čtvrtek 30. srpna 2012

Péče o plínky

Jak správně o plínky pečovat, aby vám vydržely co nejdéle? Jak plenky skladovat, aby byly co nejméně na obtíž? Na kolik a v čem prát, jak sušit a je nutné žehlit?
Nemám patent na rozum a každá látkařka má svoje zaručené a osvědčené postupy. Tady je pár tipů, co se osvědčilo mně.

Při přebalování

Nejméně příjemná část péče o látkovky je odstraňování stoličky. U plně kojených dětí vám udělají dobrou službu separační plenky. Zachytí tuhou část stolice, takže po rozbalení dítěte vezmete separačku a se vším, co zachytila, ji spláchnete (je třeba ale koupit splachovatelné separačky - ty laciné z lékárny totiž nejsou!). Vysledovala jsem, že nejoblíbenější jsou Celulózové Popolini. Ale každý si musí najít ty svoje nej.
Odolnějším povahám skvěle poslouží pratelné fleecové separačky (třeba nastříhaná laciná fleecová deka Irma z IKEA). Z té vaječinu seškrábnete lžící nebo jiným nástrojem (stěrka na těsto, stará bankovní karta...), vypláchnete a hodíte k plínkám. Na plence už pak v ideálním případně zbyde jen žlutá skvrna. Vždycky je lepší plínku vypláchnout a namydlit žlučovým mýdlem (koupíte asi za 13,- v DM) nebo jakýmkoli jiným pracím mýdlem a hodit do nádoby na plenky.
Děti po zavedení příkrmů mívají už tuhou stolicii. Tu stačí vyklepnout do záchoda a plenku přemáchnout a namydlit. Já používám fleecové separačky, takže na plenkách při troše štěstí nejsou prakticky žádné skvrny a není co vyplachovat. Dítko je navíc hezky v suchu, protože fleece je na dotek suchý a vlhkost dovede dál. Nicméně i u staršího dítěte jsou situace, kdy se s vděčností vracím k jednorázovým separačkám - když rostou zoubky, dítě je nemocné a na pár dní se dostaví průjmík. Vyplachování pokakaných plen fakt nemám ráda :-/


Skladování špinavých plen

Na špinavé plínky si pořiďte jakýkoli větší kbelík s víkem (třeba od primalexu) nebo odpadkový koš. V něm můžete skladovat plínky namokro (napustíte vodu a plínky do ní házíte) nebo nasucho. Při skladování namokro se o něco snáze perou skvrny, ale manipulace s plínkami není moc příjemná. Vodu je dobré denně měnit (můžete použít třeba vodu z vaničky po koupání) a nejdéle 3. den vyperte. Pokud máte pračku s horním plněním, prostě všechno vylejete do pračky, odstředíte a pak normálně perete. Výhodou také je, že není nic cítit. Nicméně někteří výrobci skladování namokro nedoporučují, protože není příliš šetrné k vláknům.
Skladování nasucho je šetrnější k vláknům. Znečištěnou plenku je po vypláchnutí třeba namydlit žlučovým mýdlem a až potom hodit do kyblíku. Namydlení výrazně napomáhá vyprání všech skvrn. Perte nejpozději 3. den. Počůrané plínky nevyplachuju, hodím je do kýble tak, jak jsou.
Aby se z kýblu nešířil žádný zápach, můžete zevnitř na víko kápnout kapku oblíbeného éterického oleje. Přepírání pokakaných plínek bude mnohem méně nepříjemné, pokud budete používat separačky, které zachytí tuhou část stolice. Naprostou většinu můžete spláchnout do záchodu, ale existují i separačky, u kterých to možné není. Na to pozor při výběru!

Praktický pomocník je síťový pytel na stahovačku, který vložíte do koše a plínky dáváte do něj. Při praní pak vytáhnete všechno najednou a nemusíte brát jednotlivé špinavé plínky po jedné do ruky. Dají se koupit, ale stejně poslouží i pytel ze staré záclony, který spíchnete v ruce večer u Růžovky :)
Při cestování se nejlépe plenky skladují ve speciálním sáčku z PULu. Sáčky jsou nepromokavé a prodyšné, plínky vám nebudou plesnivět a ze sáčku se nešíří zápach. To se hodí hlavně při výletování. Nikdo v MHD nepozná, co vezete v košíku kočárku za poklad :) Koupíte ho všude tam, kde plínky. Můžete ho vyprat s plenkami a až dítě odroste, využijete ho třeba na mokré plavky.

