středa 6. února 2013

Recyklace - tepláčky z mikiny, kamašky ze svetru

Recyklace je asi jeden z nejběžnějších způsobů šití pro malé děti. Pořád jsou zamazané, dokud lezou, nic nevydrží na dlouho... Takže šití z drahých materiálů si nechávám spíš na parádu. Navíc je recyklace ideální v šicích začátcích, kdy se člověk bojí střihnout do látky, aby ji nezkazil, a všechno jde jako psovi pastva. Recy oblečky jsou hned hotové, radost veliká :)

U nás je aktuálně největší spotřeba tepláků. Synek je zatím ještě lezec, neustále něco drobí a v bytě se dost práší, takže padnou minimálně jedny denně. A protože tepláčků není nikdy dost, postupně likviduju poděděné mikiny a šiju z nich tepláky.

Postup je úplně jednoduchý. Vezmete mikinu (fleecovou nebo teplákovku - co máte doma nebo ulovíte v sekáči), z rukávů vystřihnete budoucí nohavice, vsunete je do sebe lícem k lícu, sešijete je k sobě a vyrobíte tunýlek na gumu, případně našijete pružný náplet. Aby tepláčky dobře seděly a netáhly přes zadeček, musí být rukávy nahoře dostatečně široké. A hlavně se musí správně vystřihnout - budoucí přední díl má kratší sed, zadní díl naopak delší, a každý je trochu jinak "vykousnutý". Vzadu nám končí kalhoty výš než vepředu :). Fleece ani teplákovinu není třeba entlovat, protože se nepářou, vystačíte si se základním rovným stehem.

Na fotce je vidět vlevo zadní díl, vpravo přední díl.

Pokud jsou rukávy dostatečně dlouhé, můžete po sešití rukávů jen založit horní okraj a prošít kolem dokola. Vznikne tak tunýlek na gumu. Moje rukávy byly kratší, takže jsem našila pružný náplet z fineribu.
A takhle vypadají hotové tepláčky. Že jsem to já a musím si všechno náležitě zkomplikovat, našila jsem cestou na tepláčky několik hvězdiček, aby byly veselejší (a abych zakryla flíček od barvy, který vznikl na táboře a nikdy se už nevypral).




Pokud jsou rukávy mikiny nebo svetru příliš úzké, základní jednoduchý "střih" se nehodí - tepláčky by byly těsné přes zadeček. V tom případě se pak zadní sedový šev stříhá stejně vykousnutý jako přední, jen o něco delší. Bude třeba ještě z jiné části mikiny vystřihnout parabolickou nebo půloválnou vsadku vysokou stejně jako zadní díl. Ta kaťata rozšíří, takže budou hezky sedět. Při šití nejdřív přišijeme vsadku k jednomu a druhému zadnímu sedovému švu obou nohavic a pak sešijeme přední sedové švy k sobě.
A takhle vypadá výsledek.



Já jsem šila ze svetru se 40% podílem vlny, takže to budou příjemné a hezky teplé kamašky přes punčocháče pod softshellovou kombinézu.

5 komentářů:

  1. recyklace na jedničku Jituš:-)

    OdpovědětVymazat
  2. recyklaci mám ráda :-) a s těmi rukávy to je výborný nápad!

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Nádhera. Sice zatím nemám stroj, ale už se sobotí a pak si budu šít, co budu chtít :-).

    OdpovědětVymazat
  5. ...krásné oboje :-) ... Děkuji za vysvětlení principu konstrukce přední a zadní díl - v tom právě plavu :-) ale díky tomuto článku, tomu začínám víc rozumět... ještě jednou díky

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.