sobota 2. července 2016

Balím do porodnice

A je to tady, den D, hodina H se blíží. V porodnici pomalu začínají strašit vyvoláváním, je na čase začít balit :)  Protože ač jsem v mnoha směrech lesana (moji blízcí by mohli vyprávět...), na domácí porod se necítím. Zvolila jsem příjemnou, malou středočeskou porodnici, která je známá přátelským a respektujícím přístupem, na základě několika referencí jsem vybrala a oslovila porodní asistentku, která mě k porodu doprovodí, a teď už tedy zbývá jen nachystat věci. A možná konečně vybrat jména pro miminko :D

Takže tady je seznam všeho, co chystám, co se mi v minulosti osvědčilo, pár rad a vychytávek... Třeba vám to ušetří trochu času a googlování, pročítání všemožných diskusí a tápání.






Předně - každá porodnice má na svém webu nějaký seznam doporučeného "vybavení". Z toho je dobré vyjít a udělat si představu, které potřeby budete mít k dispozici zdarma a které musíte mít svoje. Obvykle bývají k dispozici jednorázové plenky pro miminko, porodnické vložky pro matku, erární noční košile, oblečení pro miminka, základní kosmetika... V různé počtu a v různé kvalitě. Nic z toho nemusíte použít, vše můžete mít vlastní.

Já si balím následující:


Přímo k porodu


  • doklady - občanku, kartičku pojištěnce, těhotenskou průkazku...
  • vyplněné dotazníky a formuláře z porodnice, oddací list nebo prohlášení k otcovství z matriky (porodnice všechno poskytuje) - tohle je fajn si nachystat už dma předem, ať pak nemusíte vyplňovat manželovo rodné číslo mezi kontrakcemi jako já posledně :)
    Součástí jsou i různé informované souhlasy. Ty si pročtěte, co nebude jasné, nechte nevyplněné. Důležité je vědět, že nemusíte souhlasit se vším.
  • porodní plán - možná si říkáte, že je pro vás zbytečný, že ho nepotřebujete, představuje pro vás něco příliš alternativního... Já si po svých zkušenostech s prvními dvěma porody myslím, že projít si úvahami nad porodním plánem je fajn pro úplně každou rodičku. I kdyby si nakonec žádný nesepsala a nebrala s sebou. Je dobré promyslet si, co vlastně od porodu očekávám, na čem mi záleží hodně, na čem míň a co je mi celkem jedno. Je fajn se nad jednotlivými body pobavit s partnerem, pokud s vámi půjde k porodu. Aby věděl, co vlastně očekáváte, jaké jsou vaše představy a měl se aspoň trochu čeho chytit. Na internetu najdete spoustu vzorových porodních plánů. Fajn přehled je třeba na webu Porodního domu U Čápa. Projděte si jednotlivé body, zamyslete se nad každým a ty, které jsou pro vás důležité, si poznamenejte. Klidně i jen tak pro sebe. Mluvte o nich s partnerem. A ty, které vám budou připadat divné, praštěné nebo příliš "alternativní" vůbec neřešte a jednoduše přeskočte. Nemá smysl trávit čas nad tím, co chtějí ostatní. Důležité je, co chcete vy.
    Někdo si myslí, že se dnes ty porody až moc prožívají, a že ty ženy, co nad porodem předem moc špekulují, jsou pak jedině víc zklamané, že si to vysnily a ono to neklaplo. Nu, nemusí to klapnout, to je život. Ale fakt je ten, že čím víc tušíte, do čeho jdete, čím lepší máte představu, čím lépe vašim představám rozumí váš partner, tím větší je pravděpodobnost, že všechno dopadne tak, jak byste si přály. Muž vs bude moci lépe podpořit, když bude mít něco, čeho se bude moci chytit.
  • vodu v lahvi se sosátkem (něco typu Rajec) - pokud porod trvá déle, je fajn mít možnost usrkávat vodu a osvěžit se. Určitě neberte limonády, džusy atd. Voda je v tuhle chvíli nejlepší.
  • svačinku - spíš pro muže. Žena obvykle během porodu hlad ani chuť k jídlu nemá, ale později může něco menšího přijít vhod. Když nestihnete čas podávání jídla v nemocnici, máte až do následujícího smůlku. Což třeba při prošvihnutí večeře může fakt zamrzet. Já si beru s sebou pár banánů, ty mi vždycky přijdou vhod. Na porodním sále jídlo potřebovat nejspíš nebudete, partnerovi ale může přijít k chuti.
  • teplé ponožky - při porodu a hlavně po něm se často do ženy dá zimnice. I v létě :)
  • pohodlnou košili - vyhovují mi vyřazené košile po mém tátovi. Dobře se perou, hezky se v nich spí a jsou fajn i na kojení :) Rodit samozřejmě můžete i v erární.
  • žabky do sprchy
  • ručník - v seznamu porodnice zjistíte, jestli dávají erární. Každopádně se hodí a využijete ho i později. Stačí taková ta střední velikost.
  • flashku s mixem příjemné hudby - rakovnická porodnice nabízí pustit si na sále vlastní hudbu. Proč toho nevyužít :)
  • masážní olej, někdo si bere i aromalampu s oblíbeným etherickým olejem
  • foťák na první snímky - na sál bereme jen mobil. Velký až do tašky na oddělení šestinedělí

