středa 6. února 2013

Upgradované šaty

Než jsem odešla na mateřskou, byla jsem dvěma roky třídní báječné třídy pubertálních gymnazistů. Včera měli maturitní ples, který jsem si samozřejmě nemohla nechat ujít. Bylo to hezké, trochu nostalgické, málem jsem i slzu zamáčkla, jak jsou všichni už velcí a dospělí... :)

Nicméně nejhorší problém byl, co na sebe. Nikdy jsem neměla žádné plesové šaty, takže nemám zásoby, ze kterých čerpat. A platit půjčovné pomalu 2.000,-, když se jdu v podstatě jen ukázat, to jsem fakt nechtěla. Takže jsem se rozhodla trochu upgradovat šaty, které jsem si koupila před 2 roky v náhlém záchvatu "to nutně potřebuju", ale od té doby jsem je měla na sobě asi 3x. Jsou hezké, ale takové obyčejné, a hlavně černé. A mně černá fakt nesluší.

Cílem byly šaty ve stylu 50. let, zábavné, klidně trošku praštěné. S výsledkem jsem nakonec spokojená, i když chyb by se našlo hodně. Ale jsou to první šaty, na kterých jsem se aspoň trochu podílela sama, tak jsem na sebe hrdá :) Ostatně ten základ je tak jednoduchoučký, že bych ho spíchla za večer sama :)

Tady šaty před...



...a tady po dvoudenním šicím úsilí.


Na spodničku padlo 6 metrů tylu, na ozdůbky ještě několik metrů atlasové stuhy. Kdybych si to byla promyslela dopředu líp, našívala bych místo stuhy saténový šikmý proužek a šlo by to snáz a vypadalo asi i líp. Takhle se šilo nepříjemně, jen ručního šití bylo asi na 3 hodiny :-/

Volány na spodničku jsem našívala ve 3 patrech, předem jsem je řasila na OL. Díky tomu mi spodnička zabrala "jen" celý den a ne ještě mnohem dýl :) (pravda, po kouscích - podle toho, jak byl synek ochotný spolupracovat).

Jediná nevýhoda šatů byla ta, že jsem měla většinu plesu na stojáka. Materiál šatů je celkem mačkavý a když už jsem si s tím dala tolik práce, nechtěla jsem vypadat, jako když mě právě vytáhli krávě z tlamy :)

3 komentáře:

  1. Výsledek je nádherný. Ani bych netušila, že to dá tolik práce. A s těmi miminky člověk neví, kolik toho stihne.
    Jinak já jsem taky učila na gymplu (3 roky). Jakou máš aprobaci? Já mám Hv-M.

    OdpovědětVymazat
  2. Up-grade se skvěle povedl - píšu velkou jedničku s ještě větší hvězdičkou. Hezký víkend. Zuzana

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.