pátek 16. srpna 2013

Lemování proužkem na čtvrtiny

Při šití dečky do kočárku jsem narazila na problém, jak lemovat proužkem na čtvrtiny. Nikdy jsem to nedělala a nikde jsem nenašla smysluplný návod. Nakonec mi dobré duše z šicí diskuse poradily, tak jejich rady předávám dál :)


Výhodou lemování proužkem na čtvrtiny je, že lem je krásně začištěný z obou stran. Hodí se tedy na všechny oboustranné projekty - dečky, bryndáky, zástěrky... Na lem můžete zvolit jakýkoli úplet, ale nejlepší bude podle mě tenčí jednolíc s elastanem nebo bez. Z obulícu, fineribu nebo patentu by byl lem už moc tuhý a nepoddajný.

Proužek je třeba nejprve našít z rubové strany, trochu natahovat, aby se později nevyplandal při prošívání, potom zahrnout na lícové straně, a buď našpendlit nebo rovnat rukou rovnou pod patku. Tím, že je proužek z rubu přišitý, nebude uhýbat a dělat neplechy. Lícovou stranu si už člověk uhlídá snadno.

Krásně je to vidět v tomhle návodu (aneb proč znovu rozepisovat něco, co už udělal dobře někdo jiný přede mnou :)

Já jsem ale chtěla mít lem širší, než je šířka stehu na overlocku (ta je 7mm, já jsem chtěla lem cca 1cm). Střihla jsem proužek široký 4 cm, našila jsem ho na OL a pak jsem ještě jednou prošila kolem dokola na rovnostehu cca 3mm od okraje overlockového stehu.


Potom jsem deku otočila a lem přišila z lícové strany. Lem jsem zakládala tak, aby úplně těsně zakryl šev z rovnostehu. 


Lem jsem nešpendlila, rovnala jsem ho rukou přímo před patkou. Tím, že byl proužek trochu napnutý, to krásně při šití drželo, nerozjíždělo a nehrnulo před patkou.


S výsledkem jsem moc spokojená, tímhle postupem se mi lemování povedlo krásně hned napoprvé :)

A tady hotová olemovaná dečka:


2 komentáře:

  1. Krása, musím to vyzkoušet. To bude boj... :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Super. Díky za návod. Snad budu mít brzy čas vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.