc tenká nebo moc silná, tupá, nebo nevhodná na daný materiál

      Vymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.