sobota 5. října 2013

Vícevrstvé plenky

Konečně jsem se odhodlala k likvidaci kostlivce ve skříni - došití vícevrstvých plenek, které jsem tu měla rozdělané snad dva měsíce. Tak už jsou hotové a po prvním testování jsem naprosto nadšená a budu na ně pět chválu, kudy budu chodit :)

Plenky jsem šila v rozměru cca 33 x 33 cm (vel. S). Ideální velikost na kalhotkový sklad pro malé miminko. Později se dají používat na rovno do svrchních kalhotek, jako savé jádro do nočních plínek nebo do kapsovek. To právě byla moje myšlenka - Vali je bude moct nosit na sklad a Vojtík do kapsovek. Tenhle rozměr pasuje do těch mých úplně přesně. Okraje jsou dvouvrstvé, střed plínky je ze 4 vrstev froté. Plenku je možné poskládat pro holčičky (savý střed se položí napříč) nebo pro kluky (savý střed se položí podélně).

kalhotkový sklad na šestinedělní modelce :)
Plenky jsem šila z oboustranného bambusového froté z Šijem dětem. Plenky z něj sou úžasně měkké a jemné, hezky savé, a díky tomu, že je froté pružné, nikde netlačí a krásně se přizpůsobí. Navíc tohle froté poměrně málo hrubne, takže je fajn i pro ty, kdo mají tvrdou vodu. Krásné zářivé barvy jsou bonus navíc :)

Zelené plínky jsou hybrid z dadka froté, uprostřed jsou 2 vrstvy bambusového froté. Chtěla jsem i zelené plínky, ale zelené bambusové froté bylo vyprodané. A taky jsem chtěla vyzkoušet tuhle levnější verzi. Budou míň savé než celobambusové a asi po čase trochu hrubší, ale zase by to mohla být fajn varianta pro ty, kdo do plenek nechtějí investovat tolik. Na jednu plenku postačí 2 kusy prostřihů a 22 x 33 cm bambusového froté. Určitě by šlo celou plínku ušít z dadka froté, ale byla by ještě o trochu míň savá. Pořád ale víc než klasická čtvercovka. Dadka froté je směsové, takže poměrně málo hrubne, je pružné a hezky se z něj šije. Má atest pro děti do 3 let. Na plínky ho používám moc ráda, obvykle jako vnější vrstvu kalhotkových plenek a a na ubrousky.

Na celobambusové vícevrstvé plínky potřebujete pruh froté cca 90 x 33 cm. Z metru ušijete 5 plínek. Nevím, jaký je správný postup šití, ale já jsem šila následovně. Kratší strany jsem sešila k sobě, plínku poskládala (je to vidět na fotce), našpendlila, střed prošila cikcakem a okraje sešila. Sešívala jsem na overlocku, ale šlo by to i na rovnostehu. Jen by to chtělo kráčející patku. Froté je pružné a trochu se tahá, takže při šití s klasickou patkou by se švy asi nehezky vytahaly a zvlnily.


Žluté plínky mi po ušití přišly moc fádní, takže růžové a modré jsem udělala s barevným obšitím.

Plenek jsem ušila rovnou víc, než potřeujeme, takže 2 růžové (tyrkysové a žluté obšití) dávám k prodeji za 130,- + poštovné. 











6 komentářů:

  1. Šiju si je podobně podle původních, které jsem před 8 lety koupila pro první dítko a byla s nimi maximálně spokojená. Akorát je nemám tak hezky barevné jako ty:-) Modelka ti krásně roste!

    OdpovědětVymazat
  2. Jsi mě pěkně nalákala, sice tu mám nějaké vv od Anavy, ale možná taky ještě něco spíchnu - vkládaček pořád není dost a ty staré ručníkové jsou šílené... Pak by mě zajímalo, jak se Ti osvědčily ty dadkovské (mám teď nasysleno)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ty z dadky jsou míň savé (logicky) a na pohmat působí vlhčím dojmem. To bambusové froté je hezky nadýchané a působí sušší. Ale jsou tenčí, takže v kapsovce je zadeček menší. hezky pruží a dobře drží tvar. Určitě je to dobré řešení, když někdo chce na plínkách ušetřit. Pro mě rozhodně púohodlnější než klasické čtverce.

      Vymazat
  3. Ahoj, můžu mít dotaz? Jak se ti do 1m bambus.froté může vejít 5 vv plen? Pokud šiješ z 33cm x 90cm pruhů? vždyť to vychází na 3 pleny? nebo jsem nějak mimo? Maximálně 4 pleny, pokud ta čtvrtá je šitá po délce... Chápu něco blbě? ale ať počítám jak počítám, nevychází to. Díky moc za vyluštění mé hádanky :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, je to celkem jednoduché. 3 obdélníky jsou položené nad sebou, 4. a 5. nasvislo. Šíře tohohle froté je 155cm, takže to vychází tak akorát. Ono je reálně ještě o fous širší. Pruží oběma směry, takže v tom není problém.
      Teď už ale šiju plenky jinak, z jednotlivých čtverců, a obšívám kolem dokola.

      Vymazat
    2. :) jj, večer jsem nad tím dumala a na ty dvě zbylé jsem nakonec přišla :) A jak že nyní pleny šiješ? Mohla bych poprosit o nějaké naťuknutí? návod? Je to praktičtější, či jich ušiješ více? šiju si výbavu pro unorňátko a tak hledám co nejlepší varianty :) Moc děkuju :) Martina

      Vymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.