čtvrtek 23. srpna 2012

Jak začít s látkováním II.

Co všechno je třeba promyslet, než zvolíte plenkovací systém?

Abyste se mohli správně rozhodnout, který z plenkových systémů zvolit, je třeba nejprve promyslet svoje možnosti a preference. Je pro vás podstatné pohodlí, cena nebo třeba vzhled? Jaké možnosti praní a sušení máte? Právě s touhle počáteční rozvahou vým snad pomůže tenhle článek
Když jsem začala promýšlet, co nakoupit do své látkové výbavy, zasekla jsem se stejně rychle, jako jsem začala. Možností je prostě strašně moc. Bylo třeba určit několik kritérií a rozhodnout s podle nich. Moje hlavní úvahy byly tedy následující:
·         chci přebalovat po 2-3 hodinách
Můžete přebalovat samozřejmě po každé „akci“. Pak  jsou ideální čtvercovky, případně flanelky. Rychle schnou a nebude vám vadit, že tolik nenasají. Stejně poslouží různé DIY plínky typu „co dům dal“.
Na delší intervaly musí být plínky musí být dostatečně savé – klasické čtvercovky tedy nebrat. Chce to vícevrstvé plínky nebo kalhotkovky, ideálně z bambusu, který nasaje nejvíc. Daní je ovšem delší schnutí.
·         bude přebalovat i manžel nebo hlídací tety
Musí to být snadné – čtvercovky, vázačky a spol. nebrat. Nejsnazší na použití jsou různé plínky typu AIO. Nic se nekombinuje, plínka se prostě jen nasadí a zapne na patentky nebo suchý zip a je to. O trochu složitější varianta jsou kalhotkové plínky, které potřebují navrch ještě nepromokavé svrchní kalhotky. Po krátkém zaškolení zvládne obsluhu i průměrně zdatný šimpanz ;) Zvolila jsem tedy jen kalhotkové plínky půl na půl na patentky a na suchý zip (obojí má svá pro i proti, každému vyhovuje víc něco jiného)
·         prádlo mi dobře schne i v zimě, případně mám sušičku
Můžete vybrat jakékoli vícevrstvé nebo kalhotkové plínky, klidně i bambusové.
Sušení v sušičce je určitě možné, ale ekologičnost provozu tím trochu (dost) trpí, protože spotřeba elektřiny je celkem vysoká. A sušička také snižuje životnost plenek. Ale zato jsou z ní krásně měkké a jemné.
Pokud vám prádlo schne špatně, jsou ideální čtvercovky nebo plínky AIO z umělých materiálů. S těmi nemám žádnou zkušenost, ale prý savost není taková, jako u přírodních materiálů. Nicméně většina plínek snáší bez obtíží sušení na topení (pokud tedy topí na nějakou přijatelnou teplotu - když na radiátoru neudržíte ruku, plínkám to taky neprospěje).
·         nemusím jít cestou totálního low costu, můžu si dopřát i lepší výbavu, ale žádný extrém
Nakoupila jsem levnější kalhotkovky, ale ukázalo se to jako nepříliš šťastná volba. Lepší by bylo kouit kvalitní plínky z druhé ruky, nebo jich nakoupit prostě o to míň. Levné plínky hůř sedí, méně nasají, dříve se zničí, nejsou tak hezké... U některých (zejména no name plínky z Číny prodávané přes Aukro) je životnost katastrofální.
Nejlevnější varianta jsou čtvercovky. Je jich ale třeba min. 60, takže i tak to vyjde na několik tisíc. Další možnost jsou vícevrstvé plenky nebo prefoldy, které se malému miminku jistí snappy sponkou nebo vázačkou a staršímu se dávají na rovno do svrchňáčů. Nasají víc, takže jich není potřeba tolik.
Naopak nejdražší variantou jsou kvalitní kalhotkové plínky (cena 400-500,- za kus) a AIO (i přes 600,-).
·         chci víc dětí
Můžete si bez obav dovolit vyšší investici do kvalitních plínek nebo do vícevelikostních systémů. Právě vícevelikostní systémy jsou v tomhle směru výborné, protože dítě plínku nosí kratší dobu a tolik ji neoddělá. Naopak jednovelikostní plínky vydrží podle zkušeností maximálně 2 děti.
AIO mají nejkratší životnost, ostatní plínky by měly v pohodě vydržet 2-3 děti. Ale i při jediném dítěti se investice do látkovek vyplatí (pokud tedy matka totálně nezmagoří a nezačne nakupovat všechny barvy a vzory, co jsou k dostání – i to se stává :). Pokud chcete ušetřit, ale dopřát dítku kvalitu, nakupte dobré jednovelikostní plínky. Většina dětí do nich doroste nejpozději ve 3 měsících, ale třeba tomu našemu by byly asi hned :)
·         chci prát v mýdlovém slizu
Je třeba vynechat polyesterový fleece a další umělé materiály. Mýdlo obaluje jejich vlákna a látka potom nepropouští tekutiny. Je třeba volit jen přírodní materiály a PUL. Nebo se smířit s tím, že část plínek budete prát zvlášť.
Plínky je dobré prát v jemném prostředku, ideálně v gelu (neobsahují zeolity a další složky, které ulpívají v prádle a můžou dráždit pokožku nebo vyvolávat alergie), bez bělících složek a optických zjasňovačů. Barevné plínky byste si takovým pracím prostředkem seprali (to už mám taky vyzkoušené :). Na trhu je spousta prostředků pro děti, které vesměs neperou, pak spousta ekologických prostředků, které perou dost různě a některé ani málo. Já jsem s rozhodla pro mýdlový sliz, protože je na 100% odbouratelný, nezpůsobuje žádné alergie a snáší ho i atopici. A navíc je skoro zadarmo :)
·         nemáme problémy s tvrdostí vody
Pokud máte měkkou vodu, můžete si vybírat prakticky co chcete. Přírodní materiály obecně snáší tvrdost vody špatně, navíc na plínky nesmí přijít aviváž. Nejvíc ze všech materiálů hrubne bavlněné froté. Určitě znáte pocit z ručníků bez aviváže. Takže čím tvrdší vodu máte, tím důležitější je pro vás sledovat v recenzích, jak moc plínka hrubne. Hodně hrubne a tuhne bambusový flís a některé druhy bavlněného froté, nejméně naopak hrubne bambusové froté, zejména, když je bambus ve směsi s jinými materiály.  Řešením by mohlo být také pořídit plínky z umělých materiálů jako je třeba mikrovlákno (minkee).
·         chci používat látkovky i venku
Běžné plínky na doma nemusí být nijak extra savé, ale na ven to chce lepší, abyste měli klid a nemuseli pořád hlídat, jestli vám dítko někudy neprotéká. Chce to tedy pořídit několik dobře savých a pěkně sedících plínek z bambusu.
Parádička k doktorovi, na plavání a po návštěvách jsou různé super designové AIO plínky, které jsou obvykle taky štíhlejší, ale zase míň nasají, takže je potřeba přebalit častěji.
·         chci používat látkovky i v noci
Na noc určitě vyberte nějakou kalhotkovou plínku – dá se dobře dovycpat a budete mít jistotu, že se dítku nikam neposune a neshrne, zachytí i případnou stoličku a vy nebudete muset ráno převlékat i postel. Některé značky mají i speciální noční plínky.
Hodně holek dává z obav na noc a na ven papírovky, ale zkušenost je, že zatímco papírovky často v noci protečou, látkovky skoto nikdy. Stejně tak dítě pokaděné až na záda naprosto neznám.
Přes plínku jsou na noc dobré místo PUL svrchňáčků dát flísáčky nebo vlňáčky. Jsou prodyšnější, takže dítko se nebude zapařovat. Jakmile mimčo přestane v noci kakat, můžete přestat v noci přebalovat. Plínku je ale třeba víc vycpat vkládačkami. A dobře poslouží separačky Stay Dry nebo z fleecu, které udrží zadeček krásně v suchu.
·         malý zadeček je pro mě priorita
To se týká hlavně novorozenců, kteří v jednovelikostních plínkách lehce plavou. Kupte tedy novorozeneckou velikost plínek a postupně dokoupíte větší velikosti nebo jednovelikostní. Je to ale skoro zbytečná investice. Pokud nemáte doma nedonošeňátko, pak dítě do jednovelikostní plínky doroste během pár týdnů a do té doby si vystačíte se čtvercovkami nebo jednorázovkami. Na doma velký zadeček nevadí a stejně se nebudete moct dočkat, až mu ty krásné plínečky nandáte :)