Na oddělení šestinedělí


Krom praktických věcí je fajn zabalit si i nějakou práci a zábavu. V porodnici strávíte 3 dny a možná to budou na dlouhou dobu poslední dny, kdy budete mít čas jen na sebe a miminko, nebudete vařit, uklízet, nakupovat ani dělat nic jiného. V zásadě je tam pěkná nuda. Ale proč toho nevyužít a nedodělat si resty, neudělat si strýčka nebo třeba nevyužít ten čas k přečtení knížky, na kterou už dlouho nebyl čas? takové malé třídenní lázně :)

Máte samozřejmě možnost porodit ambulantně nebo na reverz odejít z porodnice dřív. V tom případě potřebujete mít od pediatra podepsané prohlášení, že přebírá vaše dítě do péče a provede nutná vyšetření. Někteří s tím nemají problém, jiné se brání zuby, nehty. Ambulantní porod není rozhodně nic riskantního, v mnoha evropských zemích je to zcela běžné. Je to tedy jen na vás, jaký postup si zvolíte. Důležité je vybrat si takovou cestu, která pro vás bude nejpříjemnější a za kterou si budete stát. Já jsem s prvním miminkem o ambulantním porodu vůbec neuvažovala. Nebylo to tehdy tak moc běžné a v Motolské porodnici se tvářili, že dítě po opuštění porodnice nejspíš okamžitě zemře. V porodnici mi nebylo dobře, cítila jsem se tam osamělá, bylo tam strašně přetopeno, takže jsem 3 dny pořádně nespala, s kojením mi nepomohli, spíš naopak... Přesto jsem tam byla a neřešila to. S druhým miminkem jsem v porodnici trpěla ještě víc. Doma jsem měla 20 měsíční batolátko, malá byla naprosto zdravá, já jsem se cítila výborně, považovala jsem polehávání v porodnici za ztrátu času a strašně chtěla domů. Ale neměla jsem sílu  a odvahu podepsat reverz a odejít. Tlak na ženu, aby se podrobila rutině, byl neskutečně silný. Personál nebyl otevřený diskusi a na všechno odpovídal rutinně "ohrozíte dítě na životě". Takže jsem opět zůstala, ale dobře mi z toho nebylo a počítala jsem hodiny. A teď se třetím se naopak na ty tři dny těším. Jsem hodně unavená, doma mám dvě velké a samostatné děti, které si čas jen s tátou nebo babičkou užijou a já budu mít pár chvil, kdy nebudu mít na práci nic než odpočívat a věnovat se miminku. Tím chci říct, že žádná cesta není špatná. Důležité je vědět, že mám na výběr, a rozhodnout se podle toho, co je pro mě a moji rodinu v tuto chvíli nejlepší. A nenechat se zahnat do kouta.

Jestli ale můžu s jednou věcí poradit, domluvte se předem s laktační poradkyní nebo kamarádkou, která úspěšně kojila (ideálně víc dětí), aby vás navštívila hned v porodnici. Některé porodnice mají laktační poradkyni k dispozici, téměř všude poradí sestry, ale ne vždy má personál čas a chuť. Pokud čekáte svoje první miminko, možná moc netušíte co vlastně kojení obnáší. Člověk se pak úplně zbytečně sám trápí a bojuje. A přitom by pomohla citlivá rada, ukázka, povzbuzení... Spousta žen odchází z porodnice s příkrmem jen proto, že nebyl nikdo, kdo by tam na ně ml čas a poradil jim. V Motole jsme zažila, jak mamince na pokoji každá sestra ochotně poradila, bohužel každá úplně jinak. Takže jedna doporučila kojící polohu, za kterou jiná sestra později vynadala. A chudák žena měla v hlavě akorát zmatek. Mně pro změnu už ode dveří řekli, že mám špatná prsa a nikdy kojit nebudu (kojila jsem pak v součtu 3 roky). Pokud kojit chcete, domluvte se rovnou s někým komu věříte, aby vás navštívil, když to budete potřebovat. 
A teď ten seznam :)

