pondělí 12. srpna 2013

Kolekce "Růžové kytičky" podruhé :)

Pokračuju v šití pro miminko :) Zbyl mi ještě kousek růžového kytičkového úpletu, ale už jen menší kousky, spíš na doplnění jiné látky. Pustila jsem se tedy do sladěného teplejšího kabátku a kalhot a z posledních zbytků jsem ušila kytičku na čepičku. Velikost je zase cca 56/62, tak snad aspoň chvilku vydrží.


Na kabátek a kalhoty jsem použila krásně malinově tmavočervený mikroplyš, který jsem koupila kdysi v rámci objednávky prostřihů z Bytového textilu Polášek - Holešov. Občas takhle některá z mých šicích kamarádek narazí na zdroj odstřižků a na blint nakoupíme. Mikroplyš od Poláška je úplně umělý a úplně nepružný, má delší vlas a hezké, výrazné barvy. Pokud se podšije něčím příjemným, bude podle mě na oblečky fajn. A určitě půjde dobře použít na různé hračky, polštářky a pod.

Jako podšívku jsem použila moc příjemný bavlněný bílý jednolíc s elastanem (k dostání třeba na batani.cz) a lemování je z růžového bavlněného jednolícu s kytičkami (koupený už dávno na produktservis.cz).
Kalhotky jsou podle vyzkoušeného střihu z Ottobre 2004/1, střih na kabátek jsem si udělala sama podle jiného, který máme doma.

Ovšem vyfotit červenou barvu, aby vypadala na fotce stejně jako v reálu, to je umění, které jsem zatím neovládla :-/ Takže barva je ve skutečnosti mnohem hezčí, tmavší a ne tak křiklavá...


Kabátek mi dal trochu zabrat - tedy ani ne tak šití, to je snadné, ale spíš vymyslet to tak, aby se mi to líbilo :) Návod na podšití kabátku najdete krásně rozepsaný a vyfocený u Tafany. Lemovala jsem proužkem na třetiny, ale ne úplně běžným způsobem. Jestli to nebyla chyba, to se ukáže až za pochodu. Obě vrstvy kabátku jsem sešila po obvodu na overlocku, proužek jsem na OL přišila k obvodu kabátku, zahnula dovnitř těsně kolem obšití, ale místo klasického prošití dvojjehlou jsem proužek přišila jen obyčejným rovným stehem těsně na rozhraní lemu a plyše. Podobně, jako se přišívá třeba lem prošívané deky nebo prostírání. Zevnitř jsem přebytek odstřihla. Vypadá to dobře, z lícu není vidět žádný šev a zevnitř jen jeden. Úplet se nepáře, takže obšívání vnitřního lemu proužku overlockem považuju za zbytečné. Lem není pružný, tak by prošití nemělo praskat. Ale trochu se bojím, jestli se úplet zevnitř při praní na některých místech nepustí a neuteče ze švu...


Zapínání jsem původně chtěla udělat na knoflíky. Nachystala jsem si 3 potahované knoflíky (koupí se běžně v galanterii nebo v různých e-shopech, návod na potahování najdete třeba na postaramese.blogspot.cz). Pak jsem se ale zalekla šití knoflíkových dírek do plyše, aby to nevypadalo zle, a udělala jsem to úplně jinak. Zapínání jsem udělala na plastové patentky a na lícové patentky jsem tavnou pistolí nalepila potažené knoflíky bez oček. Ty původní klasické knoflíky s očky najdou využití jinde :)


A asi už úplně poslední kousek do růžičkové kolekce je upgradovaná čepička. Ze zbytků úpletu jsem zkusila vyrobit šitou kytičku Kanzashi (různé návody najdete třeba u Rukodělky). Je to strašně hezká a jednoduchá technika, kytička byla hotová z pár minut a určitě nadělá spoustu parády :) Na prostředek jsem použila jeden z potahovaných knoflíků. A te´d přemýšlím, jak využít zbylé dva :)

Asi by ale bylo lepší vyrábět kytičky z nějakých pevnějších nemačkavých materiálů. Nicméně zjevně i z úpletu to jde. Jen asi bude nutné prát čepičku v ruce :-/


3 komentáře:

  1. Páni, to je úžasný kompletek:-)

    OdpovědětVymazat
  2. to lemování vypadá moc pěkně - tak snad to bude z rubu držet
    kytička nádherná
    já jsem ještě nepotahovala úpletem... mohla bych to taky zkusit :-)
    pak napiš, jak se Ti osvědčilo lepení tavnou pistolí (já jí moc nevěřím - vždycky se mi vše brzy odlepilo - používám dvousložkové lepidlo)

    OdpovědětVymazat
  3. Paráda, jsem ráda, že návody slouží!

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.