Předpírání plínek

Není nutné. Já peru s plenkami i ostatní dětské oblečení, ale dlouho se mi trochu eklovalo házet to všechno dohromady. Zvykla jsem si tedy nejprve dát do pračky plínky a spustit jeden máchací cyklus. Teprve k vypláchnutým plenám přidám ostatní oblečky. V praxi to nic moc nemění, jde hlavně o můj dobrý pocit :)

Teplota praní látkových plen

Pokud jde o teplotu, je odpověď celkem jednoduchá. Plínky se běžně perou na 60°C, což je teplota, která postačuje ke uničení naprosté většiny nežádoucích mikroorganismů. Všechny kvalitní látkovky tuto teplotu zvládnou, stejně tak svrchní PUL a flísové kalhotky. Pokud výrobce uvádí nižší teplotu praní, mělo by to pro vás být varovným signálem.
Plínky není třeba vyvařovat, pokud vaše dítě není extrémně citlivé a nemá velké sklony k opruzeninám. Ostatně, plínky vysterilizované vyvářkou budete brát do nesterilních rukou, věšet na nesterilní sušák a skládat do nesterilní poličky.
Někdo pere plínky jen na 40°C kvůli barvám. Je to celkem dobře možné, ale v tom případě je ale dobré čas od času teplotu zvýšit nebo přidat při praní desinfekci. Můžete použít přípravek MioFresh (k dostání v některých obchodech s plínkami) nebo Sanytol (k dostání běžně v drogeriích). Desinfekčně působí i sůl na skvrny.

Prací prostředek na látkové plínky

Druhý problém je výběr dobrého pracího prostředku. Najít optimální poměr účinnosti, zdravotní nezávadnosti, ekologičnosti a ceny je skutečně složité. Málokterý prací prostředek splňuje všechno.
Ideální je, pokud prací prostředek neobsahuje bělidla a optické zjasňovače. Jednak nejsou zrovna prospěšné pro citlivou dětskou pokožku, některé jsou obtížně odbouratelné v přírodě a nakonec – nechcete si přece vybělit obrázky :) Tekuté prací prostředky jsou o něco lepší než sypké, které obsahují nerozpustné složky, které z části zůstávají v prádle a můžou vyvolávat alergie.
Můžete použít v podstatě všechny ekologické prací prostředky běžně dostupné v drogeriích a e-shopech. Ne všechny jsou ale dostatečně účinné. V tomto směru se dobře osvědčil Frosch (mají ho třeba v Globusu nebo DM). Z dalších značek mě napadá Ecover, Feel Eco, mýdlové ořechy a prostředky z nich a mnoho dalších, ale nemám je vyzkoušené, takže nevím, jak jsou na tom s účinností. S cenou je to značka od značky... Další možností jsou běžně dostupné prací prostředky pro děti jako třeba Lovela, Batole a pod. Lovela ze zkušeností nic moc nevypere, Batole vyzkoušené nemám.
Nejlíp v poměru cena/výkon vychází mýdlový sliz, který si můžete snadno vyrobit doma. Je 100% biodegradabilní, nedráždí pokožku a je slušně účinný. Jeho hlavní nevýhodou je, že není dobré používat ho na plenky z umělých materiálů. Mýdlo totiž obalí umělá vlákna a zhoršuje tak jejich propustnost pro tekutiny. Fleecová separačka vypraná v mýdle tak způsobí, že místo, aby moč pěkně protekla skrz a vsákla se do plínky, steče bokem a vyteče kolem gumičky z plínky ven. U fleecových svrchňáčků to ale nevadí, spíš naopak :)
K pracímu prostředku můžete také podle potřeby přidat sůl na skvrny. Má bělící účinky, takže pomůže odstranit fleky, ale není kamarádka s potisky. Koupíte ji třeba v DM drogerii, o něco dražší nabízí výrobci pracích prostředků na plenky. Nejlevnější variantou je koupit si čistý perkarbonát sodný (hlavní složka všech solí na skvrny a běličů včetně Vanishe, součást desinfekčního MioFreshe a všech běžných pracích prášků). V případě potřeby přidáte polévkovou lžíci k pracímu prášku. Pokud byste perkarbonát chtěli použít při teplotách pod 50°C, je třeba přidat k němu aktivátor TAED (dávkuje se v poměru cca 3-5 g TAED/ 100 g perkarbonátu).
Perkarbonát a TAED kupuju ve Fichemě (sekce Ekologické praní)