  • notebook s nabíječkou a sluchátky, na flashce několik oblíbených filmů a hudbu
  • nachystanou práci - mám rozmyšlených několik článků, na které nemám už dlouho čas
  • zábavu - čtení, omalovánky (manžel mi koupil perfektní), háčkování (snad konečně trochu hnu s dečkou) a další oblíbené kratochvilné činnosti
  • hygienické potřeby - klasika :) Kartáček, pasta, hřeben, antiperspirant, tělový krém... Co kdo rád. Je dobré vyhnout se ze začátku výrazněji parfémované kosmetice. Miminko se orientuje hlavně po čichu, tak ať si maminku dobře pozná :)
  • ručníky - někde mají erární, někde ne. Bývá to v seznamu z porodnice. Určitě alespoň na každý den jeden. Nemusí být velké, stačí takové ty střední, cca 50x100.
  • 3 košile na spaní, pohodlné kalhoty - můžete používat erární košile, můžete nosit své. Můžete nosit jakékoli oblečení, vůbec to nemusí být obligátní noční košile a župan. Jde o to, aby vám bylo pohodlně, dalo se v tom kojit (takže výstřih do V nebo rozepínací), aby případný spodní díl byl luftovací a snadno se svlékal. Pokud budete mít šití, je noční košile kvůli větrání a omývání praktičtější.
  • jednorázové kalhotky - prodávají se různé, mně se osvědčily síťované inkontineční z lékárny. Vypadají sice děsně, ale dobře drží a dají se přeprat
  • 2 kojící podprsenky - ze začátku stačí měkké a pružné, až se později laktace maličko ustálí, můžete si koupit krásnou mateřskou podprsenku na některé e-shopu s prádlem. Je fajn mít i během kojení prádlo, ve které se žena cítí hezky a které dobře padne. Bohužel v běžných obchodech si o hezkém a padnoucím mateřském prádle můžete nechat leda tak zdát. Já si už léta kupuju prádlo na padnemi.cz a spravnapodprsenka.cz. Koukněte tam, omrkněte nabídku, přečtěte si něco o správně padnoucím prádle (a hlavně jak správně vybrat velikost) a nebojte se vybrat on-line.  V nejhorším prádlo odešlete obratem zpět. První výměna bývá často zdarma. 
  • balík porodnických vložek - osvědčily se mi batist Flower. Bývají ke koupi v lékárně a téměř vždy je mají v nemocniční lékárně. Často jsou nějaké k dispozici, ale ne vždy v dostatečném množství.
  • pratelné vložky do kojící podprsenky - mám našité své vlastní, ale můžete je objednat v kterémkoli e-shopu s látkovými plenkami. Dají se koupit i v některých drogeriích a obchodech s potřebami pro miminka. Můžete samozřejmě používat jednorázové, ale leze to do peněz a mně osobně jsou pratelné příjemnější. Nemají na sobě igelit, takže jsou prodyšnější. Pokud jste v téhle oblasti nováček, vybírejte takové, které mají povrch ze sametu nebo aksamitu, ty jsou nejpříjemnější.
  • chrániče bradavek - moc fajn pomůcka pro dny, kdy bradavky opravdu bolí. Ze začátku se to často stává, než se maminka a miminko společně naučí správnou techniku přiložení a přisátí. někomu se mléko spouští později (třeba až 3.-4. den po porodu) a hladové miminko saje naprázdno. Sice se všude dočtete, že správné kojení nebolí, hodně maminek se ale shoduje na tom, že ze začátku to prostě bolelo a dost, než s eto všechno pěkně rozjelo. takže se nelekejte,někoho si pozvěte na pomoc a prsům věnujte péči. Chrániče (třeba od Medely) v tom pomůžou. Udržují přecitlivělé bradavky v suchu a v klidu.
  • mast na bradavky - druhý velký pomocník. Já používám lanolin, který dávám i na impregnaci vlňáčků, v zimě s ním mažu dětem rty a tváře.. na bradavky je nepřekonatelný. Krásně hojí a pro miminko je zcela bezpečný. Takže nemusíte myslet na smývání před kojením. Muzete koupit vážený lanolin v lékárně (ne všude ale bývá) nebo koupit mast Purelan. Použít můžete i Bepanthen, kalciovou mast a jiné mastičky, ale ty je třeba před kojením omýt. Na bolavé bradavky pomáhá i samotné mateřské mléko.
  • 2 role kuchyňských utěrek - vychytávka, která se mi osvědčila velmi. V prvních dnech po porodu je třeba velmi časté omývání, zejména, pokud máte šití. Často je nepříjemnější chodit na záchod přímo do sprchy a vzít to tak při jednom. A pak je šikovné používat na osušení kuchyňské utěrky. Jsou jednorázové, tak odpadá řešení znečištěných ručníků (ty se mění obvykle 1x denně) a na rozdíl od toaletního papíru drží tvar i mokré (papír se rozškube a člověka akorát zablemcá)
