sobota 12. ledna 2013

Moje první bodýčko

Každá jen trochu schopná švadlenka vám potvrdí, že ušít dětské bodýčko není žádná složitá práce. Ale všechno je jednou poprvé a já jsem na to svoje první strašně pyšná. Šila jsem ho jako vánoční dárek pro našeho Vojtíka. Barevná veselá bodýčka se totiž dost špatně shánějí a když už se zadaří, stejně jsou většinou nic moc. A oblékat mu na veřejnost světlé, to rozhodně odmítám riskovat. Takže opět platí, že co si člověk neudělá sám, to nemá :)



Lemování výstřihu a nožiček jsem šila podle návodu na ekozahradě. Šlo to dobře, nic nikde neuhýbalo, prošití dvojjehlou bylo taky bezproblémové. Bála jsem se, jestli šev nebude praskat, protože rovný steh dvojjehlou není tak pružný jako pružné stehy. Ale díky tomu, že jsou prošité 4 vrstvy, lemy tolik nepruží a tak to drží výborně. Zvenčí vypadá prošití moc hezky. Zevnitř to sice úplně profi není, ale nevadí. Nemusí být všechno 100%ní :)



Zakončení u krku a zapínání na rameni jsem dělala jinak, složitěji, a příště už to dělat nebudu. Použiju pěkně způsob popsaný ve zmíněném fotonávodu. Výsledný efekt mě nenadchl na to, kolik práce (včetně poctivé ruční) jsem s tím měla...


Rukávy jsem lemovala overlockovým stehem. Šlo by to také dvojjehlou, ale bála jsem se, aby steh časem nepraskal a nemusela jsem opravovat. Druhá možnost je tříkroký cikcak. Ten se mi ale na lemování triček nelíbí, vypadá podle mě příliš "home-made". Overlockový steh působí celkem ozdobně, takže je to taková z nouze ctnost :)


Bodýčko krásně sedí, pružný úplet je krásně příjemný. Ke svému úžasu jsem dokonce ani nepotřebovala něco silnějšího na povzbuzení, když jsem šila lemování. A nadávala jsem u toho opravdu jen trochu. Dokonce i nacvakání patentek se mi povedlo bez problémů. Byl to první větší počin na overlocku, první šití z pružných úpletů, poprvé jsem šila lemování kolem krku.. Teď už zbývá jen ušít barevně ladící tepláčky, protože tahle strakatost se k žádným, co máme doma, jednoduše nehodí.


Barevný úplet je z Německa, rukávky jsou ušité z odstřižků jersey z Dadky Vracov. Střih je z časopisu Ottobre.

















4 komentáře:

  1. Ještě jednou chválím... nádhera!

    OdpovědětVymazat
  2. moc pěkné bodýčko, ladící kombinace látek a máš doma velký fešáky :-)

    Nevím, jestli já se někdy k ušití body dokopu. Sešlo se mi (dostala jsem) jich tolik, že bych jima oblékla snad 5 dětí :-D Ale je pravda, že jsou všechny ze světlých látek.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.