pátek 16. srpna 2013

Beruškové dečky do autosedačky a do kočárku

Pořídili jsme pro miminko novou autosedačku. Je úžasná, ale má dvě nevýhody - je černá (a tím pádem trochu smutná) a nepořídili jsme k ní letní potah. Původní idea totiž byla, že letní potah ušiju z bambusového froté, které jsem si za tím účelem pořídila. Nakonec jsem ale od té myšlenky upustila. Sedačka má spoustu vychytávek, takže potah by měl poměrně komplikovaný střih. Nicméně něco savého pod miminko je v létě potřeba. Vojtík byl v sedačce vždycky celý zpocený, podkládala jsem ho bambusovou plínkou, která se různě hrnula... Nakonec jsem tedy vymyslela dvouvrstvou dečku z bambusového froté a barevného úpletu, s prostřihy na pásy. Miminko bude mít něco savého pod celým tělem, kůže bude v kontaktu jen s příjemným froté a v případě potřeby ho budu moci přikrýt.
V pondělí dorazil úžasně sladký růžový oboulíc s beruškami, naplánovala jsem práci, odhadla ji tak na dvě hodinky a vrhla se s nadšením do šití. A po čtyřech dnech už bylo hotovo...



Na dečce jsem udělala snad úplně všechny chyby, které jsem udělat mohla. Neprošila jsem obě vrsvy látek k sobě, takže dečka vypadala hnusně, jak vrstvy volně plandaly. Aby byl lem hezky začitěný z obou stran, rozhodla jsem se lemovat proužkem na čtvrtiny. Dělala jsem to poprvé v životě, ale úplně jsem nevěděla, jak na to. Rubová strana mi i přes pečlivé žehlení a špendlení utíkala, takže výsledek nebyl pěkný. I když jsem celý lem odpárala a udělala znovu, stejně jsem nebyla spokojená. Proužek jsem při našívání nenapínala, takže se ve výsledku vyplandal a byl zvlněný. Navíc jsem v nadšení jsem nepředeprala úplet (ačkoli jinak vždycky všechno předepírám), a on se potvora po vyprání a vyžehlení parádně zdrcnul a deka byla na vyhození... Takže jsem odřízla lem, střihla novou úpletovou vrstvu a začala úplně od začátku.

Druhý pokus už byl o moc úspěšnější. Úplet a froté jsem si k sobě přichytla sublimačním lepidlem ve spreji, pěkně prošila a obšila kolem dokola. Postup na lemování proužkem na čtvrtiny jsem nikde nenašla polopaticky vysvětlený, pomohly mi až dobré duše z šicí diskuse (takže nezavrhujte mateřská fóra, krom mimísků a tuleníčka se tam můžete dozvědět i něco o lemování :D ). Podrobně jsem to rozepsala tady. Použila jsem jemňounký bambusový úplet s elastanem, krvácelo mi srdce (zejména kvůli jeho ceně), ale nic jiného vhodné barvy jsem doma neměla :-/ Výsledek ale vypadá skvěle a lem je krásně poddajný a nebude tlačit. Prostřihy na pásy sedačky jsem šila způsobem, jak se šily knoflíkové dírky v dobách, kdy ještě švadlenky šily na strojích, které to neuměly udělat celé za ně. Kupodivu to není vůbec složité :) Navíc hodně pomohlo podžehlit rubovou stranu odtrhávacím vlizelínem. Nic se netahalo a šití šlo krásně od ruky.

A tady už výsledek :)





A když už jsem to tak hezky natrénovala, ušila jsem rovnou ještě jednu dečku z žlutých berušek s tmavě žlutým bambusovým froté a tmavěhnědým lemem. Ta bude do kočárku - vnitřní polstrování má totiž úplně stejnou tmavě žlutou barvu :)



A na závěr ještě fotka, jak to vypadá, když s focením pomáhá Vojtík - přinesl slonovi do sedačky kamarády, pěkně houpal, uspával a všichni dostali pusinku... :)













10 komentářů:

  1. Výborný nápad, udělat na deku ty prostřihy na pásy! Deky vypadají nádherně. Můžu se zeptat na zdroj těch hezkých úpletů? Nedávno jsme si z porodnice přinesli čerstvé miminko a mám velkou chuť k šití (ostatně i díky tvému blogu, kam pravidelně nakukuju), nějak mi nevyhovuje nabídka oblečení s "kittinkami" v obchodech... Díky Zuz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně právě taky ne :) Jsou z produkservis.cz - dětské úplety wendy. Ale minimální odběr je 3kg. Některé vzory bývají na různých plenkových e-shopech - sijemdetem.cz, detivbavlnke.sk, unuodesign.cz nebo v gabinka.cz
      Gratuluju k miminku, už jsem se kochala :) Je to andílek (minimálně na fotkách :)