  • papírové kapesníky
  • pro miminko základní kosmetiku - lahvičku s olivovým nebo mandlovým olejem (nic jiného v počátku na promazávání těla není třeba), na zadeček používám měsíčkovou mast od Weledy. Většina dalších věcí bývá k dispozici (v porodnici se obvykle doporučuje pravidelně čistit pupík lihem, to vám ukážou a potřeby dají) 
  • malý balík jednorázových novorozeneckých plenek - máme babylove a koupila jsem si jen to nejmenší balení, hned na cestu domů miminko dostane látkovku a v látkových pak bude naprostou většinu plenkovacího období. O látkových plenkách jsem toho napsala hodně, moje postřehy a různé informace si můžete přečíst v záložce nahoře na blogu.
  • vlhčené ubrousky - do porodnice jeden balíček, dál ale plánuju omývat miminko jen pod vodou (doma mám k tomu účelu nachystané prací látkové ubrousky). Je to nejzdravější a nejjednodušší, co může být. Ve většině vlhčených ubrousků je tolik chemikálií, že netřeba tomu citlivou děskou pleť. Si to vezměte - musí to vonoět, čistit, nevysychat a vydržet vlhké několik let, několik let se to nesmí zkazit nebo zplesnivět... Prostě chemický koktejl :-/
  • několik čtvercových plen - pokud máte nějaké uložené ještě po vás, je to úplně to nej. Jinak jsou nejvíc doporučované Kikko lux a Libštátské Extra kvality. Budou se vám hodit na kojení, pod hlavičku miminka, na jeho zavinutí (o zavinování miminek třeba tady) - v začátcích na zavinutí obyčejná plenka úplně stačí
  • obleček na cestu domů - jiné oblečky s sebou nechystám, budu používat erární
  • pití - nechystám si ho předem, ale nechám si něco donést od muže na 1. návštěvu. Po čas kojení je dostatečný pitný režim naprosto klíčový, bez dostatku tekutin dost mléka být prostě nemůže. V nemocnicích často bývá k dispozici jen bílé kafe ke snídani a slazený nebo hořký čaj přes den, což ne každému vyhovuje. Pro mě nejlepší řešení je nechat si koupit několik různých ovocných džusů a ředit si je cca 1:3. jedna krabice mi tak vystačí na celý den, osvěží, chutná, ale nepřesladí.
  • odsávačku neberu - v porodnici mají prakticky vždy k zapůjčení erární, je třeba si o ni říct. K čemu? Pokud se mléko spouští pomaleji, miminko se špatně přisává nebo ho dokonce nemůžete mít u sebe (třeba po císaři), je dobré podporovat spouštění laktace pravidelným odsáváním. Ze začátku se to zdá zbytečné, protože člověk nic neodsaje. Tělo ale dostává podnět, na který zareaguje a mléko se začne tvořit. Celkově vzato je šetrnější odstříkávání mléka ručně, pro nezkušenou prvorodičku je ale použití odsávačky mnohem jednodušší. Není třeba pořizovat ji předem a nosit s sebou, stačí si ji vyžádat na sesterně a nenechat se případně odbýt. Pro sestry je většinou jednodušší ukázat mamince, jak miminko dokrmit umělým lékem, než ji pracně a zdlouhavě učit kojit, odsávat mléko atd. Takže když něco nepůjde ideálně, ozvěte se, požádejte, zavolejte si na pomoc laktační poradkyni, mámu nebo kamarádku. Na nákup odsávačky je vždycky čas. Já ji nakonec koupila těsně po příchodu domů z porodnice, kdy mléka bylo naopak příliš moc a potřebovalo ven. Koupili jsme úplně obyčejnou pákovou od Aventu, vyhovovala mi a stačila. Spousta maminek se bez ní ale pohodlně obejde.
  • probiotika - zejména, pokud máte pozitivní test na střep to koky a dostanete antibiotika. Probiotika jsou ale fajn pro všechny kojící ženy a miminkům by měla pomáhat od úporných kolik.
  • železo - dlouhodobě bojuje s jeho nedostatkem, v těhotenství tím spíš. Během kojení budu brát dál. Pomáhá lepší regeneraci, předchází únavě... Každé ženě po porodu prospěje také strava bohatá na železo. Pogooglujte :)
  • Fructolax - přípravek, který pomůže se stolicí. To je noční můra spousty žen bezprostředně po porodu. Fructolax není projímadlo, ale cosi jako s lisované sušené ovoce. Můžete se vybavit i klasický sušením ovocem, třeba švestkami. A hodně pijte. Pomůže to nejen kojení, ale i trávení a méně bolestivé stolici. 


