sobota 10. srpna 2013

Kolekce "Růžové kytičky" pro miminko

A je to tady - první oblečky pro miminko :) Pustila jsem se do nich s nadšením a vervou, abych stihla co nejvíc, dokud mám ještě trošku času a energie. Oblečení pro miminko máme mraky, Vojtík ani nestihl všechno vynosit. Všechno je ale neutrální nebo modré. Je třeba šatník trošku "orůžovit". Jako první tedy vznikla kolekce Růžové kytičky z kousku úpletu, který jsem koupila už na jaře, co kdyby...
Mám tedy první kousky, pro jistotu ve velikosti 56, aby vydržely aspoň pár týdnů.





Tepláčky šiju podle upraveného střihu z časopisu Ottobre 2004/1, moc mi vyhovuje. Čepičku jsem střihla od oka, nic složitého na ní není :)


Šatičky/ tunika jsou podle mého vlastního nápadu a střihu. Vyšla jsem z klasického střihu na body (taky v Ottobre 2004/1). Na rukávcích jsem si vyzkoušela poprvé v životě žabičkování. Je to úplně jednoduchá technika s velkým efektem. Hezký návod, jak na to, najdete třeba u Caramilly na Ekozahradě. Zvlněný lem jsem dělala na overlocku - stačí nastavit diferenciál na co nejmenší hodnotu, co nejmenší posun a látku vytahovat před i za patkou. Pokud se šije jen s pravou jehlou (tj. na 3 nitě), je výsledek ještě hezčí. Jen je třeba pohrát si s napětím nití, aby byl steh tak akorát. Pokud je napětí levé nitě moc velké, látku to stahuje dolů a smyčky kličkařů pak trčí přes okraj látky. Úplety s elastanem dělají hezčí efekt než úplety ze 100% bavlny.
Bílý volánek jsem si připravila předem z proužku úpletu, olemovala a nejprve nařasila na obyčejném stroji. Látku prošijete dlouhými stehy, napětí jedné z nití dáte na 0. Po došití pak pomocí uvolněné nitě stáhnete na potřebnou délku. Pak už jsem ho jen našila na šatičky a nepotřebné nitě vypárala.
Tajně doufám, že šatičky vydrží delší dobu - v létě jako šaty a na podzim jako tunika přes leginky nebo punčocháčky.



Jednu sukýnku už jsem šila pro miminko kamarádky naší hlídací tety. Měla úspěch, tak jsem se pustila do další. Tentokrát jsem zkusila jiný střih, opět vlastní od oka :) Jsem nadšená a už se těším, až ji mrňavka vyzkouší. Budeme potřebovat rozhodně ještě několik dalších v různých barvách.


Zatím poslední kousek z kolekce "Růžové kytičky" je upgrade bodyčka. Neutrálních máme spoustu, tak si můžu dovolit některá z nich trošku vyladit :)
Našívání aplikace bylo úplně snadné - pomohl mi Vliesofix (na oblečení je mnohem lepší než klasický oboustranný vlizelin, aplikace pak není tak tuhá a nepoddajná) a odtrhávací vlizelin. Jsou k dostání v různých e-shopech, chce to pohledat. Ty moje jsou od Caramilly.
Na další fotce je detail mojí oblíbené vychytávky, kterou mám na spoustě poděděných bodyček s křížením na ramenou. Tlemí se u krku a dítě má výstřih pomalu na pupíku. Pár patentků na křížení tenhle problém krásně řeší a navíc to hezky vypadá :)


Do kolekce ještě přibude teplejší kabátek a kalhoty, nějaká další čepička a samozřejmě sladěná plínka. To bych nebyla já, abych nenašila pro miminko taky nějaké nové a náležitě holčičí plenečky ;)

3 komentáře:

  1. Krásné :-). Ty šatičky jsou super, asi budu muset něco podobného ušít naší dračici :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Takže bude holčička, gratuluju :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.