      Vymazat
  2. Líbí se líbí. Jednak poctivost a vytrvalost k cestě za dokonalostí a výsledek je super. článek je napínavý, se zápletkou a dobrým koncem. Pěkně jsem si početla. A možná byste pro mne měla odpověď na otázku: Neplandají dvě vrstvy i v případě výroby přebalovací podložky ve verzi kombinace froté se zátěrem a úpletu? Prošít zátěr asi není žádoucí...nebo se to plandání neřeší? Nebo to neplandá. Nevím, nemám žádnou zkušenost a chtěla bych kamarádce ušít přebalovací podložku. Poradíte prosím? Díky. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak trošku maličko to plandá, ale snesitelně. To froté se zátěrem celkem drží tvar a navíc to člověk používá vždycky jen rozprostřené, tak je to bez problémů. Prosšívané jako deku bych to nedělala, ale přichitit na pár místech vždycky několika stehy, to by neměl být problém. Přeci jen je to určené k zachycení případné nehody a ne místo pláštěnky :)

      Vymazat
    2. Super, díky za radu. Pěkný večer. Lenka

      Vymazat
  3. Tyhle dečky sem chodím obdivovat už dlouho a čím dál víc uvažuju o ušití jedné takové. Řeším teď totiž podobnou otázku - miminko se má narodit v červnu, takže to taky bude chtít něco savého pod něj (první dcera se narodila na podzim, takže tam jsme řešili spíš fusak a zateplení). Jak se dečky osvědčily? A jaký mají přibližně rozměr?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc se omlouvám, že odpovídám až teď. Já co neudělám hned... :-/
      Růžová dečka je cca 70x70, na malé miminko úplně akorát, teď bych už snesla větší. Žlutá je cca 70x85 měla jsem větší kus froté).
      Osvědčily se převelice. Malá se skutečně mnohem míň potila, nebo to aspoň tak působilo. Neblinkala na sedačku a ožužávala čistou látku. Už ji jdu zas nasadit, fusak už není třeba :) Měla jsem ale líp vyztužit ty otvory pro pásy, třeba nějakým tklounem, plátnem... Dala jsem jen vlizelin a nestačí to, trochu se vyplandávají a není to hezké.
      Žlutou dečku má malá v kočárku a je taky super, tak akorát tenká do tohohle teplého jarního počasí

      Vymazat
    2. Omlouvat se netřeba, to znám moc dobře - co neudělám hned nebo si to aspoň nenapíšu, to zapomenu :-).
      Velikost jsem si myslela, že bude takhle nějak. Úpletu mám metr, tak aspoň zbyde na nějakou drobnost :-). Díky za radu s tím vyztužením otvorů pro pásy, asi by mě to taky nenapadlo.
      Tak až dečku zrealizuju, dám vědět, jak se povedla.

      Vymazat
  4. Krásný den, mohla bych poprosit o radu, jak obšít ty dírky na pásy? Malá se mi začala v sedačce také potit a ráda bych dečku zkusila. Mám obyčejný stroj a v šití jsem začátečník..
    Obdivuji Vás a kochám se :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den :) Šije se v podstatě úplně klasická knoflíková dírka, jen větší. Mně nejvíc vyhovuje naznačit si dírku fixem, obšít kolem dokola rovným stehem a pak šít hustým entlem přes prrvní še. Nejprve na šíři 7 přední závorku, pak na šíři 3 obentlovat jednu stranu, znovu na šíři 7 zadní závorku, otočit do protisměru a na šíři 3 došít druhou stranu dírky. Je třeba hlídat, aby mezi oběma stranami dírky zůstal maličký prostor na prostřižení. Takhle se to špatně popisuje, zkuste vygooglovat postup šití knoflíkové dírky.
      Otvory bych po předchozí zkušenosti podložila něčím pevným. Např. mezi oba kusy látky v místě budoucího otvoru vložit kus plátna, tkaloun nebo tak něco.
      Není to těžké, chce to jen zkusit. Určitě nejdřív nanečisto na nějakém větším odstřižku a pak směle do toho :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.