Na doma mám pak připraveno

  • šátek - vázat do šátku můžete i úplné novorozence. Můžete ještě před porodem navštívit nějaký kurz, nebo si můžete pozvat lektorku, případně zkušenou kamarádku.
    Většina miminek se nosí v šátku ráda a těsný kontakt s maminkou je jim příjemný. Masírují si bříško, které pak míň bolí, u maminky se cítí v bezpečí a nepláčou. Prvrodičkám nošení dítěte v šátku usnadňuje navázání kontaktu s miminkem. Navzdory očekávání to totiž nemusí být až tak úplně snadné. Moje zkušenost (a mnoha jiných žen) je, že si člověk přinese domů dítě, tak nějak čeká vlny euforie, a místo toho dítě pláče, je nervozní, žena je nervozní a cítí se spíš jako pečovatelka než jako matka. Šátek v tom může hodně, hodně pomoct. Tím, jak máte miminko blízko u sebe, jeho hlavičku těsně pod bradou, slyšíte a cítíte jeho dech, cítíte, jak voní, instinktivně mu dáte pusu nebo ho pohladíte, kdykoli se pohne... Všechno to pomáhá napojit se na něj a navázat  tím uzlíčkem vztah, přestat se ho bát.
    Na novorozence a pro začátky je fajn elastický šátek, s ním vázání skoro nejde pokazit. Já jsem si pořídila klasický šátek, vysněnou krémově bílou Zaru s hedvábím, která je jemná jako pírko. s výběrem šátků vám ochotně poradí na různých fórech typu modrý koník nebo na webu nosenideti.cz, stačí jen googlovat. A když vám nošení v šátku nesedne, prostě ho prodáte s minimální ztrátou dál.
  • kojící polštář - na kojení používám jakýkoli polštář se mi namane. Miminko si podložím na klíně a relaxuju. Občas klimbám :) Ten klasický hadovitý kojící polštář mám v postýlce a slouží jako hnízdečko pro miminko. Dávám ho spinkat na bok, je to nejlepší prevence při ublinkávání a taky proti slehlé hlavičce. A střídám boky, jednou tak, jednou tak.
  • látkové plenky - o těch by se toho dalo napsat...
  • pratelné látkové ubrousky na mytí zadečku
  • kosmetika - používám jen olivový nebo mandlový olej, na zadeček měsíčkový krém od Weledy (a i ten jen při začervenání, preventivně nedávám nic), miminkovské uchošťoury a tím končím :) mýdlo na mytí nepoužívám, miminko myju jen v čist vodě. Na synkovu vyrážku jsem používala odvar z řepíku lékařského, dcerka měla suchou pleť, tak jsme do koupele přidávali měsíčkovou kojeneckou koupel od Weledy. Je sice drahá, ale nevypotřebovali jsme ani jednu celou lahvičku, vydrží opravdu dlouho.
No a to je asi tak všechno :) Žádné lahvičky ani dudlíky nechystám. Plánju kojit a tak se nechci předem připravovat na nezdar. S Vojtou kojení bylo ze začátku hodně, hodně náročné. Dlouho trvalo, než jsme s eto společně naučili. Web kojeni.net byl můj věrný společník. Postupně jsme to vybojovali, prostě jsem si věřila, že to zvládnu. Zpětně hodně lituju, že jsme neměla víc odvahy a nezavolala si na pomoc laktační poradkyni. Nemusel to být takový boj. S Týnkou už šlo všechno hladce. U ní jsem si ověřila, že rada "prso je nejlepším řešením všeho" je nejlepší radou pro začátek mateřství. věřím, že i díky tomu byla velmi klidné a pohodové novorozeně. A já jsem si kojen opravdu užívala. 