Abyste měli plínky dobře vyprané a bez fleků, je třeba najít ten správný prací prostředek, který bude fungovat právě ve vaší vodě. Stejný prací prostředek někomu pere krásně a někomu vůbec. Je tedy třeba chvilku testovat, než to vyladíte. Pokud máte hodně tvrdou vodu, možná by mohlo pomoct přidávat trochu sody na praní k pracímu prostředku. K dostání je třeba v drogerii Teta, ale mají ji i v InterSparu a určitě i jinde.
Ještě důležitější ale je nepřeplňovat pračku!!! Plínky jsou hodně savé a pokud pračku naplníte jako obvykle, může se stát, že všechnu vodu vcucnou a vlastně se nebudou mít v čem vyprat. Plínky pak můžou zůstat jakovy zatuchlé a rozhodně nebudou bez fleků. Na běžné praní by měla být pračka naplněná max. ze 3/4, na praní plen tak do půlky. Takže pokud nejste spokojeni s kvalitou vyprání plen, zkuste nejdřív snížit množství, co dáváte do bubnu.

Teplota praní

Dostatečná teplota praní je pro plínky důležitější, než prací prostředek. Moč je poměrně agresivní chemikálie a stolice pro změnu obsahuje obrovské množství bakterií. Proto je potřeba plínky nejen dobře vymáchat, ale i přiměřeně vydesinfikovat. Rozhodně není nutné plínky pravidelně vyvařovat, k dostatečné desinfekci stačí praní na 60. Pokud z nejrůznějších důvodů chcete prát při nižších teplotách, je dobré přidávat k pracímu prostředku desinfekci. Může být na bázi aktivního kyslíku (MioFresh, Puer nebo čistý perkarbonát s TAED - to vyjde výrazně nejlevněji) nebo jiných chemických látek (nejběžnější je Sanytol - k dostání třeba v DM). Nicméně co ušetříte za elektřinu, utratíte za desinfekci. Prát plínky dlouhodobě na 40 bez přidání desinfekce je riskantní zejména pro zdraví dítěte, ale i pro životnost plen. Bakterie se dostatečně nezlikvidují a můžou urychlit ničení vláken.

Nezapomínejte, že běžné prací prostředky nemají desinfekční účinky. Jejich úkolem totiž není desinfikovat (ostatně to u běžného prádla není nutné ani žádoucí), ale odstraňovat skvrny. K desinfekci tedy slouží jiné prostředky případně vyšší teplota praní.

Máchání

Na plenky v žádném případě nesmí přijít aviváž. Aviváž obaluje vlákna a tak změkčuje textilie. U savých materiálů ale zalepuje mikrodutinky ve vláknech a tak snižuje savost. Místo aviváže přidejte do posledního máchání trochu octa. Neutralizuje případné zbytky pracího prostředku a má desinfekční účinky. Nemusíte se bát zápachu, při sušení se spolehlivě vyvětrá. Kolik je „trochu“? To závisí na tvrdosti vaší vody. Já dávám něco přes 50ml, vodu máme měkkou.
Ještě o něco líp se mi osvědčila kyselina citronová. Není ani trochu cítit a změkčuje ještě o něco líp. Kupuju ji tady. Míchám v poměru čajová lžička na čtvrt litru vody a do pračky liju cca 50ml. Není dobré míchat větší množství do zásoby, protože se kazí. Dalo by se tomu zamezit přidáním lihu, ale komu by se chtělo nakupovat potravnářský líh za tu šílenou cenu a pak ho lít do pračky? 
Kyselinu citronovou kupuju taky ve Fichemě.
Ke kyselině citrónové přidávám vždycky ještě několik kapek éterického oleje, aby prádlo pěkně vonělo, když ho vytahuju z pračky. Nejkrásněji voní Litsaea cubeba, ráda mám i levanduli a tea tree oil. Všechny kupuju v DM drogerii. Při sušení sice vyvětrají, ale to mi nevadí.
Můžete sehnat i máchadla určená speciálně místo aviváží, zkuste po nich kouknout na e-shopech s plínkami nebo ekodrogerií. Osvědčený je Permon od Missivy.

Sušení plínek

Plínky můžete sušit v podstatě jakkoli. Berte ale v úvahu, že PUL ale nemá rád vysoké teploty, takže PUL svrchňáčky a plínky AIO není dobré sušit v sušičce a na topení. Sušička je dobrý pomocník hlavně na jaře a na podzim, kdy se netopí a prádlo hůř schne. Plínky jsou z ní krásně měkké a nadýchané, ale prý snižuje se jejich životnost. A používání sušičky je náročnější na spotřebu elektřiny, takže není příliš ekologické. Ideálně vám poslouží samozřejmě sluníčko, které zároveň báječně odstraňuje skvrny.