Výhovou vícevelikostních systémů je, že plínky lépe sedí v každém věku a můžete je tak snáz přizpůsobit konkrétní velikosti. Od cca 3 měsíců už ale většina dětí nosí jednovelikostní plínky nezmenšené a velikost zadečku už závisí jen na střihu a materiálovém složení plínky. 
Obecně platí, že AIO jsou nejštíhlejší, u všech ostatních typů plínek závisí na konkrétním střihu a materiálu. Čím savější, tím méně vrstev je potřeba. Je třeba to vyzkoušet nebo se pozeptat nebo najít recenze. PUL svrchňáčky jsou vždycky štíhlejší než flísáčky a vlňáčky


Moje další úvahy byly:
·         nechci AIO
Jsou zbytečně drahé, nevydrží tolik (příliš časté praní zničí PUL), na starší dítě nejsou dostatečně savé. Přesto jsem po čase koncept AIO vzala na milost a několik jsem jich ušila na zkoušku. Udělala jsem je kapsové a naprosto jsem se do nich zamilovala :) Na ven dokonalá varianta. Do kapsy nacpu vkládačky podle potřeby a venku už je přebalování šupito presto. Kapsovky se i osvědčily i v pozdějším věku, když jsme začali trénovat na nočník. Plenku sundáte a zase nandáte úplně stejně snadno jako jednorázovku, nikde nic neplandá a nevypadává.
·         nechci značky z mateřských časopisů (nechci platit značku)
To se týká hlavně asi Popolin a Bambino Mio. Nevím proč, ale jednu dobu byly Popoliny protěžované jako to nej nej, co může být. těch několik typů, co jsem měla v ruce, mě ale nepřesvědčilo. Lepší je poptat se mezi matkami, které značky se jim osvědčily, nebo zkusit a vidět. Investice do no name věcí za podezřele nízkou cenu je ale podle mě zbytečná, jen pro zlost a může komplet od látkování odradit. To se týká hlavně velmi laciných českých plenek a podobně laciných čínských AIO plenek na Aukro nebo eBay.

Snad vám tenhle přehled aspoň trochu pomohl ujasnit si, jaké jsou vaše výchozí možnosti a utřídit si myšlenky. Dalším krokem je zorientovat se ve všech těch druzích a střizích plínek, abyste si konečně mohli vybrat, co nakoupit. O tom bude další článek :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.