S těmi dudlíčky je to složitější. Jsou děti, které mají dudlíka a krásně se kojí. Jiným dětem jedinkrát podaný dudlík nebo lahvička kojení velmi zkomplikuje (vždycky jsem si myslela, že to je jen strašení, dokud jsem to nezažila ve svém okolí - stačilo jednou dát lahvičku a holčička pak prso prost nechtěla. vybojovali to, ale stálo je to dost nervů a pláče.). Moje děti dudlíka nikdy nechtěly, ta jsem měla o dilema míň.

Další extra pomůcky zatím nechystám, všechno další budu řešit až za pochodu podle aktuálních potřeb. v prvních dnech miminko jen spí, chová se, pije a přebaluje, tak nic moc víc nepotřebuje. Hlavní je máma, která má připravenou náruč :)

8 komentářů:

  1. Hezky sepsaný a okomentovaný seznam. Měla jsem dost podobný :-). Ještě doplním, že ta lahev se sosátkem pak může být skvělý pomocník i na oddělení šestinedělí. Po druhém porodu jsem měla jen malé šití (asi dva stehy) a rozhodně se mi nechtělo po každé návštěvě WC do sprchy. Takže jsem měla vodu v té lahvi a na WC jsem si příslušné partie "osprchovala" z lahve :-). A ještě se hodí gel s dubovou kůrou, urychluje hojení, pokud nějaké šití je. Mně se to napotřetí vyhnulo :-)
    K věcem na oddělení ještě doporučuju balíček sušenek nebo obecně nějakou malou svačinku. Mně třeba velikost porcí v porodnici nestačila, mezi jídly jsem měla hlad, tak jsem uzobávala sušené švestky nebo oblíbené sušenky. Od tchyně jsem si pak ještě nechala donést farmářské jogurty.
    A látkové plenky jsem teď napotřetí používala už v porodnici :-)). Z minulého porodu mi zbylo něco přes půl balíku jednorázovek, ty jsem dopotřebovala a pak už byla malá jen v látce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super postřehy! Moc za ně děkuju :)
      Já si nechávala přinést vždycky hlavně ovoce a zeleninu, toho nemám nikdy dost. A nejvíc ze všeho jsem obvykle trpěla po večeři, protože mi přijde nelidské dát člověku poslední jídlo v 17:30 a myslet si, že přežije až do snídaně :D

      Vymazat
    2. Přesně! Navíc ty jejich večeře skládající se ze dvou krajíců chleba a balíčku nekvalitní šunky... no škoda mluvit. Možná bych s tak "velkou" večeří přežila v případě, že bych ve 20 hodin zalehla a spala do rána. Ne když jsem půlku noci vzhůru a vydávám energii na kojení :-D.

      Vymazat
  2. Držím palce ať vše dopadne dobře! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Přeju, ať vše proběhne bez jakýchkoliv komplikací!

    OdpovědětVymazat
  4. Jitu, at vše dobře dopadne a máš to brzy za sebou a v náručí držíš ten nejkrásnější raneček:-)
    My už budem mít v srpnu rok. Seznam skvělý, jen bych doplnila, že ze tří dnů může být klidně víc, já balila pomalu tašky domů, ale přišla dětská vizita a hned malého odnesli pod lampu kvůli žloutence, takže knihá přišla vhod a šátek jsem uháčkovala celý, ještěže jsem se bou měla pro jistotu ponožkovku a sadu jehlic na ponožky. Domů jsme šli po osmi dnech.
    Hodně štěstí!
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  5. Jitu, myslím na vás, ať vše dobře dopadne! Článek je moc fajn. Můžu potvrdit, že šátek opravdu kontakt pomůže navázat, a to i u staršího miminka. Mně a Myšce pomohl opravdu moc! Teď už máme nosítko a to nosí občas i tatínek :-) Tak se držte!

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.