neděle 18. listopadu 2012

Softshellová kombinéza

Konečně je tady – můj první počin ze softshellu. Několik metrů tohohle úžasného materiálu jsem si koupila už na jaře, ale dlouho jsem se odhodlávala do něj střihnout. Není to materiál za pár korun, střihy a postupy jsou složitější ... V plánu byla bunda pro Jakuba a nosící bunda pro mě, ale nakonec dostal přednost náš Vojtíček. Nutně potřebuje kombinézu, ve které by mohl lézt ve sněhu. Ale hlavně šití pro něho se nebojím – když se mi to tak úplně nevyvede, nebude mi za to nadávat :D A navíc zvolený střih je velmi snadný.
Kombinézu jsem došila už někdy před čtrnácti dny. Vymyslela jsem si na ni reflexní nažehlovačky ve tvaru sněhových vloček, aby se hezky hodily k vyšívané lemovací gumičce, kterou jsem lemovala zip a kapucu. Vločky ale v době, kdy jsem reflexky kupovala, neměli a pokus o vystřižení vloček ručně nedopadl tak úplně podle mojí představy. Další dva týdny mi trvalo shánění ozdobné raznice, pomocí které bych vyrobila profi obrázky. Nakonec se nabídla jedna dobrá duše z šicí diskuse a vločky mi vyrobila. A hned tři různé velikosti a tvary. Výsledek předčil moje očekávání a z kombinézky jsem nadšená :)


Střih je původně myšlený jako teplákovka. Bylo třeba ho trochu zvětšit, aby se pod kombinézu vešlo teplé oblečení, a prodloužit tělo pro našeho dlouhotělce a jeho látkové plínky. Zvětšovala jsem a zvětšovala, až mi vyšla velikost na příští rok :) Ale nevadí, naopak. Za rok jako když najdeme :)
A několik fotek a detailů:
Kombinéza má zip našikmo, aby se dala snadno oblékat a svlékat. Dala jsem do ní nepromokavý zip, protože očekávám, že po břiše se bude jezdit dost a dost.

tady ještě bez nažehlovaček

detail lemovačky

a tady už nažehleno :)


a ze zadu

Náplety na rukávech jsou delší a mají díry pro palec. Letos, kdy Vojta bude ještě na čtyřech, mu tak nebude lézt do rukávů sníh. Příští rok (pokud Vojtík nevyroste víc, než čekám) mu budou rukávy tak akorát.
Na nohavice jsem dala náplety s gumičkami. Není to můj nápad, inspirovala jsem se u Rinny. Nohavice jsou zatím hodně dlouhé, takže jsem je podhrnula a příští rok jen rozpářu 1 šev a budou (snad) akorát.

nohavice před prošitím

a zkrácená

Zlí jazykové tvrdí, že dítě v softové kombinéze bude vypadat jako Teletabík, tak posuďte sami :)


A ještě postřehy z akce:

  • Softshell mě naprosto nadchl svými vlastnostmi - dítě neomezuje v pohybu, je prodyšný a opravdu nepromokl ani při lezení na sněhu. 
  • Nožičky i ručičky byly krásně v teple.
  • Střih se osvědčil dobře, ale rukávy by mohly být širší, aby se snáz oblékaly.

Reflexní nažehlovačky jsou vyražené raznicí na scrapbooking z reflexní fólie z Engrossu. Střih na kombinézu je z Ottobre 4/2012, velikost jsem si přizpůsobila podle vlastních potřeb.

17 komentářů:

  1. Tak ta je nádherná!!! Se přiznám, že já tu svoji málo rozšířila, takže ji máme jen tak tak na letošní zimu.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jsi šikulka, to je nádhera!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ta je úžasná! Úplně profi :-) Můžu se zeptat, podle jakého střihu jste šila? Děkuji, J.T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Střih je upúravený podle střihu č.5 z časopisu Ottobre 4/2012 - k dostání je třeba na pattistudio.cz

      Vymazat
  4. Dobrý den, ušila byste ji i na zakázku? Jestli ano, jaká by byla cena? Děkuji. valouchovaveronika@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, nechcete jí prodat?? Děkuji Svobodová
    kacenka.sv@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, čtu komentář až teď :-/ Ale nechci, dcerka v ní lítá zatím celou zimu. Na oteplovačky to bylo zatím jen párkrát. takže nedáme :)

      Vymazat
  6. Dobry den, budu se vrhat na siti kombinezy podle stejneho strihu - poradila byste mi, jak moc jste rozsirovala a prodluzovala? A jakou velikost jste sila? Mam ditko vel.92, tak jsem strihla vel.98, myslite, ze je treba jeste nekde prirozsirit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chce to poměřit podle proporcí dítěte. Já jsem prodlužovala trup, protože synek byl dlouhotělec a látkové plínky to ještě zdůrazní. Přišly mi trochu úzké rukávy a synek by užil trochu širší v zádech. Dcerka, je daleko drobnější a při stejné výšce má o několik kg míň. Takže ta by naopak snesla klidně i užší střih. Také záleží, do jakého počasí kombinézu chcete a jak je dítě zimomřivé, jak moc budete podvlíkat. My máme studený odchov, takže moc nepodvlékám. Do velkých mrazů dávám už oteplovačky.
      Takže určitě přeměřit s oblečením, které dítěti je dobře. Je to střih na teplákový overal, takže není moc prostorný. pOkud budete chtít víc podvlékat, chce to přidat do všech směrů aspoň centimetr. To je možná lepší řešení než větší velikost, která bude delší, ale ne o moc širší.

      Vymazat
    2. Skvely! Diky moc za tipy triky;) taky moc nenavlikame, prave aby mohly holky behat a nevalily se jako koule. Tak ja ji namerim a prirozsirim. Dik!!

      Vymazat
  7. Kombinéza je nádherná!! střih si snad zvládnu udělat, jen asi bude trošku náročnější přišít zip, ale nějaký návod jsem také našla. Ale moc Vás prosím, jak se přišívá kolem zipu a kapuci ten proužek?? a co je to za proužek, jak se to jmenuje? Moc děkuji :-)...sleduji Vaší práci a moc se mi líbí :-) Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to lemovací pruženka, někdy se také prodává jako elastický šikmý proužek (šikmé to není, je to prostě gumička, která má uprostřed řadu, podél které se přeloží. Mají ji třeba u Stoklasy, na Fleru... Tato byla dovoz z USA, tehdy u nás vzorované nebyly běžně k dostání. Teď už jsou. Levnější jsou potištěné a nejlevnější jednobarevné.
      Sešitou kombinézu bez zipu jsem olemovala tou gumičkou a zespodu pak našila zip bez začištění. Samozřejmě by tam správně patřilo, ale kombinéza není na holé tělo, tak to je jen estetická záležitost. A když se kouknete na oblečení třeba v Lidlu, tak tam už si se začišťováním taky nelámou hlavu :D

      Vymazat
  8. Dobrý den, prosím, kde seženu střih na tuto kombinezu? Ráda si za střih i zaplatím, jen nevím, kde jej seženu.Pokud je volně na netu, prosím o odkaz. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, střih je z časopisu Ottobre, jak je uvedeno na konci článku :) Seženete ho např. na pattistudio.cz

      Vymazat
  9. Dobrý den, kombinéza je nádherná. Je někde k sehnání sřih? Předem moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, střih je z časopisu Ottobre, jak je uvedeno na konci článku :) Seženete ho např. na pattistudio.cz

      Vymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.