Nově mám se sušičkou vlastní zkušenost, plínky jsou opravdu zase jako nové, úplně na mazlení :) Vybírali jsme takovou, která má tepelné čerapdlo a opravdu minimální příkon (menší než sendvičovač). Takže i když samozřejmě "sežere" víc energie než sušení venku či na topení, nemám z toho tak špatné svědomí. Navíc naprostou většinu ostatního prádla už nemusím žehlit, takže zas ušetřím spoustu energie za žehlení (o času a zádech nemluvě :)

Pokud jde o sušení na topení, záleží hlavně na tom, jak moc vaše topení hřeje. Vkládačkám je to skoro jedno, ale kalhotkové plínky by na hodně rozpálené topení určitě přijít neměly. Naše panelákové spíš vlaží, takže plínky dávám na topení bez nejmenších obav.

Žehlení látkových plínek

Látkovky není třeba žehlit kvůli sterilizaci (ostatně skříň, vaše ruce a všechno ostatní v dohledu taky není sterilní) a nemá vliv ani na jejich funkci. Kalhotkové plínky se žehlit dokonce vůbec nesmí. Čtvercovky žehlením trochu změknou a jsou mnohem hezčí, ale je to celkem prudička. Naučila jsem se dobrý způsob, jak mít plínky co nejhezčí i bez žehlení. Všechny čtvercovky pěkně rozklepu a poskládám ještě za mokra na sebe do komínku. Pořádně je stlačím a chvíli tak nechám odpočívat. Tím tlakem se vyhladí většina skladů z pračky. Pak už je znovu nerozklepávám a rovnou navěsím na sušák. Aby byly plínky měkčí, trochu je před použitím promačkám a protáhnu. Kupodivu to opravdu funguje :)

S tím žehlením je to co člověk, to názor. Někdo nežehlí a miminku to zjevně nijak nevadí, a někdo jiný by nevyžehlenou plínku na zadek nedal. Já žehlení úplně nemiluju, takže nežehlím žádné plínky a je to fajn.

Jak na hrubnutí plínek?

Většina plínek po čase začíná nepříjemně hrubnout. Čím je voda tvrdší, tím víc. Trochu tomu předchází používání octa nebo kyseliny citronové do máchání, ale jen omezeně. Nejlepší prevencí je sušení v sušičce. Pokud sušičku nemáte, pak další variantou je každou plínku před použitím romnout a vytahat v ruce. Tím se dostatečně změkčí. Dobře se taky osvědčilo nechat plínky čas od zmoknout :)
Můžete také zkusit dekalcifikační kůru na plenky. Rozmíchejte 1 – 2 sáčky kyseliny citronové v cca 3 litrech horké vody, do roztoku ponořte plenky a nechte je delší dobu odležet. Poté vymáchejte v pračce jako obvykle.

Jak na zapáchající plínky?

Pokud plínky zavánějí i po vyprání, patrně bude na vině přeplněná pračka. Nikdy by při praní plen neměla být naplněná víc než do půlky. Druhá věc, která by mohla pomoct, je dát máchání navíc před samotným praním. Případně zkuste přidat desinfekci.

Pokud vám vadí zapáchající plínka na dítěti, pak je dobré vědět pár věcí. Jednak složení moči se mění v závislosti na věku, venkovní teplotě, stravě atd. a moč může ze dne na den být jakoby čpavější. Pokud dítě jinak čůrá dostatečně, je to úplně normální a nejde o příznak nemoci nebo dehydratace. Noční plínka je po ránu smrdutá jednoduše proto, že ji má dítě na sobě už dlouho a část moči se už začala rozkládat. Některé maminky proto na noc dávají jednorázovku. Pokud ale dítě nereaguje opruzením, je to jen estetická záležitost. Bambusové plínky jsou po počůrání cítit jinak než bavlněné, je to dané vlastnostmi bambusu. Někomu bambusky trochu smrdí. Já k nim moc nečuchám :)

No a samozřejmě nemůžete čekat, že po zvednutí víka koše na plínky ucítíte vůni fialek. Třetí den už je to opravdu na padnutí. Hodně vám pomůže síťka, kterou vložíte do koše a při praní vytáhnete všechno naráz, hodíte do pračky tak, jak to je a rychle přibouchnete dvířka. Během máchání se plínky ze síťky vyklepou a pak už dáte normální praní.

