čtvrtek 11. října 2012

Z mého archivu - hračky pro miminko

I další „poklady“ z mého šicího archivu jsou hračky. Byly to jedny z prvních věcí, do kterých jsem se vloni na podzim pustila, když jsem začínala se šitím. Měla jsem ideu, že moje dítě nebude mít kočárek plný kýčovitých nesmyslů, ale nějakých pěkných (a hlavně pratelných) hraček. Ušila jsem tedy několik různě chrastících, cinkacích a šustících hraček a k nim spirálu, aby bylo možné zavěsit je na držadlo od autosedačky a podobně. Jako základní barvu jsem zvolila tmavší žlutou, protože vnitřek našeho kočárku je žluto-oranžový, tak aby to hezky ladilo.



Chrastící slon

Jinak chrastící hvězdička

Šustící stromek

Cinkající "kostka" se zrcátkem

A spirála na zavěšení

Vznikla ještě kočka s kousátkem, ale tu na fotce nemám. Myšlenek bylo víc, ale už jsem je nezrealizovala. I tak mě vždycky dojímalo, když si Vojtík s hračkami opravdu hrál. Nejoblíbenější byla jednoznačně kostička.
Všechny chrastící a cinkající komponenty včetně zrcátka jsem vykuchala a zrecyklovala z hraček, které jsme porůznu podědili a které byly na můj vkus příliš jeté. Šustící hračky je nejlépe vycpat celofánem. Střihy jsou moje vlastní, vesměs od ruky. Jen spirála mi dala zabrat. Střední díly jsou střižené jako kroužky, krajní jako šnek se zakulacenou špičkou. Vycpávala jsem postupně oddíl po oddílu a postupně sešívala matracovým stehem k sobě. Pro jistotu jsem ale švy schovala pod šňůrky - ruční šití není můj koníček a někdy to podle toho vypadá... Očka na zavěšení hraček jsem prskla, jak mi to přišlo. Stromek je ze tří částí stromkovitého tvaru. Sešila jsem je všechny k sobě ještě nevycpané, naplnila celofánem jednotlivé oddíly a nakonec zašila. Kostka byla moje první a je to na ní bohužel vidět - je celá šišatá :( Ale pojala jsem celý tenhle projekt jako nácvik šití rovných švů a jako takový dobře posloužil :) Vychytala jsem spoustu much a až budu šít hračky pro druhou ratolest, budu už o moc chytřejší :) 
Ironií je, že nakonec Vojta stejně v kočárku kýčovité nesmysly má, protože je prostě miluje. Mají různá tahátka, kousátka, chytátka, šustítka a "jánevímcoještě", jsou ukrutně pestrobarevné, ale co naplat. Když je miluje, není co řešit...

9 komentářů:

  1. Existuje nějaká kniha s návody na šití takových hraček? Chtěla bych splnit vánoční přání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc se omlouvám, přehlédla jsem komentář, takže už je pozdě :-/ Ale o žádné stránce stejně nevím. Něco bylo v Marině, něco v Praktické ženě (obojí asi leda v knihovně), jinak to chce googlovat. Nebo si vymyslet vlastní jako jsem to zkoušela já.

      Vymazat
  2. můžu se prosím poptat jak jste ušila tu spirálku? nějak si to neumím představit, jak to udělat...díky moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je šitá ze 4 dílů. Dva střední jsou v podstatě kroužky, akorát kolmo rozstřižené, aby byly jako tunel a šly přetočit, vycpat a sešít k sobě v místě toho rozstřižení. Na krajní části jsem jako základ použila kruh o stejném průměru jako na střední díly (obkreslila jsem talířek). Akorát jsem ho udělala jako spirálu (nebo šneka, chcete-li). Tloušťka závitu je stejná jako tloušťka toho kroužku středního dílu. Pak se otevřený konec přišije k otevřenému konci středního dílu. Líp to popsat neumím a teď nemám moc čas to rozkreslovat a scanovat :-/

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď - i když jsem asi ťulpas :D :D moc tomu nerozumím, ale poradím se ještě s babičkou :) Ještě jednou díky za odpověď :)

      Vymazat
  3. Dobrý den , prosím nešlo by udělat nějaký popis - střih na tu spirálu ? Předem moc díky .Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, koncové díly jsou ve tvaru spirály, střední díly jako mezikruží. Sešívala jsem klasicky po obvodu, protočila a vycpala každý díl zvlášť. Ručně jsem pak jednotlivé díly sešívala k sobě matracovým stehem a švy zakryla šňůrkou.
      Vypadá to složitě, ale je to úplně jednoduché :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.