6 komentářů:

  1. Děkuju za rady, určitě pomůžou:). Taky se chystám na látkování. Jsem ráda (a určitě nejen já) za Tvůj blog:).

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně, teď se tím taky prokousávám a musím říct, že nic lepšího jsem nikde nenašla. Celé to zrovna překopírovávám a házím do tisknu ;-) Díky Terka

    OdpovědětVymazat
  3. Super postřehy, my látkujeme už u druhého dítka a brzy doufám, že budeme bez plín úplně. Peru hlavně v Ecoveru a Feel Eco (pere lépe), od zimy suším v sušičce, a i když máme tvrdou vodu a po první dítku byly plínky zhrublé, tak po pár cyklech v sušiče jsou krásně měkoučké. Plínky sice víc trpí a začínají se párat lemy, ale je to jen estetická záležitost, sají pořád dobře. Na to, že už 5tý rok je využíváme téměř nepřetržitě je to úspěch ne:-).

    OdpovědětVymazat
  4. Pračka naplnená iba do polovice? To nehrozí. :D Občas ju naplnená plienkami na maximum. Ale to už je fakt krízovka.
    Inak...čítala som, že ocot/citrónka nie je vhodná na bambus...tak tie perieme zvlášť s detským prádlom...ktoré sa mi mimochodom nezmestí už k plienkam. :D ČO mi pripomína jednu vec...dosť často je na oblečení, že sa má prať len na 40°C. Neničí sa potom príliš, keď sa perie na 60°C? (Niektoré sa síce na 60°C prať môžu...ale kto by to furt kontroloval. Grrr.) Mydlový sliz máme už druhú várku a som celkom spokojná. Neviem, kde našiel muž postup. Tak ho sám vyrába. :) A čo sa týka LOvely...tak keď neni sliz, perieme v nej. Už som z toho dopletená...bambus a mydlový sliz sa môže či nemôže? A zatiaľ mám pocit, že perie rovnako. Ale len teraz začíname s príkrmami, tak sa uvidí na škvrnách. :D No a žehliť plienky som začala po treťom mesiaci. Začala mať dcérka trochu viac vyrážok ako obvykle, tak som skúsila. A asi už neprestanem, lebo je to lepšie, keď ich vyžehlím. Neznášam však žehlenie, tak ich žehlím už poskladané. :D
    Dík za pekný blog. :) Prajem príjemný večer. Či vlastne noc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když peru plínky, plním vždycky míň. Plínky hodně vody nasajou a to se pak v pračce jen tak plácají skoro na sucho, jak je všechna voda nasáklá nich a nezbyde žádná volná. Přišlo mi, že se pak hůř vypraly a zůstávalo víc skvrn a někdy i trochu zápachu.
      S tím citrónem/ octem - těžko říct. Názory se různí. Všude s epíše, že se to nesmí, ale nikdo neví proč vlastně. Já beru plínky jako spotřební materiál. Nečekám od nich při té zítěži životnost 5 let. Když mi džíny vydrží do druhé sezony, je to pomalu na malou oslavu a to je peru tak jednou měsíčně :) Ocet tedy dávám a jestli náhodou lehce sníží životnost, budiž. Zatím ale nemám pocit a to už je peru třetí rok.
      Ta 60 by neměla prádlo nijak ničit (v závislosti na materiálu, samozřejmě), ale může se víc srážet, blednout nebo žmolkovatět. Na většinu prádla je ale zbytečná. Co není vyloženě špinavé nebo nepotřebuje hygieničtější zacházení, peru na 40. Hodně se teď mluví o praní na 30 nebo dokonce jen na 20, ale žádné srovnávací články k tomu jsem zatím nečetla. Přeci jen ta vyšší teplota znamená taky větší spotřebu.
      Sliz může určitě i na bambus. Ale je dobré pak dát něco kyseleho na neutralizaci, tak je to na zvážení, jestli to risknete nebo ne :)
      Mně pere sliz dobře. Resp s čím si neporadí sliz, to neodstraní ani persil. Ale není to prádlo tak hezky zářivé, jak jsme zvyklí. A líp pere (podle zkušenosti jiných) při vyšších teplotách. takže já ho dávám n aplínky, ručníky, špinavé oblečení na ven a pod. Na bílé mám Frosch na bílé a na jemnější míň špinavé barevné, různé syntetiky a pod. mám Frosch na barevné.

      Vymazat
  5. ahoj, můžu se zeptat, co to máte za sušičku? Zní to dost dobře!

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.